włoska - 3159 przepisów (strona:70/211)

Keks z bakaliami 206

Składniki: 250g mąki pszennej, 180 g cukru, 5 jajek, 250g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka mleka, ok. 100 g mieszanki do keksa, 50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie:   Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę

Aga w kuchni
Panini. 161

Dziś na śniadanie zrobiłem coś szybkiego,  niewymagającego większych umiejętności, ale za to po "włoskiemu"; a chyba najważniejsze jednak że pyszne, zdrowe i pożywne. Wersja moja ze zdrowa żytnią bułką, ekstra porcją rukoli, cykorii i papryki. Do wyżej wymienionych potrzebujemy jeszcze: mozzarellę, oliwę, jogurt naturalny, majonez. Sos: majonez, papryka - świeża obrana i drobno starta - jogurt, sól. Pieczywo przekrawamy, podgrzewamy

BaRepas
Carpaccio z zielonej gruszki z rukolą, rokpolem i olejem lnianym. 192

stycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy. Działamy: -gruszka -rokpol ew. gorgonzola -olej lniany -rukola -orzechy włoskie -pomidorki cherry -limonka Gruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione

BaRepas
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 191

poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi. Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą i frutatem (jabłkowy ocet balsamiczny), mieszamy

BaRepas
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 159

tradycjami.  W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy

BaRepas
Makowe francuskie koperty. 149

suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu. 150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców  (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą

BaRepas
Sałatka szpinakowa z jajkiem 265

innych przy tej okazji robionych smakołyków. Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów. Składniki: -szpinak baby -brzoskwinie w puszce -normandzki camembert -papryka czerwona, konserwowa obrana -oliwki zielone -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -dwa jajka ugotowane na twardo -oliwa -ocet cydrowy -sól, pieprz Na umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem

BaRepas
Tort bezowy słodko - słony 203

śmietanki 30% puszka masy kajmakowej (ok 400g) 2-3 szczypty soli 2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wody kilka listków mięty do dekoracji rodzynki  orzechy włoskie Sposób wykonania: Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy przesiany

happycreatiff.blogspot.com
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 186

się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie o tym jak będziecie je kłaść na blaszce, trzeba zachować odstęp.Moje rogale przypominają raczej włoskie cornetti serwowane na śniadanie na Sycylii. Ręcznie robione, nocą. Nadziewane rocottą- twarogiem owczym lub nutellą czy kremem. Składniki: - 40 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 5 łyżek mleka - 550 g mąki

Z Kuchni Do Kuchni
NOWY ROK, NOWE PLANY 215

pięciogwiazdkowym hotelu we Francji; - zjeść w trzygwiazdkowej restauracji; - wypić szampana z drobinkami złota; - zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną; - móc gotować z prawdziwą włoską mammą; - wybrać się do Rio na Karnawał; - dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji; Marzenia/plany duże. BARDZO DUŻE: - mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie

W kuchni Karmel-itki
Kluski śląskie 191

Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.    Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.    W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.    W każdej kulce robimy wgłębienie.    Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.    Kluski mogą być

Maminek kulinarny
Omlet idealny na lekkie śniadanie. 292

łyżeczka cukru pudru  - szczypta soli  - 100 g twarogu chudego lub półtłustego  -  2 lub 3 łyżki miodu  - 2 ml olejku zapachowego  - garść orzechów włoskich pokruszonych  Sposób przygotowania:  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę, żółtka, mleko, cukier i olej. Następnie wlewamy

Gotuj Z Muzyką
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 199

balsam i błyszczyk do ust - delikatnie pociągnij wargi olejem- nie tylko świetnie je nawilży, ale także doda naturalnego blasku! naturalny antyperspirant krem do golenia - jeśli masz problemy z wrastającymi włoskami lub Twoja skóra źle znosi golenie- to rozwiązanie dla Ciebie! łagodzący krem po opalaniu odstrasza insekty! przyspiesza wzrost paznokci i je wzmacnia- posmaruj skórki i paznokcie na noc olejem kokosowym

Gotowanie to kochanie
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 160

mąki żytniej, u mnie żurkowej 450 g mąki pszennej typ 750, u mnie typ 650 450 g wody 230 g startej marchewki, odciśniętej z soku 230 g obranych orzechów włoskich 20 g soli płaska łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Do wody dodałam sól, cukier i drożdże instant - wymieszałam Po okresie fermentacji zaczynu dodałam  do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę

Proste Potrawy
Sos pomidorowy do pizzy [PRZEPIS] 240

sprawił, że smak naszej pizzy przypomina Markowi wyjątkowy i niepowtarzalny smak włoskiej pizzy, niejednokrotnie jedzonej w urokliwych knajpkach w Mediolanie i Turynie. Do przygotowania naszego sosu pomidorowego do pizzy nie dodajemy przecieru pomidorowego, a tylko pomidory w puszcze. Dzięki czemu jego smak jest dużo bardziej subtelny, nienachalny i delikatny. ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Sos pomidorowy do pizzy

Jakugotujesz.pl