Focaccia "chodziła" za mną od paru dni. Chrupiąca, ziołowa, polana oliwą z oliwek. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a smak sprawia, że trafia do Waszego stałego, włoskiego menu! Dobrze, to Wy pieczcie swoje focaccie, a ja zmykam do kuchni, bo moja już gotowa! Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej plus do posypania
Moja smaczna kuchnianiż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków ziemniaczanych, jest
Symfonia SmakówCukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie
Moja smaczna kuchniazaciszu z najprostszych składników. Masz wolne pół godzinki? Zrób czekoladę! Czekolada: 8 łyżek oleju kokosowego 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku laska wanilii Dodatki: garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i mleko w proszku (nie polecam granulowanego, dosyć ciężko się rozpuszcza). Laskę wanilii rozcinamy
sama złodyczpapryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchnianajlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni. MASA 250g orzechów włoskich 200g cukru 1 kostka masła 1 szklanka wrzącego mleka Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami
Moje Kuchenne RewelacjePyszne karmelizowane orzechy mogą być doskonałą "przegryzką" lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów SKŁADNIKI 200 g orzechów włoskich ( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały) 150 g cukru PRZYGOTOWANIE Orzechy wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min. Cukier wsypujemy do drugiej miski. Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mąki 1 margaryna 6 żółtek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto II: 6 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150g orzechów włoskich Krem: 0,5 margaryny 1 puszka mleka krówkowego 1 czekolada deserowa lub gorzka 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Ciasto I Wszystkie składniki wykładamy na blat i ugniatamy ciasto. Dzielimy
Kolizje Smakówjajko szczypta soli 1 kg jabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ] 10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem
Moje domowe kucharzenieznalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego cukru 10 dkg margaryny 1 szkl.orzechów włoskich [ u mnie mieszanka bakaliowa] Wszystkie składniki przełożyć do miksera i miksować końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzeniemniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam z większej porcji.. 120 g mąki pszennej 75 g miodu 30 g cukru pudru 1 łyżeczka sody 50 g orzechów włoskich 150 g musu jabłkowego 20 g drożdży 1 łyżka kardamonu kilka kropli olejku arakowego 10 ml oleju Miód, cukier puder, olej, olejek arakowy, sodę i kardamon podgrzać na małym
Moje domowe kucharzenieokruchów ciast,herbatników, biszkoptów 4 łyżki cukru 8 łyżek stopionej margaryny [ około 13 dkg] 1 kg jabłek 1/2 szk.cukru 50 g rodzynków Kresto 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich BackMit Okruchy ciast pokruszyć , dodać cukier i wymieszać.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier, rodzynki , posiekane orzechy i wymieszać.Układać w tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką
Moje domowe kucharzeniesolonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść lub więcej - orzechów [ u mnie mix laskowych, ziemnych, włoskich, migdałów Kresto] czekolada do polania *składniki na małą formę\ tortownicę* - u mnie keksówka Krakersy dość drobno pokruszyć.Dodać mleko z puszki, rozpuszczoną margarynę , bakalie [ orzechy i migdały podprażyłam
Moje domowe kucharzeniedeserek z pesso ..z dodatkiem bakalii , orzechów i miodu..Przepis z ulotki dołączonej do pesso. 1 opakowanie pesso pszennego 100 g miodu - miodowej lawendy 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich Kresto 150 g rodzynek i śliwek suszonych Kresto 20 g masła Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut aż napęcznieje.Rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie.Do
Moje domowe kucharzenie