Biała kiełbasa w sosie pomidorowym - salsicia al sugo di pomodoro 257SKLADNIKI 1 kg białej kiełbasy oliwa z oliwek cebula papryczka chili białe wino 500 ml przecieru pomidorowego sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do garnka dodać 3 łyżki
zielonacukinka
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 341Dzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta
zielonacukinka
Zapiekanka ziemniaczana  po neapolitańsku- gattò di patate 312SKŁADNIKI 2 kg ziemniaków 1 szklanka mleka 100 g masła 200 g szynki gotowanej 200 g salami 100 g żółtego sera 2 jajka surowe 6 jajek
zielonacukinka
Frittata z fasolki szparagowej 266Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie
zielonacukinka
Pierś drobiowa w białym winie duszona na patelni - petto di pollo al vino bianco 305Polecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować
zielonacukinka
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą 222sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce
W poszukiwaniu inspiracji
MULE W BIAŁYM WINIE I POMIDORACH 221Owoce morza w mojej Rodzince zajadają wszyscy, nawet moje 5-cio letnie Dziecię jest ich wielką fanką. Uwielbia poznawać nowe smaki, obserwuje co jedzą
Smaczne Zdrowe
Karnawałowe Limoncello 234Limoncello - sycylijski specjał, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych. Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni, wg. tego przepisu, zdążycie akurat
SzczyptaSmaQ
Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami 223Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Aga w kuchni
Pasta alla bolognese dla dorosłych 331solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie komponuje się z białym winem. Włoską kolację możemy zrobić sobie w naszym domu. Smacznego! Zespół Blomedia.pl zaopatrzył Niezły Młynek w produkty CIRIO
Niezły Młynek
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 186obrotach miksera. Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Masę schłodzić przez 30-60 minut. Po tym czasie lepić z masy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki 179kawę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe maleństwa 189być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószyć cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 193być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C. Przestudzić na kratce. Smacznego! Dziś kupujemy ostatnie prezenty
Pożeraczka, czyli raz adobrze