Falafel to smażone kotleciki wegańskie z ciecierzycy. Bardzo popularne w kuchni arabskiej. Tradycyjnie podawane są z sosem tahini. Mozna je serwować w picie, tortilli, w bułce, lub po prostu jako samodzieln ą przystawkę. Pierwszy raz spróbowałam falafeli dzięki mojej siostrze i jestem jej za to naprawdę wdzięczna, bo są naprawdę(...)rewelacyjne 💕 Falafel to zdecydowanie moje ulubione wegańskie kotlety, które często przygotowuje w moim domu. Składniki: ciecierzyca sucha 400 g, cebula 1 szt, czosnek 5 ząbków, kmin rzymski 2 łyżki, kolendra 3 łyżki, kminek pół łyżeczki, gałka muszkatołowa szczypta, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ciecierzyce moczymy przez noc. Następnego
kulinarne odsłony patiMarynowana marchewka pojawiała się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą z nich był wegański hot dog z marchewki, a drugą wędzony łosoś wegański . Dziś do tego grona dołączają burgery bazujące właśnie na marynowanej marchewce. Burgery z marynowanej marchewki Składniki: 1 szkl. wody 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 szkl. sosu sojowego 1/2 łyżki majeranku
wegujemyprzez 1 godzinę, Gotowe i wystudzone ciasto przechowuj owinięte w folię spożywczą no chyba że od razu zjesz całe. Smacznego! Artykuł Parkin czyli piernik z Yorkshire w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfowocowy to nie tylko świetna alternatywa dla kawy jako takiej, ale też propozycja pysznego deseru, także dla dzieci ;) Kolejny raz w użyciu mleko sojowe, czyli jest to kolejna kawa wegańska. Do przygotowania możecie użyć dowolnej kawy, nie musi to być zbożowa (ale wtedy nie podajcie jej dzieciom). Ja jednak użyłam INKI , bo, jak wspominałam, codziennie ją piję
Kolorowy Przepisownikżadnych konserwantów czy barwników!). Po drugie - z mlekiem sojowym, które jest ostatnio u mnie zawsze w lodówce, bo zwyczajnie polubiłam ten smak. I tym samym jest to propozycja kawy wegańskiej! Po trzecie - z aptecznymi kropelkami miętowymi ;) przyszło mi to do głowy, kiedy sięgnęłam po nie na własne, nie najlepsze samopoczucie i pomyślałam, by połączyć przyjemne z pożytecznym i wypić sobie
Kolorowy PrzepisownikSmaczny pasztet z warzyw z zupy z kaszą gryczną Dzisiaj mam dla was kolejny przepis z serii : Aby nic się w kuchni nie zmarnowało. :) Miały być
Mój pomysł naczarnego pieprzu. dodatki: 5 liści jarmużu (u mnie typ nero), 1/2 białej cebuli, 4 ząbki czosnku, 3/4 małej cukinii, 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych, ewentualnie: starty na drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto: Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. sos: Wszystkie składniki na sos blendujemy. Smarujemy sosem lekko podpieczone ciasto na pizzę. Wykładamy na sos cukinię i, ewentualnie, wegański ser żółty. Wkładamy do piekarnika na następne 25 minut. W międzyczasie podsmażamy cebulę. Dodajemy do niej posiekane liście jarmużu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy przez 1-2 minuty. Zależy
Jeść, by żyć w zdrowiupokrojone suszone jabłka i cynamon. To wszystko! Jest to szybki i pożywny pomysł na rozpoczęcie dnia. Wystarczy zalać płatki mlekiem/napojem roślinnym, troszkę pogotować i już :) MIKS DO PRZYGOTOWANIA WEGAŃSKICH BURGERÓW Składniki: płatki ryżowe, płatki prosa, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, ekstrudat kukurydziany (pełnoziarnista mąka ryżowa, mąka kukurydziana, tłuszcz palmowy w proszku, sól morska), suszone kawałki pomidora (4%), płatki pomidorowe(...)lubczyk), skrobia ziemniaczana, wyciąg z drożdży W środku opakowania znajduje się sypki miks, który po wymieszaniu z wrzącą wodą i pozostawieniu na 15 minut tworzy masę służącą do przygotowania wegańskich, bezglutenowych i ekologicznych burgerów. Następnie uformowane burgery należy usmażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Opakowanie wystarcza na przygotowanie 6-12 burgerów, więc jest ich sporo :) Szkoda
