polecam. To są ciasteczka bez cukru i bez jajek . W swojej pierwotnej wersji wypiekane na margarynie, ja jednak wybieram masło , na margarynie i śmietanie sojowej będą to ciasteczka wegańskie . Do tych ciasteczek dodajemy odrobinę drożdży , najwygodniej będzie użyć drożdży suchych , jednej paczuszki czyli 7 g, ciasta nie trzeba pozostawiać do wyrastania . Po zagnieceniu od razu wałkujemy i też
Kawa z mlekiemwidzę awokado burgery. Postanowiłam zrobić moją wersję tego popularnego burgera. Jest to super wege przepis (pomijając ser Halloumi, ale możemy zastąpić go grillowanym tofu, a sos curry jakimś innym wegańskim). To co spróbujecie go? Jest sycący, lekki a za razem pyszny! Polecam gorąco przepis! Czytaj więcej
Ana Mari's worldPrzepis na takie kokosowe kuleczki albo batoniki był już jakiś czas temu popularny na Instagramie. W końcu przygotowałam swoją wersję, która jest wegańska. Zamiast zwykłego jogurtu użyłam jogurtu kokosowego (Planton), który można znaleźć w Lidlu. W mojej wersji są to tak właściwie kule - postanowiłam zrobić je większe i jedna lub dwie zdecydowanie starczą na szybką i dość pożywną przekąskę
Healthy food explorerciacho okazało się obłędnie pyszne i bardzo mnie to zaskoczyło, bo nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku i niezwykle udanej struktury, co może być niekiedy problematyczne w ciastach wegańskich. Jest mięciutkie, puszyste, idealnie słodkie i wyraziście czekoladowe. Dodatkiem wzbogacającym jest białko w proszku, oczywiście roślinne od marki Plantforce ze sklepu Siła Roślin . Produkt ten odznacza się wysoką jakością, czystym
Zdrowie na języku :PWegańskie kotlety z ryżu i fasoli. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Doprawione dużą ilością świeżych ziół: natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. Sprawdzą się na wege obiad, lunch do pracy lub jako dodatek do mięs i sosów, np. gulaszy. Dobrze smakują z jogurtem naturalnym wymieszanym ze startym czosnkiem i posiekaną miętą. Masa jest zwarta i kleista, nie wymaga dodawania
cool and mintyZapraszam do wypróbowania kolejnej wersji kremu z dyni. Tym razem wegańska wersja, z batatem i mleczkiem kokosowym. Zjedliśmy pyszny, jesienny obiad. Z paluszkami czosnkowymi smakuje wyśmienicie! Polecam, ugotujcie koniecznie :) 2 cebule 5-6 ząbków czosnku Mała dynia hokkaido Średni batat Duża marchewka Korzeń pietruszki Kawałek selera korzeniowego Olej kokosowy ( można użyć innego) Puszka mleczka kokosowego Ilość
Takie tam pichcenieOstatnimi czasy tak wciągnęła mnie produkcja naturalnych kosmetyków, nalewek i innych specyfików, że ciut zaniedbałam pisanie. Wracam więc do formy i oto przepis na fantastyczne wegańskie curry z boczniakami. Jest w sam raz na lato, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu. O właściwościach tych super grzybów możecie poczytać TUTAJ , a tymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula
Kate's KitchenFalafel to chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku kuleczki z ciecierzycy. Jest to popularna wegańska potrawa, lubiana na całym świecie, alternatywa kebabu. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpożywne śniadanie czy kolację można podać dzieciom wegański twarożek z orzechów nerkowca. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Do tego jednocześnie możemy zrobić mleko z nerkowców, które świetnie nada się jako dodatek do kakao czy kawy. Ten twarożek w smaku jest bardzo delikatny. Można powiedzieć, że wręcz aksamitny. Jeśli tęsknicie za klasycznym twarożkiem to masa z orzechów nerkowca będzie
Dieta bez mlekaogórkowej". Przepis jest bardzo prosty i początkowo miałam go w pełni odwzorować, ale po chwili zdecydowałam, że zrobię po swojemu. I tak wyszła wersja mojej, prostej ogórkowej, która jest wegańska i bezglutenowa. Szybka w przygotowaniu, łącząca tylko kilka podstawowych składników. Smak bardzo dobry, jak na ogórkową przystało. Jako że nie ma ogórkowej w zasobie przepisów na moim blogu postanowiłam się
Zdrowie na języku :Pblendujemy dokładnie. Następnie mleko przecedzamy kilkakrotnie przez gęste sito. Na koniec dosładzamy mleko 2 łyżeczkami syropu klonowego. Gotowe! Pulpę, która pozostanie na sicie można wykorzystać później do przygotowania wegańskiego twarożku, czy do ciast np. do sernika z nerkowców . Na moim blogu znajdziecie też przepisy na: Mleko owsiane Mleko owsiano-daktylowe Mleko kokosowe i śmietankę kokosową
Dieta bez mlekaKotleciki z czerwonej soczewicy to bardzo wszechstronne danie. Kotlety z soczewicy mogą stanowić przekąskę, część głównego dania, świetnie sprawdzą się jako wkład do wegańskich burgerów, są także idealne do spakowania do lunchboxu. Kotleciki z soczewicy doprawione kolendrą i przyprawą garam masala są niezwykle aromatyczne, dzięki temu z pewnością każdemu przypadną do gustu. Soczewica jest bardzo zdrowa i sycąca, dlatego też
Codzienne Gotowaniemleka (500ml) - można zastąpić napojem roślinnym* Opcjonalnie owoce lub dżem do dekoracji * Do przygotowania budyniu bez laktozy użyj napoju roślinnego np. kokosowego lub mleka bez laktozy, zaś w wersji wegańskiej napoju roślinnego. Przygotowanie: Mleko wlać do garnuszka, odlać pół szklanki. Mleko w rondelku zagotować. W pozostałej części mleka dokładnie wymieszać mąkę, kakao i ksylitol. Wlać do gotującego mleka. Cały
Fabryka pomysłówkawałki również trzymały się jak należy. Dobór dodatków jest oczywiście kwestią gustu, ja akurat nie miałam żadnej ryby, którą mogłabym wykorzystać, więc moje polskie sushi jest w dodatku wegańskie 😃 SUSHI Z KASZĄ JAGLANĄ 2 arkusze nori Ugotowana kasza jaglana Tofu Ogórek konserwowy Czerwona papryka Sałata rzymska Serek kanapkowy naturalny Ocet ryżowy, miód (można użyć cukier), sól Ugotowaną i przestygniętą
HealthyCreationsWspominałam chyba już niejednokrotnie, że tofu nie należy do moich ulubionych produktów, ze względu na jego specyficzny smak. Jednak przygotowując dania wegańskie lubię dodać sobie coś, co byłoby źródłem białka i mogło imitować mięso. Tofu w tym przypadku pasuje zatem idealnie i zdarzają się momenty, takie jak ten, że przygotowane tofu smakuje wyjątkowo dobrze, a nawet bardzo dobrze. Tofu lubię
Zdrowie na języku :P