którym naprawdę żyją – takich jak ja ). Potrzebujecie: Grillowanej/pieczonej papryki orzechów nerkowca sosu pomidorowego makaronu pieczonego kalafiora Jest to całkowicie bezmięsne i bez mleka danie w takim razie wegańskie (będzie wegańskie, kiedy wasz makaron nie będzie zawierał jaj – a bardzo często nie zawiera, jeśli oczywiście nie kupicie makaronu jajecznego ). Pomimo tego, że nie zawiera tych podstawowych składników, które nadają
Słodkie Gotowaniejeden z moich pierwszych wegańskich wypieków, dlatego sięgnęłam po pomysł do specjalisty czyli Marty Dymek z bloga jadłonomia.com . Skład mojego ciastka został identyczny jak u Marty, zmieniłam jedynie czekoladową polewę upraszczając ją i formę ozdoby. Wyszło naprawdę przepysznie, bardzo delikatnie i z idealnym lekko wilgotnym ciastem. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – muffiny z malinami(...)Rozpuszczaj czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmij muffiny z formy, zanurzaj górę muffinów w czekoladzie i odstaw do wystygnięcia. Zanim czekolada całkiem zastygnie połóż na muffinach truskawkę. Podawaj. Smacznego! Artykuł Wegańskie babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plmój trud, jaki włożyłam, w przygotowanie zdjęć poniżej. *Nie istnieje takie słowo jak "mięsożerczyni". Zostało stworzone na potrzeby wpisu. Recepturę jaką chciałabym Wam przekazać w posiadanie na wegański, ale doprawdy przesmaczny, bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość(...)garnku zagotuj wodę z pozostałymi składnikami do rozpuszczenia soli i cukru. Posiekaną kapustę włóż do słoika. Gorącą wodą zalej warzywo. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Wegański bigos: Cała kiszona kapusta pekińska 1/4 główki białej kapusty 1 szalotka 3 suszone pomidory 2 łyżki oleju rzepakowego lampka słodkiego czerwonego wina 1/2 średniej cukinii
Mango PapajaGORZKA Z OWOCAMI LEŚNYMI ZE STEWIĄ PRAŻONE MIGDAŁY Z KSYLITOLEM I CYNAMONEM SENCHA MANGO GREEN TEA&COCONUT HERBATA EKOLOGICZNA NATURA WITA ZIELE KONOPI MAKAO - KAKAO Z KSYLITOLEM CZEKOLADA WEGAŃSKA BIAŁA Z SOLONYMI MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ PYŁEK KWIATOWY BIAŁKO Z NASION KONOPII BIO KAKAO W ZIARNIE PŁATKI RÓŻY EKO CZEKOLADA SUPER KRÓWKA POMARAŃCZOWA KAWA ROZPUSZCZALNA KOKOSOWA DAKTYLE W CZEKOLADZIE(...)WODY POJEMNIK NA SAŁATKI ZIELONY LIŚCIASTA ŁYŻKA BUTELKA TERMICZNA KUBEK TERMICZNY ZIELEŃ NIERDZEWNY WEGAN NERD AWOKADO JEDZ I PRACUJ NAD WŁASNYM ZDROWIEM NOWA JADŁONOMIA LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ WEGAŃSKA SPIŻARNIA ZIELONA BOGINI ZIELONE KOKTAJLE JAK JEŚĆ SŁODYCZE I NIE TYĆ PALEO NA SŁODKO
Czarnawisienkawegański gulasz z soczewicy jest w zasadzie zupą, bardzo rozgrzewającą i kojarzącą się z zimą. Wiem, że dopiero mamy listopad, ale aromat suszonego rozmarynu i dodatek brązowego cukru sprawiają, że jest to danie zdecydowanie na zimniejsze dni. Gulasz zrobiłam dwa razy z rzędu i jeszcze nam się nie znudził. Co prawda miałam ochotę na gulasz wołowy, ale soczewica tak długo(...)takim gęstym i intensywnym daniu nie będziesz potrzebował już nic więcej. No ewentualnie poczęstuj się ciastem marchewkowym , ponieważ tak pięknie komponuje się z zimowym gulaszem z soczewicy . Artykuł Wegański gulasz z soczewicy pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanienapoju roślinnego/ mleka/ wody (u nas mieszanka ryżowo-kokosowa) -60g oleju kokosowego -80g cukru kokosowego -2 jajka lub 200g puree z dyni pieczonej w wersji wegańskiej -mąka orkiszowa lub żytnia do wyrobienia ciasta ok 200g do nawet 3000g -krem pistacjowo-kakaowy Super Krówka ( recenzja ) -gorzka czekolada i pistacje do ozdoby 1. Napój, olej i cukier roztopić razem(...)Jeśli ma to być opcja wegańska- dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Jeśli nie to osobno rozmieszać jajka. 2. Mąki i drożdże dokładnie razem wymieszać. 3. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce (na kaloryfer lub garnek z gorącą wodą) do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). 4. Podzielić ciasto
Candy PandasFalafel to danie wegańskie bardzo popularne w krajach arabskich. Przygotowywany jest z ciecierzycy lub bobu, formowany na kształt kulek, które następnie obtaczane są w sezamie. Falafel z sosem jogurtowym Mój falafel nie jest wegański a wegetariański dlatego, iz użyłam jajek a jak wiadomo weganie jajek nie jedzą. Falafel podałam z pysznym sosem, który powstał na bazie jogurtu. Urozmaiciłam go trochę
