tutaj mamy podziała na: przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana(...)tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne wydanie, kolorowe, zachęcające do testowania przepisów zdjęcia, potrawy z produktów ogólnodostępnych, zdrowe, bogate
kruche babeczkiczymś innym. Kiedyś myślałam, że sos bolognese nadaję się jedynie do tradycyjnego makaronu spaghetti czy lasagne. Dziś wiem. że wystarczy wypełnić ciasto naleśnikowe tym pysznym sosem i zapiec posypane wegańskim serem, by otrzymać niebanalne danie, które na pewno podbije podniebienie każdego kto ich spróbuje . Naleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody(...)łyżek sosu na naleśnika w zależności od jego wielkości, złóż go według uznania i umieść w żaroodpornym naczyniu. Gdy już wszystkie naleśniki będą gotowe, posyp je startym wegańskim serem i włóż do rozgrzanego do 200 st piekarnika na ok. 20-30 minut. Smacznego
wegujemyzaliczyłam" swój pierwszy raz z mlekiem roślinnym domowej roboty. Tak mi się spodobało ich tworzenie, że do tej wyjątkowej kawy postanowiłam użyć jednego z nich. Zdrowa, bezkofeinowa i wegańska wersja Ice coffee, to coś co smakuje o każdej porze roku, ale jak wiadomo- latem najbardziej. Zapiszcie więc przepis, bo nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać! Składniki(...)łyżeczki kawy zbożowej Inka z błonnikiem ok 150ml wody 200ml mleka owsianego 3 kosteczki białej, wegańskiej czekolady Sposób przygotowania: Kawę zbożową zalewamy zagotowaną, odmierzoną ilością wody, a następnie przelewamy do pojemnika na kostki (powinno wyjść ok 10-12sztuk). Studzimy, a następnie przekładamy do zamrażarki na kilka godzin. Mleko owsiane podgrzewamy z kostkami czekolady, do jej rozpuszczenia, a następnie zalewamy
Kuchnia w czekoladzieLubicie smak kokosa , zwracacie uwagę na to co jecie...? A może ktoś z Was - ze względów zdrowotnych ceni produkty, które są bez laktozy , glutenu , cukru , czy soi lub wegańskie ? W takim razie powinniście zainteresować się ofertą firmy Koko Yogo ! Koko Yogo - co to takiego? Są to bezmleczne , roślinne produkty wegańskie , które zawierają bakterie probiotyczne . Jest to wspaniała alternatywa dla osób
Di gotujePyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową
Pora na pora i pomidoraprawda pogoda już nie sprzyja jedzeniu lodów, ale jak to mówiła pewna reklama „Zawsze jest pora, na lody Koral”. Niestety ich wyroby wegańskie nie są, więc trzeba było stworzyć własne lody bez mleka. Oczywiście, ostatnio priorytetem w przygotowywaniu czegokolwiek w kuchni jest dla mnie to, żeby jedzenie było wartościowe i zdrowe. Zdarzają się wyjątki od reguły(...)szczypcie. Bardzo fajnie wzbogaci to smak lodów. Pamiętaj jednak, że nawet robiąc lody z samych owoców efekt będzie rewelacyjny i wcale nie musisz dużo kombinować! Artykuł Zdrowe, dietetyczne i wegańskie lody z bananów pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanwieeelkich liści szpinaku, 1/2 cebuli, 1 cukinia, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej cebuli. Wykonanie: ciasto: Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem przepłukujemy kilkakrotnie wrzątkiem, a następnie(...)plastry. Kolejno - farsz z ziemniaków, cebuli i szpinaku. Na koniec dodajemy pomidory, wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po upieczeniu posypujemy wegańskim parmezanem i się zajadamy! Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuByły maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu
Jeść, by żyć w zdrowiublendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku
Jeść, by żyć w zdrowiujednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż
Jeść, by żyć w zdrowiurodzynki * orzechy (21%) - migdały, orzechy nerkowca * proteiny (10%) - groch, ryż * nasiona dyni * kakao Do proteinowych batoników podchodzę z dystansem. Wiem, że często nie zadowalają smakiem - są suche, a wegańskie proteiny potrafią zepsuć smak :/ I tak też było w tym przypadku. Batonik jest suchy, choć nie to jest najgorsze. Gorszy jest smak - niestety nieco gorzkawy. Podobnie jak w większości wegańskich
Zdrowie na języku :PKoko Yogo to marka oferująca bezmleczne, roślinne produkty wegańskie zawierające bakterie probiotyczne. Dostępne są desery kokosowe oraz jaglane, a także mleko kokosowe i mus z mango. Do testów otrzymałam desery, także to ich recenzje będzie mogli wkrótce przeczytać. Desery Koko Yogo to doskonała alternatywa dla osób uczulonych na mleko i produkty mleczne, osób, które są diecie wegańskiej i bezglutenowej
Zdrowie na języku :Pbędą dodane. Tym też wpisem/przepisem chcę Ci powiedzieć, że już niedługo pojawi się sporo przepisów na sosy, którymi będziesz raczył swoje podniebienie. Na zdjęciach chciałem Ci pokazać nowobogackie podanie wegańskiego fastfoodu. Od frontu jak i na kotlecikach widać sos tatarski, na który niebawem dodam przepis. W tle, jak na dietetyka przystało, pepsi „diet” – mam nadzieję(...)sojowe w takiej formie Ci zasmakują. Na dwoje babka wróżyła – mi bardzo odpowiadają, ale dziewczyna nie może na nie patrzeć. Co kto lubi Artykuł Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmankanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak nie każdy ma dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza(...)jest bardzo ważny proces! Użyj jako masy serowej do sernika, zamiast twarogu na kanapki lub zrób swoje własne pasty, takie jak pasta bezrybna czy pasta z ziołami. Artykuł Wegański twaróg pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmansmaków. Jednymi z moich ulubionych, dostępnych na blogu, są tofu w sosie orzechowym , sos orzechowy (na mleczku kokosowym) czy bliskowschodnia kasza jaglana . Zachęcam do wypróbowania. Oczywiście sama nazwa „ wegańska wątróbka ” jest trochę na wyrost. Fani podrobów na pewno zaczną wytykać, że to nie jest to, że nic wątróbki nie zastąpi. Mają racje! Dlatego trzeba na to patrzeć(...)jabłkiem jest naprawdę pyszne. Wystarczy się przemóc raz, spróbować czegoś, co naprawdę jest dobrze zrobione i gwarantuję Ci, że się zakochasz. Artykuł Tofu z cebulą i jabłkiem, czyli wegańska wątróbka pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman