ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest mnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny, jak i wegańskie. Mogą być przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony watakame, grzyby(...)ramen jest swobodną interpretacją tego japońskiego dania. Postanowiłem zabawić się dodatkami i zrobić go po swojemu. Mój ramen jest w pełni wegetariański, a gdy nie dodamy jajka to nawet wegański. Jeśli jednak chcecie dorzucić trochę mięsiwa, to nie bójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył
Food Squarejestem ortodoksem w kuchni. Nie ma jedynie słusznych przepisów i jedynie słusznych sposobów, zawsze można coś zamienić, dodać, udoskonalić, odświeżyć, zrobić po swojemu. Hummus ‘po grecku’ przestaje być wegański – zostaje wegetariański, ale nabiera nowego koloru, smaku i głębi. Ciecierzycę z puszki odsączamy (z odlanej wody w której moczyła się ciecierzyca możecie zrobić wegańskie bezy , bez białek). Jeśli bardzo Wam się
Karo in the Kitchenstylu vege. Wszystko jest prosto i przejrzyście opisane i wyjaśnione. Co podoba mi się najbardziej to to, że jadłospisy są dostosowane do osób będących na diecie jarskiej, wegetariańskiej i wegańskiej! To bardzo praktyczne rozwiązanie, służące każdemu i dające mnóstwo możliwości w kuchni. Dieta jest podzielona na dwie fazy. Pierwsza - wychodzenie z diety mięsnej i druga - dieta wegetariańsko-wegańska. Jadłospisy
Zdrowie na języku :Pżołądek do serca Kruche ciasteczka z czekoladą Najlepszy jabłecznik na świecie Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek Muffinki cytrynowe z białą czekoladą Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Pierniczki Wegańskie brownie Wegańskie ciasto czekoladowe Mamy nadzieję, że znajdziecie tu coś dla siebie. Koniecznie dajcie znać, co sądzicie o tych propozycjach. Jak obchodzicie Walentynki w tym roku? Jeśli starczy czasu
two broke sisterszrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo sycące. Super danie wegańskie do podania z ryżem lub z makaronem. Bakłażany w pomidorowym sosie curry: 2 duże bakłażany 2 duże cebule 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru 4 duże ząbki czosnku 500 g passaty(...)gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i przyprawione. Przed podaniem obficie posypujemy kolendrą – można też skropić danie jogurtem naturalnym (w wersji nie-wegańskiej). Post Bakłażany w pomidorowym sosie curry pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuskonsumować większość moich ulubionych produktów. Jestem wegetarianką, dlatego nie jem parówek - z tego co pamiętam, zanim nią zostałam, również ich nie jadałam.. Za to przekonałam się do ich wegańskiej wersji ! SKŁADNIKI: 2 wegańskie parówki sojowe kawałek papryki duży pomidor 2 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka słodka mielona, majeranek, czosnek niedźwiedzi, płatki chili
healthy dreamsDzisiaj pomysł na zdrową wersje parówek (wegańskich)- o dziwo taka istnieje! Sama nazwa "parówki" automatycznie przywołuje mi na myśl stereotypowy wyrób mięsny (z nikłą ilością mięsa), wspomagany papierem toaletowym (i takie historie o ich produkcji słyszałam- ile w nich prawdy?) i wieloma chemikaliami. Tego typu przetworom mówię stanowcze nie i szukam swoich alternatyw- co ważniejsza, wegetariańskich, czy wegańskich
healthy dreamsminut wcześniej – jeśli zaczniecie kroić zimy tort, krem może się lekko kruszyć. Gdy odrobinę się zagrzeje, nie ma z krojeniem najmniejszego problemu. Do tego ‘tortu’ nie nadają się wegańskie bezy ani żaden inny zamiennik tłuszczu. Wegańskie bezy rozpuszczą się – za szybko wchłaniają wilgoć. Jeśli nie chcecie używać lub nie macie spirytusu – spróbujcie zamienić go na brandy, likier jajeczny