mecooksTrzy zupy, w tym dwie wegańskie, kurczak pod parmezanem i dyniowe spaghetti bolognese – oto nasz pięciopak na ten tydzień, który pomoże nam przetrwać jesienną szarugę. Niedzielnemu Kucharzowi 17 października miną roczek (dziękujemy za wszystkie życzenia!!!) i w związku z jubileuszem przez tydzień zamieszczaliśmy zestawy najbardziej popularnych dań na blogu: z warzywnych makaronów, typowe i nietypowe pizzy, zapiekanki ze słoika, zupy(...)zasady jest zupą rybną, ale nie musi taki być. Chowder to również metoda gotowania, to lekki, zawiesisty krem z pływającymi kawałkami, np. warzyw. Nasz chowder jest na wskroś wegański, słodki, kremowy i mega zdrowy! Piątek: Proste curry z kurczaka i małż Może nie lubicie kuchni hinduskiej, może jej nie próbowaliście, może nie przepadacie za owocami morza. Wierzcie, że wszystkie
Niedzielny kucharzkanapki - perełki po brzegi wypełnione orientalnymi smakami. Co ważne, właścicielka lokalu - Laura, to także właścicielka słynnego PapuVege , więc wszystkie dania, które znajdziecie w karcie mają tutaj także swoje wegańskie odpowiedniki. To naprawdę ważne dla miłośników roślinnej kuchni. 👉 Pho Bo, czyli tradycyjna wietnamska zupa w stylu północnym z makaronem ryżowym, wołowiną i ziołami 👉 Pho Bo Sot Vang, czyli zupa(...)sosem, ogórkiem, piklami i świeżą kolendrą, a do wyboru kilka pysznych nadzień - długo pieczony marynowany w wietnamskich przyprawach boczek (mój absolutny faworyt! 💙), wietnamskie pate i propozycje dla wegan, czyli wegańskie pate i marynowane i smażone tofu. Jest prosto i nieskomplikowanie, z dużą ilością smaku, z azjatyckim zacięciem. Kuba z Viet Street Food wraz z Laurą przygotowali dla nas także słodką
Cooking Monsterniezdrowych składników. Fit ciasteczka jeżyki w mojej wersji to ciastka bezglutenowe i bez dodatku laktozy. Oczywiście jeśli chcesz możesz zamienić jogurt kokosowy na grecki, użyć zwykłej czekolady, zamiast tej wegańskiej i zamienić mąkę orkiszową na gryczaną. Przetestowałam wszystkie zamienniki i mogę zaświadczyć, iż w każdej wersji ciasteczka są przepyszne Uwierzcie, posmakują nawet największym miłośnikom słodkości i miłośnikom tradycyjnych słodyczy Pieczcie(...)łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego jajko 6 dużych daktyli 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego łyżka masła orzechowego 50 g orzeszków ziemnych 50 dowolnej czekolady (u mnie wersja wegańska) Do miski przesiej mąkę orkiszową i ryżową, dodaj miód, olej kokosowy, jogurt grecki oraz jajko. Zagnieć. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wyłóż na stolnicy, rozwałkuj
365 dni dookoła kuchniDzisiejszy przepis dedykuję osobom nie tolerującym laktozy, przestrzegającym diety wegańskiej lub tak jak ja, lubiącym odkrywać nowe smaki i nowe kuchnie. Mimo iż w ostatnich tygodniach jestem coraz bardziej zafascynowana kuchni ą wegańską , mogę Was uspokoić, mój blog nie zmieni si ę;) nie potrafiłabym chyba całkowicie zrezygnować z mięsa
La grande e la piccola cuocaFalafele to popularne w krajach arabskich, aromatyczne, wegańskie kotlety z ciecierzycy. Zapraszam Was na falafele domowej roboty. Jak się okazuje nie są takie trudne do przygotowania, jakby się mogło wydawać. Falafele w wersji „na wynos” zazwyczaj są mocno pikantne. Ja lubię ostre jedzenie, ale Tomek i Milena zdecydowanie nie. Stąd postanowiłam przyrządzić te arabskie kulki w wersji soft(...)podaję falafele z hummusem ( zobacz mój przepis na hummus ), posypką z czarnego sezamu i świeżą kolendrą (jeśli akurat ją mam) albo po prostu z mixem sałat. Są bardzo smaczne, wegańskie i wyjątkowo sycące. 1 kulka to ok. 75kcal , węglowodany: 8g, białko: 4g; tłuszcz: 3g 1 porcja (5 kulek) to ok. 375kcal , węglowodany: 40g, białko: 20g, tłuszcz: 15g Informacje dla diabetyków
DietologPrzyszedł wreszcie czas na szpinakowe ciasto w wegańskim wydaniu! Wyszło całkiem zacnie mimo iż myślałyśmy, że biszkopt ze szpinakiem bez jajek raczej się nie uda. Tymczasem smakowało super i było mięciutkie oraz nieco wilgotne 😊 Takie śliczne zielone ciacho przełożyłyśmy proteinowym kremem limonkowym. Waniliowe, wegańskie białko Plantforce świetnie połączyło się z cytrusowym akcentem. Torcik idealny dla każdego zakręconego
Candy Pandas