włoska - 3159 przepisów (strona:82/211)

Pierniczki Lebkuchen 243

składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące. Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik kapitański z bakaliami 229

przepisie podaję wymiary formy jaka będzie odpowiednia. foremka 24x27cm Składniki:  1 kg tłustego białego sera,  7 jajek,  300g cukru pudru,  100g masła,  100g orzechów włoskich,  100g tartych migdałów (użyłam BackMit),  30g świeżych drożdży,  2 łyżki mleka,  2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack),  kilka kropel aromatu waniliowego. Wykonanie Białka oddzielić

Z miłości do słodkości
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 349

Przepisów na pierniki jest mnóstwo, dlatego tak trudno zdecydować się i zaufać nowym koncepcjom. W końcu chcemy, aby obdarowanym trzęsły się uszy i aby domowy produkt

Kitchens Alphabet
Ciastecza orkiszowe 140

uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na  około 15 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Pierniczki glazurowane 256

piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce.  Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być

Pasja Smaku
Ciastka owsiane z bakaliami 179

miodu 1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym) 2 duże jajka 1/4 kostki masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe) 1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz

Szefowa kuchni
pizza na cienkim spodzie 172

na podstawie przepisu Jamie'go Olivera z " Naked cheff" Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące. Składniki Ciasto 1 kg mąki chlebowej  0,5 l letniej wody

Stare Gary
Pizza z tuńczykiem 147

Dodatki b ardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszła składniki : 1/4 ciasta na pizze z  tego  przepisu ( 2 porcje) sos pomidorowy z  tego

Stare Gary
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 150

Przepis podany przez Mario Batali na   tej  stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny. składniki: 2 perliczki, podzielone na 4

Stare Gary
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 200

smaków 2  - 3 łyżeczki sosu sojowego  przygotowanie W dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczek Zagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem.  Przykryć.  Gotowałam

Stare Gary
Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola 192

Przepis najpierw usłyszałam w radio, w audycji Piotra Adamczewskiego, potem udało mi się odnaleźć go  tutaj . Autorką jest    Tessa Capponi - Borawska,  z

Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 166

gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 17 kulek. Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy

Stare Gary
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 173

usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem.  Wstawić  do piekarnika

Stare Gary
Gruszki z gorgonzolą 127

strony składniki (dla 4 osób) 2 duże dojrzałe gruszki 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (użyłam znacznie mniej może 1/4 szklanki) 3 łyżki brązowego cukru ( użyłam dosłownie przysłowiowej szczypty, wystarczyło) 1 1/2 łyżki roztopionego masła 1/3 szklanki  sera gorgonzola podzielonego na kawałki przygotowanie Orzechy

Stare Gary
Szpinakowe kluski z ricottą 153

włożyć  do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy  widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut . W dużym garnku zagotować wodę, posolić.  Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać partiami

Stare Gary