sklepach nie często można znaleźć zdrowe wegańskie łakocie. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu staram się upiec ciasto. Mam wtedy pełną kontrolę nad tym co jem i mogę dosłodzić według upodobań :) Mam 2 ulubione ekspresowe ciasta. Ciasto czekoladowe i właśnie drożdżowe. Najlepsze w nich jest to, że właściwie same się robią i nie ma po nich dużo zmywania ;) Ciasto drożdżowe jest
Mama z Motylemrano mamy gotowy posiłek. Świetnie sprawdzi się też na deser, można ją też przełożyć do słoiczka i zabrać ze sobą na wynos. Moja owsianka jest dodatkowo w wersji wegańskiej, użyłam mleka roślinnego oraz jogurtu kokosowego firmy Planton, który można znaleźć m.in. w Lidlu :) Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka kokosowego 100 g jogurtu kokosowego (Planton) 2 łyżki syropu
Healthy food explorerProponuję dziś niezwykle prosty przepis na przepyszną zupę rodem z Meksyku - jest to zupa kukurydziana . Przy niewielu składnikach mamy możliwość otrzymania maksimum smaku , coś niesamowitego. Zupa jest jednocześnie wegańska (przy użyciu bulionu warzywnego) i bezglutenowa . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 2 puszki kukurydzy 2 pomidory 1 cebula
Kawa z mlekiemulubionym sosem. Kalafior dzięki przyprawie gyros lub curry jest bardziej wyrazisty w smaku. W dodatku jest bez glutenu, a w przypadku użycia odpowiedniego mleka także bez laktozy i wegański. Polecam jeść na ciepło, gdyż wg mnie smakuje najlepiej. Składniki: 1 kalafior 1 szklanka mąki z ciecierzycy (120g) około ¾ szklanki wody lub mleka lub pół na pół 2 łyżeczki przyprawy
Fabryka pomysłównaan podaję hummus. Poza tym pasta hummus świetnie nadaje się do posmarowania tradycyjnych bułek. Niedawno upiekłam bułki, z których zrobiłam pyszną kanapkę z hummusem i grillowaną cukinią. W pełni wegańska kanapka jest przesmaczna i bardzo pożywna dzięki białku zawartym w ciecierzycy. To, że hummus jest tak smaczny jest dziełem przypraw do niego dodanych i tahini. Kmin rzymski, kolendra, kajeński pieprz
codojedzeniastwierdziłam, że miło byłoby zjeść szarlotkę następnego dnia rano. Na pieczenie i wymyślne przepisy nie było już czasu, ale szarlotka sypana robi się niemal sama :) Przy okazji przepis jest wegański. Czytaj więcej
Kasia SarnaOstatnimi czasy tak wciągnęła mnie produkcja naturalnych kosmetyków, nalewek i innych specyfików, że ciut zaniedbałam pisanie. Wracam więc do formy i oto przepis na fantastyczne wegańskie curry z boczniakami. Jest w sam raz na lato, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu. O właściwościach tych super grzybów możecie poczytać TUTAJ , a tymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula
Kate's KitchenMuhammara to aromatyczna, słodko-kwaśna, wegańska i bezglutenowa arabska pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Ze względu na swoją alergię orzechy włoskie musiałam zastąpić innymi. Nie użyłam też koncentratu czy przecieru pomidorowego. Uznałam, że latem, gdy mamy sezon na pomidory, lepiej użyć świeżych. Ta syryjska pasta idealnie pasuje do polskiego chleba na zakwasie 😋, który można piec równolegle z papryką
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi
Via Gustoinnych składników. Nie zabrakło również polewy, w wersji kakaowo-orzechowej oraz całych orzeszków. Ciasto wyszło przepyszne, mocno orzechowe i nawet nie tak mocno słodkie, jako mogłoby się wydawać. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru białego. Do przygotowania poniższego ciasta użyłam fantastycznych maseł orzechowych od marki Orzechownia ( TUTAJ profil na Facebooku). Na razie w ofercie występują dwie wersje tego
Zdrowie na języku :POstatnimi czasy tak wciągnęła mnie produkcja naturalnych kosmetyków, nalewek i innych specyfików, że ciut zaniedbałam pisanie. Wracam więc do formy i oto przepis na fantastyczne wegańskie curry z boczniakami. Jest w sam raz na lato, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu. O właściwościach tych super grzybów możecie poczytać TUTAJ , a tymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula
Kate's Kitchenstronę. Ja mam swój patent: zsuwam delikatnie omlet na drugą patelnię, po czym przykrywam całość ta pierwszą i odwracam. Smaż drugą stronę pod przykryciem 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Wegański omlet z kurkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfchociaż on, bo cała reszta była mocno słaba, no, deser się jeszcze bronił) dlatego spróbowaliśmy go powtórzyć i się udało. Mocno kremowy, aromatyczny i zdrowy. Dwie wersje wegetariańska i wegańska. Ja się zakochałam! Składniki : 300 g świeżych borowików 1/2 l wody lub bulionu warzywnego 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek Sól himalajska Pieprz czarny + Mascarpone/Mleczko kokosowe Pietruszka
Czarnawisienkagęstym, kremowym sosem kokosowym. Wyszło coś niebywale pysznego! Smak jest oryginalny, doprawiony różnymi przyprawami, w tym także pastą miso, o której pisałam TUTAJ . Jest to super opcja na wegański obiad. Składniki (3 porcje): 100 g makaronu orkiszowego (Edena) 1 średnia cukinia 3 marchewki 1 puszka białej fasolki 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka pasty miso
Zdrowie na języku :POstatnimi czasy tak wciągnęła mnie produkcja naturalnych kosmetyków, nalewek i innych specyfików, że ciut zaniedbałam pisanie. Wracam więc do formy i oto przepis na fantastyczne wegańskie curry z boczniakami. Jest w sam raz na lato, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu. O właściwościach tych super grzybów możecie poczytać TUTAJ , a tymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula
Kate's Kitchen