trochę" inaczej ;p Składniki (dla 2 osób): - 1 długa bagietka, - ok 10 pieczarek, - 2 cebule, - olej do smażenia, - 1 paczka szpinaku mrożonego (liście), - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - opcjonalnie wegański ser. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania szpinaku, bo mrożony robi się najdłużej. Wystarczy wrzucić go do garnka, przykryć pokrywką i pozwolić mu się rozmrozić i zagotować. Pieczarki myjemy, kroimy w grube(...)wzdłuż. Układamy je na blasze w piekarniku i podpiekamy kilka minut. Wyjmujemy podpieczone bagietki, układamy na spodzie szpinak a na nim pieczarki z cebulą, opcjonalnie na wierzchu kładziemy plastry wegańskiego sera (najlepiej takiego który się rozpuszcza). Krótko podpiekamy w temp. max 150 stopni wstawiając blachę na górę piekarnika z ustawionym grzaniem górnej grzałki (trzeba uważać żeby się nie spaliły
Co na wege obiad?Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie autorka: gaita z bloga Katalog smaków Ziemniaki... szybki obiad z mikrofali autorka: gaita(...)Penne z dynią i toy choy autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4. autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Pizza alpejsko-prowansalska autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Rydze w śmietanie autorka
Weekendy w domu i ogrodzieWiecie już że kocham serniki i namiętnie piekę alternatywne wegańskie, natrafiłam na bardzo stary przepis na ciasto, które bazuje na ziemniakach, które zresztą w można znaleźć w przepisach na serniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik czyli mamy PYRNIK. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa(...)ciasto, będzie bardziej zbite) Ciasto: 400 g mąki (u mnie było t0 200 g pszennej i 200 g żytniej) 150 ml oleju roslinnego 100 g brązowego cukru 50 ml wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy
greenscarfWiecie już że kocham serniki i namiętnie piekę alternatywne wegańskie, natrafiłam na bardzo stary przepis na ciasto, które bazuje na ziemniakach, które zresztą w można znaleźć w przepisach na serniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże(...)ciasto, będzie bardziej zbite) Ciasto: 400 g mąki (u mnie było t0 200 g pszennej i 200 g żytniej) 150 ml oleju roslinnego 100 g brązowego cukru 50 ml wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy
greenscarfcukru pudru łyżeczka sproszkowanych goździków łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy Krem: 2 avocado sok z jednej cytryny 200 ml naturalnego jogurtu wegańskiego lub śmietany wegańskiej 2-4 łyżek cukru pudru (wedle upodobania do słodkości) jeżeli krem będzie zbyt rzadki dodaj kleik ryżowy, ja dodałam w sumie 2 duże łyżki Wszystkie składniki zblenduj na idealnie gładką
greenscarfprośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni
Mała CukierenkaMoja wariacja na temat popularnych w kuchni arabskiej cieciorkowych kulek. Żółciutkie falafele z dynią podane z sosem pomidorowo- grzybowym umilą Wam jesienny obiad. Danie wegańskie. Ostatnio uświadomiłam sobie, że mija już prawie rok odkąd z Mężem wykluczyliśmy z naszej diety mięso. Wegetariańskie odżywianie weszło nam już w krew i mięsa nam nie brakuje. Nasza dieta nie jest w cale uboga(...)nadmiaru tłuszczu. Usmażone falafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaBardzo pożywne i zdrowe śniadanie dające dużo energii na cały dzień. Dzieci je uwielbiają - mały Michał nazywa je "puszystymi, bananowymi chmurkami ". Naleśniki
Pora na pora i pomidorasię do bubble tea – dostępne w sklepach orientalnych i na Allegro). Mąka sojowa – odtłuszczona, o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu, pełnotłusta. Wysokobiałkowa mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso(...)kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie
Karo in the KitchenPyszne, proste w przygotowaniu, błyskawicznie znikają z talerza. Świetnie smakują z dipem jogurtowo-paprykowym zarówno na ciepło i na zimno. Nadają
Pora na pora i pomidorawaniliowa owsianka z wegańskim białkiem z grochu i granatem~ Chciałabym przedstawić Wam odżywkę białkową dla wegan/osób wykluczających laktozę z diety. Jest to białko z grochu Shape It . Kilka dni temu przyszła do mnie paczka zawierająca wcześniej wspomnianą odżywkę wraz z saszetkami aromatyzującymi i słodzącymi porcję białka. Shape It to produkty stworzone z myślą o aktywnych kobietach. Na stronie internetowej(...)znajdziemy odżywki białkowe, napoje funkcjonalne, suplementy itp...Wybór jest na prawdę szeroki :) Jednak ze swojej strony chcę zachecić Was do spróbowania wegańskiej odżywki białkowej. GREEN LOVE 100% NATURAL PEA PROTEIN BASE 220 G (klik) to doskonałe źródło białka dla wegan – szybko się wchłania i jest bogate w substancje wzmacniające odporność. Green Love zawiera białko z groszku, dlatego jest
breakfast of dreamsprośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni
Mała CukierenkaBananowe placki z chia (wegańskie) , z borówkami, mleczkiem kokosowym i płatkami kokosa Trochę takie chia zakalce, ale bananowe z kokosem i borówkami to dobre, wybaczę im nawet to, bo przecież nie zawsze wszystko wychodzi i w takich momentach dostrzegam zmiany u siebie, dostrzegam i tak bardzo je doceniam, bo łatwiej się jakoś żyje :) swoją drogą to poniedziałek ostatnio(...)jakiś dzień prób smażenia wegańskich rzeczy, nie wiem, czemu poniedziałek, a nie weekend, kiedy mam czas, może presja czasu i nadzieja, że jednak wyjdzie :D chociaż placki dobrze się przewracały, a to, że zakalce.. zwalam na banana
More food, love and dreamsIdzie zima więc pojawiają się objawy przeziębienia. Jak w naturalny sposób z nimi walczyć? Ja polecam syrop z cebuli. Piłam go jako dziecko
Pora na pora i pomidoraziemniaki średniej wielkości 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej) 2-3 łyżki jogurtu greckiego (może być też wegańska śmietana) kulka sera mozzarella na wierzch ( może być inny ser lub tofu w wersji wegańskiej) gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie : 1.Ziemniaki, obieram i kroje w cienkie plasterki, podsmażam chwilę
zdrowa vege kuchnia