warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Dość
Maminek kulinarnytrakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem. Składniki kremu: -kostka masła lub margaryny -opakowanie 400 g kremu czekoladowego -odsączone z alkoholu przygotowane wcześniej suszone śliwki -5-10 dkg orzechów włoskich Do nasączania biszkoptu przygotowujemy szklankę mocnego naparu z herbaty, który wymieszamy z pozostałym po śliwkach alkoholem. Orzechy rozdrabniamy. Śliwki kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnybędzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ). Składniki na ciasto orzechowe: -4 jajka -1/2 szklanki cukru -4 łyżki mąki -20 dkg orzechów włoskich -aromat rumowy Orzechy gnieciemy za pomocą wałka. Oddzielamy żółtka od białek Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy
Maminek kulinarnyłyżki cukru -2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego -4 jajka oraz jedno do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat śmietankowy -bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, płatki migdałowe ) Bakalie kroimy na mniejsze cząstki. Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy a wszystko mieszamy i oprószamy mąką. Ucieramy drożdże
Maminek kulinarnymasy wiórkowej: -20 dkg wiórków kokosowych -3/4 szklanki mleka -1/2 oraz 3/4 szklanki cukru -4 jajka -3 łyżki mąki Składniki masy orzechowej: -30 dkg orzechów włoskich -1,25 szklanki cukru -4 jajka 3 łyżki mąki Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami: -35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy ) -15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe
Maminek kulinarnyminucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić. Sałatka z buraków: 3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastry sałata rukola i botwinka ser feta, pokruszony orzechy włoskie, posiekane sos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz
Smakowity Blog KulinarnyPogoda nas ostatnio rozpieszcza. Słońce jak w Italii. Dlatego postanowiłam przygotować dzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy przysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis
Smakowity Blog KulinarnyTiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki
Smakowity Blog Kulinarnytylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle
Smakowity Blog Kulinarnyziemi włoskiej dotarłam do Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki
Smakowity Blog Kulinarnykryje się pod tą intrygującą nazwą? Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki: 200g kaszy gryczanej 100g boczku 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 100 ml piwa
Smakowity Blog Kulinarnyrozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem, a następnie wlewamy masło ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie, nabijając kokosową kulkę na patyk do szaszłyków moczymy w czekoladzie. Gotowe
Smakowity Blog Kulinarnyjest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku 60g mrożonego
Smakowity Blog Kulinarnymleka w proszku 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g) garść rodzynek 3 pokrojone suszone morele garść orzechów laskowych garść orzechów włoskich Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. W dużej misce mieszamy posiekane bakalie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 4 filety z dorsza, 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) ser feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych Przygotowanie: Szpinak przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy do niego posiekane ząbki czosnku,odrobinę soli i pieprzu. Umyte i osuszone filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony
Smakowity Blog Kulinarny