Zdrowie na języku :Ptutaj mamy podziała na: przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana(...)tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne wydanie, kolorowe, zachęcające do testowania przepisów zdjęcia, potrawy z produktów ogólnodostępnych, zdrowe, bogate
kruche babeczkiczymś innym. Kiedyś myślałam, że sos bolognese nadaję się jedynie do tradycyjnego makaronu spaghetti czy lasagne. Dziś wiem. że wystarczy wypełnić ciasto naleśnikowe tym pysznym sosem i zapiec posypane wegańskim serem, by otrzymać niebanalne danie, które na pewno podbije podniebienie każdego kto ich spróbuje . Naleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody(...)łyżek sosu na naleśnika w zależności od jego wielkości, złóż go według uznania i umieść w żaroodpornym naczyniu. Gdy już wszystkie naleśniki będą gotowe, posyp je startym wegańskim serem i włóż do rozgrzanego do 200 st piekarnika na ok. 20-30 minut. Smacznego
wegujemyzaliczyłam" swój pierwszy raz z mlekiem roślinnym domowej roboty. Tak mi się spodobało ich tworzenie, że do tej wyjątkowej kawy postanowiłam użyć jednego z nich. Zdrowa, bezkofeinowa i wegańska wersja Ice coffee, to coś co smakuje o każdej porze roku, ale jak wiadomo- latem najbardziej. Zapiszcie więc przepis, bo nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać! Składniki(...)łyżeczki kawy zbożowej Inka z błonnikiem ok 150ml wody 200ml mleka owsianego 3 kosteczki białej, wegańskiej czekolady Sposób przygotowania: Kawę zbożową zalewamy zagotowaną, odmierzoną ilością wody, a następnie przelewamy do pojemnika na kostki (powinno wyjść ok 10-12sztuk). Studzimy, a następnie przekładamy do zamrażarki na kilka godzin. Mleko owsiane podgrzewamy z kostkami czekolady, do jej rozpuszczenia, a następnie zalewamy
Kuchnia w czekoladzieLubicie smak kokosa , zwracacie uwagę na to co jecie...? A może ktoś z Was - ze względów zdrowotnych ceni produkty, które są bez laktozy , glutenu , cukru , czy soi lub wegańskie ? W takim razie powinniście zainteresować się ofertą firmy Koko Yogo ! Koko Yogo - co to takiego? Są to bezmleczne , roślinne produkty wegańskie , które zawierają bakterie probiotyczne . Jest to wspaniała alternatywa dla osób
Di gotujePyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową
Pora na pora i pomidoraprawda pogoda już nie sprzyja jedzeniu lodów, ale jak to mówiła pewna reklama „Zawsze jest pora, na lody Koral”. Niestety ich wyroby wegańskie nie są, więc trzeba było stworzyć własne lody bez mleka. Oczywiście, ostatnio priorytetem w przygotowywaniu czegokolwiek w kuchni jest dla mnie to, żeby jedzenie było wartościowe i zdrowe. Zdarzają się wyjątki od reguły(...)szczypcie. Bardzo fajnie wzbogaci to smak lodów. Pamiętaj jednak, że nawet robiąc lody z samych owoców efekt będzie rewelacyjny i wcale nie musisz dużo kombinować! Artykuł Zdrowe, dietetyczne i wegańskie lody z bananów pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanwieeelkich liści szpinaku, 1/2 cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej cebuli. Wykonanie: ciasto: Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem przepłukujemy kilkakrotnie wrzątkiem, a następnie(...)plastry. Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku. Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy wegańskim parmezanem i się zajadamy! Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu