włoska - 3159 przepisów (strona:102/211)

Mleczne ciasteczka 167

mleko w proszku, aromat. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem, później wyrobić rękami na jednolitą masę. Dodac posiekaną czekoladę i połączyć z masą. Z tak powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstęp bo rosną ! ) Piec w 180st. C 10-15 min, a najlepiej je obserwować kiedy będą już gotowe. Smacznego

charlotte gotuje
Pani Walewska 475

słoik dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: - białka z 6 jaj   - 2 szklanki cukru pudru   - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej   - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa:   - 0,5 litra mleka   - 2 łyżki mąki pszennej   - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 torebka cukru wanilinowego   - 2 żółtka   - 250g masła roślinnego ( dałam masło ) Przygotowanie : Placki

charlotte gotuje
Owsiane ciasteczka 147

tłuszczu oraz cukru, także wszystko co jest zbędne odrzuciłam ;)  Składniki: 1 banan 1-2 szkl. płatków owsianych 3 łyżki oleju rzepakowego 4-5 łyżek miodu ziarka słonecznika orzechy włoskie żurawina, rodzynki oraz inne dodatki które chcemy dodać Przygotowanie: Banana rozduszamy dokładnie widelcem. Dosypujemy płatki owsiane, olej rzepkowy (jeśli nie mamy możemy dodać oliwy lub po prostu to pominąć), miód

charlotte gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami 250

cukier do smaku bułka tarta Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły. Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy

charlotte gotuje
Ciasto Kruszynka 266

proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa jabłkowa: 1kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe (dałam 2,5 bo użyłam większej ilości jabłek) 1 łyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3) Dodatkowo: polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę

charlotte gotuje
Ciastka z żurawiną i orzechami 238

mąki 2/3 szkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suszonej żurawiny 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli kilka kropli ulubionego aromatu do ciast opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie : Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku

charlotte gotuje
Piernik staropolski ETAP II i III 174

godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem). WARSTWA ORZECHOWA: 450 g mielonych orzechów włoskich 300g masła/margaryny 350g cukru 5 łyżek kremówki 2 łyżki spirytusu Rozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę

charlotte gotuje
Dyniowe ciasto 134

oczkach 2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę 1 szkl oleju 1 szkl cukru 3 jajka 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl dowolnych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, trochę żurawiny i wiórki kokosowe) 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczeia 2 łyżeczki cynamonu 3 cm kawałek startego imbiru Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na białą

charlotte gotuje
Granola 217

zapraszam na  fanpage  :) Składniki: płatki owsiane górskie płatki owsiane żytnie otręby pszenne otręby owsiane siemię lniane (ziarka) ziarka słonecznika płatki kukurydziane sezam rodzynki suszona żurawina orzechy włoskie ulubiony zapach - u mnie pomarańczowy miód (ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego, którego zrobiłam latem :)) Przygotowanie: Miód wrzucamy do metalowego kubeczka i podgrzewamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, a następnie stopniowo

charlotte gotuje
Drożdżowe odrywane bułeczki 219

pokazywałam :) Składniki : 325 - 350g mąki pszennej 65 g margaryny 50 g cukru 30 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli Nadzienie : posiekane orzechy włoskie rodzynki 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach (odciskamy sok) Dodatkowo : 3 łyżki rozpuszczonego masła lukier Przygotowanie: Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka

charlotte gotuje
O....Owsianka na mleku! 258

zapotrzebowanie na "słodkości" dzięki owocom znika! Viva owsianka! Składniki : 3 dużej łyżki owsianki 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki mleka szczypta soli 1/2 banan 1/2 jabłko łyżka: migdały - orzechy włoskie - żurawina - otręby żytnie łyżeczka: jagody goi Przygotowywanie: Podgrzewamy garnek.  Wsypujemy owsiankę, króciutko podgrzewamy na suchej patelni. Dodajemy wodę. Zmniejszamy ogień. Dosypujemy sól i mieszamy. Gdy owsianka jest gęsta, dodajemy

Kitchens Alphabet
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 192

główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim” . Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca

Pasja Smaku
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 407

mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kakao 1 łyżeczka cynamonu ⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki

Mania Gotowania
Ciasteczka z orzechami i białą czekoladą 402

czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art
Drożdżówka z automatu 199

drożdży instant 20 g świeżych 2 szczypty soli 5 łyżek cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią  skórka otarta z 1/2 cytryny 1/3 szkl. rodzynek 1/3 szkl. orzechów włoskich  1/3 szkl.suszonych daktyli żółtko + 2 łykii mleka - do smarowania Do pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać

Moje domowe kucharzenie