włoska - 3159 przepisów (strona:73/211)

Sos pomidorowy do pizzy [PRZEPIS] 216

sprawił, że smak naszej pizzy przypomina Markowi wyjątkowy i niepowtarzalny smak włoskiej pizzy, niejednokrotnie jedzonej w urokliwych knajpkach w Mediolanie i Turynie. Do przygotowania naszego sosu pomidorowego do pizzy nie dodajemy przecieru pomidorowego, a tylko pomidory w puszcze. Dzięki czemu jego smak jest dużo bardziej subtelny, nienachalny i delikatny. ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Sos pomidorowy do pizzy

Jakugotujesz.pl
Przegrzebki zapiekane w panierce 129

Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne,  świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla  ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu. Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej  bardzo dokładnie je umyć

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka owsiano-kokosowe 174

łyżkach wrzącej wody i dodać do margaryny, wymieszać.  Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę, cukier, dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika na środkową szynę. piec w temp 180 stopni ok. 8-10 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać

Mix smaku
Ciasteczka sezamowe 188

dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu. Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp

Mix smaku
Kuleczki rafaello 133

oraz margarynę i dokładnie wymieszać. Następnie masę wstawić do lodówki do schłodzenia ma ok. 30-40 min. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka każdej kulki migdał. Uformowane kulki obtaczać u wiórkach kokosowych. Kulki przechowywać w lodówce

Mix smaku
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe 125

łyżki kakao * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki soli * 200 g masła * 1/3 szklanki cukru * 1 jajko * olejek waniliowy * 50 g posiekanej czekolady deserowej * 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich * cukier puder Sposób wykonania Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku waniliowego i dalej ucierać, aż cukier

Mix smaku
Rolada orzechowa 129

szklanki mleka * 5 łyżek mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru kryształu * 3 łyżki cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich * 3 banany polewa * 1/2 czekolady deserowej lub mlecznej * 1/2 łyżki oleju Sposób wykonania ciasto Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 4 łyżki zimnej wody i ubić na prawie sztywno. Do piany dodać

Mix smaku
Racuchy z ricotty 116

składniki * 20 dag ricotty lub sera twarogowego typu włoskiego * 2 łyżki cukru * 2 łyżki mąki * 1 jajko * 2,5 dag suszonej żurawiny * 1 łyżka wódki * olej do głębokiego smażenia * cukier puder Sposób wykonania Żurawinę wsypać do szklanki i zalać wódką. Odstawić przynajmniej na 30 min. Następnie wyjąć na deskę i pokroić na drobniejsze kawałki. Zamiast żurawiny nożna użyć rodzynek

Mix smaku
Czekoladowo-orzechowa "baba" 141

jajek * 220 g cukru * 150 g mąki pszennej * 50 g kakao * 55 g stopionego masła lub margaryny masa orzechowa  * 200 ml mleka * 200 g cukru * 300 g orzechów włoskich * 2 łyżki masła lub margaryny * 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej * 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie) polewa * biała polewa czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto  Posmarować cienko tłuszczem prostokątną

Mix smaku
Tiramisu 175

składniki * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego) * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu * 4 łyżki cukru * 3/4 szklanki zaparzonej kawy * 3 łyżeczki żelatyny * ciemne kakao Sposób przygotowania Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę. Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą. (Można też

Mix smaku
Domowe bounty 151

puder. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać. Z powstałej masy formować dłońmi kulki lub jajeczka wielkości włoskiego orzecha i układać na papierze do pieczenia. Odstawić przykryte folią w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub wstawić do zamrażalki na ok.20 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Mix smaku
Makowiec dla zapracowanych 127

łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany masa * 1 puszka gotowej masy makowej * 4 żółtka * 7 białek * 100 g cukru * 100 g rodzynek * 100 g orzechów włoskich * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. masa Żółtka utrzeć z cukrem, dodać

Mix smaku
Pierniczki bakaliowe 126

pieczenia * 4 jajka * 4-4,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej  * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany * 100 g suszonej żurawiny * 50 g posiekanych orzechów włoskich * 100 g płatków migdałowych * 100 g rodzynek Sposób wykonania Miód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia. Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia

Mix smaku
Kluski śląskie 132

następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę. Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka w trakcie robienia dziurki należy

Mix smaku
Orientalny rosołek 154

kurczaka * 30 dag żeberek wieprzowych na zupę * 1 marchewka * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 1 cebula * kawałek imbiru * 1 papryczka chili * szczypiorek świeży lub suszony * liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej * grzybki shitake * 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej * 1 filet z kurczaka * sos sojowy * sól, pieprz * dowolny makaron pszenny soba, somen... Sposób wykonania Porcje rosołowe i żeberka umyć

Mix smaku