świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku :) Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 małe pieczarki 1 cebula 4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie sera mozarella sól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała
Kitchens Alphabetmogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą? SKŁADNIKI 20 dag margaryny 2 jajka 100 g cukru pudru\ 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 200 g maki pszennej 100 g czekolady 2 łyżki śmietany 50 g wiórek kokosowych WYKONANIE Ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej
W kuchennym oknie Ewyrewelacyjne połączenie, zaskakujące , lekko kwaśne i pikantne. Dla wielbicieli makaronów i niebagatelnych przepisów. Dla dwóch osób : - jedna cytryna, wymyta i wyszorowana - garść rukoli - anchois 60 g - spora garść orzechów włoskich - 3 duże ząbki czosnku - 15-20 sztuk oliwek zielonych - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól, szczypta mielonego peperoncino - 400 g makaronu, szerokie wstążki Do blendera lub miksera wrzuć anchois, orzechy
Pasje Jolkispiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż
Blondynka Gotujepoczątek jednak przygotować 2 bochenki. Jedyne zmiany do przepisu, jakie wprowadziłam to trzymanie starteru przez ostatnie 12 godzin w cieple. Musiałam też dodawać więcej wody a zamiast orzechów włoskich i pistacji dodałam orzechy laskowe. Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb
UgotujmyTo.plSkładniki: (na około 30 sztuk) - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych - 3 czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania : 1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy
Gotuj Z Muzykąbakalie i miód, słodziutkie i pyszne. Składniki: -20 dkg pszenicy do kutii -25 dkg maku -3 czubate łyżki miodu -cukier do smaku -po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów i wiórków kokosowych -500 ml słodkiej śmietany 30 - 36% -aromat migdałowy -szczypta soli Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy wodą. Wsypujemy
Maminek kulinarnymleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu lub kurkumy 750 g mąki mix keksowy Helio orzechy włoskie Helio żurawina suszona jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione
Moje domowe kucharzeniePolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.
zielonacukinkaKochani dziś zrobiłam sobie sałatkę typowo włoską, polecam na pózne popołudnie , bądz kolację, gdyż jest bardzo aromatyczna i lekka. Składniki -sałatka- listki botwinki i rukoli -jaja na twardo - ocet jabłkowy Ponti -ser głęboko dojarzały u mnie Rycki Cezar - oliwa z oliwek Olitalia - zielone oliwki nadziewane pastą paprykową - zielone oliwki - glassa sojowa Ponti -pomidorki koktajlowe -sól - prażone ziarna
Z Kuchni Do Kuchniorganizmu. Dzisiaj propozycja z bakaliami i musem malinowym. SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody po 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miód Na sos: 20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu 1 banan WYKONANIE Kasze zalewamy wodą
W kuchennym oknie Ewyuboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny. Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką,a w daniu oznacza kość wołową lub cielecą przecietą w poprzek. W składzie dobrze zbilansowanej diety powinno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają. Składniki na 25 sztuk: 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 20 g orzechów włoskich 160 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 1 jajko 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g zarodków owsianych Wykonanie: jabłka umyć,przkroić,usunąć gniazda nasienne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorowego z czosnkiem sól himalajska do smaku 1/4 przegotowanej zimnej wody Dodatki : 450 g różnych kiełbas 350 g pieczarek 2 cebule 350 g mozzarelli w bloku 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżka płatków czerwonej papryki 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli himalajskiej Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMoje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę je piekła bo są pyszne. Biscotti piecze się dwa razy, i można robić je z różnymi dodatkami. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przechowywać je dość długo szczelnie zamknięte. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń
Ewa w kuchni