cukru 1 torebka cukru waniliowego WINIARY 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY mak: 1 puszka masy makowej 3 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej garść rodzynek Zimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folię spożywczą
W kuchni Karmel-itkiSKŁADNIKI: 30 dag mąki pszennej 20 dag kostka masła 10 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy kokos masło (do posmarowania formy) + składniki na czekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder
Serce zamknięte w formie pysznościświątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku :) Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 małe pieczarki 1 cebula 4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie sera mozarella sól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała
Kitchens Alphabetmogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą? SKŁADNIKI 20 dag margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady 2 łyżki śmietany 50 g wiórek kokosowych WYKONANIE Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej
W kuchennym oknie Ewyrewelacyjne połączenie, zaskakujące , lekko kwaśne i pikantne. Dla wielbicieli makaronów i niebagatelnych przepisów. Dla dwóch osób : - jedna cytryna, wymyta i wyszorowana - garść rukoli - anchois 60 g - spora garść orzechów włoskich - 3 duże ząbki czosnku - 15-20 sztuk oliwek zielonych - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól, szczypta mielonego peperoncino - 400 g makaronu, szerokie wstążki Do blendera lub miksera wrzuć anchois, orzechy
Pasje Jolkispiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż
Blondynka Gotujepoczątek jednak przygotować 2 bochenki. Jedyne zmiany do przepisu, jakie wprowadziłam to trzymanie starteru przez ostatnie 12 godzin w cieple. Musiałam też dodawać więcej wody a zamiast orzechów włoskich i pistacji dodałam orzechy laskowe. Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb
UgotujmyTo.plSkładniki: (na około 30 sztuk) - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych - 3 czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania : 1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy
Gotuj Z Muzykąpolecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty... Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę
Czerwień i błękitbakalie i miód, słodziutkie i pyszne. Składniki: -20 dkg pszenicy do kutii -25 dkg maku -3 czubate łyżki miodu -cukier do smaku -po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów i wiórków kokosowych -500 ml słodkiej śmietany 30 - 36% -aromat migdałowy -szczypta soli Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy wodą. Wsypujemy
Maminek kulinarnymleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu lub kurkumy 750 g mąki mix keksowy Helio orzechy włoskie Helio żurawina suszona jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione
Moje domowe kucharzeniePolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.
zielonacukinkaKochani dziś zrobiłam sobie sałatkę typowo włoską, polecam na pózne popołudnie , bądz kolację, gdyż jest bardzo aromatyczna i lekka. Składniki -sałatka- listki botwinki i rukoli -jaja na twardo - ocet jabłkowy Ponti -ser głęboko dojarzały u mnie Rycki Cezar - oliwa z oliwek Olitalia - zielone oliwki nadziewane pastą paprykową - zielone oliwki - glassa sojowa Ponti -pomidorki koktajlowe -sól - prażone ziarna
Z Kuchni Do Kuchniorganizmu. Dzisiaj propozycja z bakaliami i musem malinowym. SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody po 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miód Na sos: 20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu 1 banan WYKONANIE Kasze zalewamy wodą
W kuchennym oknie Ewy