jabłko trochę soku z cytryny 100 g pokruszonego koziego sera 50 g prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych sos winegret 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki oliwy sól morska, czarny pieprz przygotowanie połączyć i ubić składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem pokroić buraczki w półplasterki lub ćwiartki. podzielić na ćwiartki jabłko
Stare GaryCudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania
Stare Garymniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde. Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki. Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko
Stare Garyciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe! W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :) Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne
Kraina Miodem Płynącajajka- 3 szt. * miód- 2 łyżki (lub cukier) * wanilia- 1 laska Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miski z bakaliami (u mnie to migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około
Kraina Miodem Płynącamaszynce. Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem. Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię. Ziemniaki: Ugotowane ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz tymiankiem i delikatnie
Kraina Miodem PłynącaSaltimbocca*, to rodzaj popularnej włoskiej potrawy, która przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki , z dodatkiem szałwii, zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego wina . Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu
Kraina Miodem Płynącamałe kawałki- batonikami Mars na bardzo małym ogniu. Do rozpuszczonej i ciepłej masy wsypać ryż, wymieszać dokładnie- by był oblepiony. Szybko (póki masa nie wystygnie) formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapieczenia. Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi. I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego wkładu pracy :))) * dynia- 250 g * mleko- 350 ml * kasza manna- 1/2 szklanki * cukier
Kraina Miodem Płynącaznajomym czy rodzinie ;))) * mąka- 1/2 szklanki* * otręby- 1/2 szklanki * cukier- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * jabłka- 350 g (3 średniej wielkości) * bakalie- 2/3 szklanki (u mnie to orzechy włoskie i żurawina) * cynamon- 1 łyżeczka * soda- 1 płaska łyżeczka Piekarnik nastawić na 180 stopni. Do miski z mąką i otrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać. Dodać 2 jajka
Kraina Miodem PłynącaMłyn Kopytowa 150 g margaryny 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Do nadzienia 200 g masy makowej z bakaliami Helio 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka krojonych migdałów 2 łyżki rodzynek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi
Ala piecze i gotujekuchni nie może wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi , czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne! Składniki: 1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny
Kitchens Alphabetcukru 1 torebka cukru waniliowego WINIARY 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY mak: 1 puszka masy makowej 3 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki bułki tartej garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej garść rodzynek Zimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folię spożywczą
W kuchni Karmel-itkiSKŁADNIKI: 30 dag mąki pszennej 20 dag kostka masła 10 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy kokos masło (do posmarowania formy) + składniki na czekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder
Serce zamknięte w formie pyszności