włoska - 3159 przepisów (strona:77/211)

Piernik z konfiturą Roberta Sowy 177

pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 272

być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;)  Składniki na biszkopt: 10 jajek 10 łyżek mąki tortowej  10 łyżek cukru  pół szklanki mielonych orzechów włoskich  2 łyżeczki proszku do pieczenia  50 ml rumu  50 ml wody  szczypta soli  pół łyżeczki octu  Składniki na krem:  4 tabliczki dobrej gorzkiej

Bon Appetit Małgorzaty
Pudding chlebowy ze szpinakiem i kalafiorem 214

masła  szpinak - u mnie świeży - 2 opakowania pomidory w puszce pół ugotowanego kalafiora (można pominąć) 3 ząbki czosnku pół cebuli 10 dag żółtego sera garść orzechów włoskich albo piniowych olej do smażenia sól, pieprz Wycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak

Bon Appetit Małgorzaty
Sezamowe ciastka z daktylami 196

można dodać na oko :): 7 łyżek   sezamu 4 łyżki płatków owsianych kilka pokrojonych suszonych daktyli 1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych 1 łyżka suszonej żurawiny 2 garści posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka słonecznika kilka pokrojonych suszonych moreli  1 - 2 łyżki wody około 3 łyżek naturalnego miodu Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek na andrucie (dla leniwych) 185

masy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa) 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady słoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki) bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa) 2 łyżki masła 2 łyżki śmietanki kremówki Wafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowe muffinki z orzechami i nutellą 214

bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  3 łyżki Nutelli Do dekoracji

Bon Appetit Małgorzaty
Torcik bananowo - truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre! 394

tutaj Składniki na małą formę o średnicy 20 cm: ciasto: 1 szklanka przesianej mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze 1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  2 łyżki Nutelli Krem

Bon Appetit Małgorzaty
Mortadela nie jedno ma imię...w sałatce z bobem 166

Mortadela, jadacie czy unikacie szerokim łukiem? Mortadela to rodzaj włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej przeciwnicy sugerują, że składnikami jest to co wpadnie do maszy ny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa...Można ją kupić dobrej jakości w wysokiej cenie jak i w kiepskiej jakości

Bon Appetit Małgorzaty
Calzone bolognese 264

Calzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :) Składniki na ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 193

Oj nie lubię nadziewać makaroników cannelloni.... tracę przy nich nerwy. Następnym razem użyję makaronu lasagna i sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z cukinią, bobem, lazurem i orzechami 214

Dary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :) Składniki na 1-2 porcje: 1 młoda cukinia 4 orzechy włoskie 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią 1 szklanka bobu pół szklanki gęstego jogurtu koperek  sól i pieprz Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 215

oleju 4 łyżki soku z pomarańczy 250 g miodu, dobrej jakości 2 łyżki rumu albo brandy 125 mocnej kawy (ostudzonej) starta skórka z 1 pomarańczy 55 g posiekanych orzechów włoskich 55 g mielonych migdałów 1 garść rodzynek pół łyżeczki tartego świeżego imbiru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 172

wody z gotowania grzybów 150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą) 3 łyżki tartego parmezanu 30 dag serc króliczych (opcjonalnie drobiowych) 1/3 szklanki tartych orzechów włoskich sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki masła Serca opłukujemy w wodzie i gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie z listkami laurowymi

Bon Appetit Małgorzaty
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 203

razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej  ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki ok. 15 suszonych grzybów 3 cebule 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia  Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez około

Bon Appetit Małgorzaty
Czarny makaron z białym sosem 193

mogłam taki dostać. Ale w końcu doczekałam się gotowego makaronu w lidlu :) A jak czarny makaron, no to sos musi być biały. Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera.  Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią 200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki) 125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka 18 %) 2 łyżki posiekanego

Bon Appetit Małgorzaty