Karo in the Kitchenszczególności latem, gdy otwarty jest ogródek. Ambasada to przede wszystkim restauracja z przepysznym, zdrowym jedzeniem, dlatego możecie się spokojnie zasiedzieć przy kawie – gdy zgłodniejecie z pomocą przyjdzie, na przykład, wegańska, raw kanapka (jest nieziemska!). Oprócz tego możecie zjeść tu też coś słodkiego – np. cytrusowy wegański sernik. To co urzekło mnie w tym miejscu chyba najbardziej, to fakt, że do kawy
Fill The Bowlszczególności latem, gdy otwarty jest ogródek. Ambasada to przede wszystkim restauracja z przepysznym, zdrowym jedzeniem, dlatego możecie się spokojnie zasiedzieć przy kawie – gdy zgłodniejecie z pomocą przyjdzie, na przykład, wegańska, raw kanapka (jest nieziemska!). Oprócz tego możecie zjeść tu też coś słodkiego – np. cytrusowy wegański sernik. To co urzekło mnie w tym miejscu chyba najbardziej, to fakt, że do kawy
Fill The Bowlrównież uznać wcześniejszy rozdział z przekąskami i śniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :) Na początku
Parowar Facetapełną parą rok 2016, chciałabym zrobić krótkie blogowo-kulinarne podsumowanie roku ubiegłego: 1. Mój pierwszy chleb; 2. Lody borowikowe z tymiankiem; 3. Piernik staropolski; 4. Sałatka z quinoa; 5. Wegańskie lody kokosowe; 6. Naleśniki z mąki kasztanowej; 7. Mus z kaszy manny; 8. Moje pierwsze bułeczki 1. W 2015 roku pojawiło się tutaj 60 przepisów. 2. Nawiązałam 2 ciekawe współprace(...)kulinarnych. 6. Brałam udział warsztatach kulinarnych , gdzie dowiedziałam się m. in. jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej, czy pesto z czerwonej kapusty. 7. Poeksperymentowałam w kuchni, przygotowałam sporo przepisów wegańskich , bezglutenowych , bezlaktozowych . 8. Pierszy raz w życiu upiekłam sama chleb , bułki i drożdżówki . 9. Odkryłam nowe produkty, w których się zakochałam: mąka kasztanowa , quinoa , tapioka. 10. Spóbowałam egzotycznych owoców
Zawsze głodna!bardzo łatwa i tania w przygotowaniu, nie wymaga dużego nakładu pracy, wygląda efektownie, a podczas jedzenia nie trzeba używać talerza i sztućców :) O czym mowa? O małych kanapeczkach z wegańskim tatarem! Spróbujcie koniecznie, na pewno zachwyci Waszych znajomych i będzie powodem do ciekawych rozmów. (oryginalny przepis od erVegan ) Czego potrzebujemy? - 6 wafli ryżowych, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - łyżka musztardy(...)łatwa do zjedzenia, co ceni się na wszelkiego rodzaju imprezach ze szwedzkim stołem/bufetem. Poniżej kilka wcześniejszych przepisów z bloga, które również zdadzą egzamin w karnawale :) 1. Wegańskie brownie - wystarczy pokroić na kawałki i ładnie podać 2. Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek 3. Muffinki cytrynowe z białą czekoladą 4. Pizza na spodzie
two broke sistersbananowe placki gryczane z masłem orzechowym Active Primavika ~ Pierwsze wegańskie placki które wyszły takie grubaśne! :o Chcęęęę je zjeść...Ale muszę poczekać jeszcze ok. godzinę, bo zaraz idę na badania krwi :( Więc jedynie szybko je usmażyłam, żeby potem zjeść gdy wrócę i lecieć do szkoły. A o badaniu krwi dowiedziałam się wczoraj :( Ponoć do rezonansu magnetycznego muszę wykonać badanie kreatyniny(...)udział <3 Mój przepis na 3-składnikowe batoniki orzechowe został wyróżniony i oto co było w paczce *.* (+jeszcze ciasteczka owsiane i jęczmienne, batony proteinowe - te rzeczy nie są wegańskie wiec nie ma ich na zdjeciu
breakfast of dreamsroku po raz pierwszy będę robić 100% wegańskie święta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego
greenscarf