mojego bloga, od których dostaję wiadomości z prośbami o porady na temat zbilansowania diety roślinnej dzieci. Nie czytaj dalej, jeśli należysz do tej drugiej grupy: przerażonych czy zaniepokojonych żywieniem wegańskich dzieci. Zapewniam, że nie musicie się obawiać o ich zdrowie. Odpowiednio zrównoważona dieta wegańska została uznana przez światowe organizacje zdrowa jako odpowiednia dla ludzi w każdym wieku i o każdej
Jeść, by żyć w zdrowiułyżki masła kokosowego Jabłko starłam na małych oczkach. Dodałam banany, mąki, mleko, masło i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Na rozgrzanej patelni smażyłam placuszki. Wspaniale smakują z czekoladą wegańską czekolada wegańska , tym razem do czekolady dodałam połówkę avocado. Opcja istne szaleństwo! placuszki z jogurtem kokosowym i czekoladą, trochę mnie poniosło
nietadietakonsystencję niż te wszystkim znane, są lżejsze i były smażone na małej ilości tłuszczu. Gwarantuję Wam jednak, że są wyśmienite! Falafel to danie bardzo popularne wśród osób na diecie wegańskiej i moja wersja również taka jest. Pełna wartościowego białka i tłuszczy. Do kotlecików dodałam masło orzechowe (dla smaku i pożywności). Oczywiście poniższy przepis nie jest przepisem tradycyjnym. To moja wariacja
rabarbarowowszechstronny strączek i choć wszyscy kojarzymy go głównie z hummusem czy falafelami to można z niego wyczarować wiele innych wspaniałych dań. Dziś przyszedł czas na kolejny przepis na wegańskie burgery. Tym razem głównym składnikiem będzie właśnie ciecierzyca. Wegańskie burgery z ciecierzycy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szkl. bułki tartej 1 ząbek czosnku
wegujemypory spróbować. Mogą to być nasiona chia, awokado, mango czy mleko kokosowe. Eksperymenty i nowe smaki pozwalają uniknąć rutyny i zaprzyjaźnić się ze zdrową kuchnią. 5. Spróbuj wegańskich przepisów Nie wiem ile razy już pisałam na blogu, jak bardzo lubię wegańskie przepisy (choć weganką nie jestem). To kopalnia inspiracji, które niesamowicie motywują do porzucenia fast-foodów i sklepowych słodyczy. Moje
Powiedz dietom niefanów szybkich rozwiązań kulinarnych proponujemy dzisiaj roślinny zamiennik popularnego kebaba/gyrosa. Danie to powinno przypaść do gustu nie tylko roślinożercom! :) Wegański kebab / gyros Przepis na 1 porcję Potrzebujemy: 1 placek dużej tortilli 5 kotlecików sojowych pół pomidora 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat) 1/8 papryki czerwonej kilka plasterków cebuli(...)sojowy kebab/gyros. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu bbq. Placek dokładnie zawijamy i podsmażamy na patelni z obu stron (najlepiej na patelni grillowej). Zdejmujemy i możemy zajadać się tym pysznym wegańskim fast foodem! :D Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleoryginalne w smaku, często spotykają się z kulinarnym uznaniem nawet największych miłośników wołowiny. Warsztaty Vege Power to świetna okazja, by zgłębić tajemnice ich przyrządzania. Artykuł 12 stycznia – Vegan Power: Wegańskie burgery – Poznań pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEFalafel to smażone kotleciki wegańskie z ciecierzycy. Bardzo popularne w kuchni arabskiej. Tradycyjnie podawane są z sosem tahini. Mozna je serwować w picie, tortilli, w bułce, lub po prostu jako samodzieln ą przystawkę. Pierwszy raz spróbowałam falafeli dzięki mojej siostrze i jestem jej za to naprawdę wdzięczna, bo są naprawdę(...)rewelacyjne 💕 Falafel to zdecydowanie moje ulubione wegańskie kotlety, które często przygotowuje w moim domu. Składniki: ciecierzyca sucha 400 g, cebula 1 szt, czosnek 5 ząbków, kmin rzymski 2 łyżki, kolendra 3 łyżki, kminek pół łyżeczki, gałka muszkatołowa szczypta, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ciecierzyce moczymy przez noc. Następnego
kulinarne odsłony patiMarynowana marchewka pojawiała się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą z nich był wegański hot dog z marchewki, a drugą wędzony łosoś wegański . Dziś do tego grona dołączają burgery bazujące właśnie na marynowanej marchewce. Burgery z marynowanej marchewki Składniki: 1 szkl. wody 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 szkl. sosu sojowego 1/2 łyżki majeranku
wegujemyprzez 1 godzinę, Gotowe i wystudzone ciasto przechowuj owinięte w folię spożywczą no chyba że od razu zjesz całe. Smacznego! Artykuł Parkin czyli piernik z Yorkshire w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfowocowy to nie tylko świetna alternatywa dla kawy jako takiej, ale też propozycja pysznego deseru, także dla dzieci ;) Kolejny raz w użyciu mleko sojowe, czyli jest to kolejna kawa wegańska. Do przygotowania możecie użyć dowolnej kawy, nie musi to być zbożowa (ale wtedy nie podajcie jej dzieciom). Ja jednak użyłam INKI , bo, jak wspominałam, codziennie ją piję
Kolorowy Przepisownikżadnych konserwantów czy barwników!). Po drugie - z mlekiem sojowym, które jest ostatnio u mnie zawsze w lodówce, bo zwyczajnie polubiłam ten smak. I tym samym jest to propozycja kawy wegańskiej! Po trzecie - z aptecznymi kropelkami miętowymi ;) przyszło mi to do głowy, kiedy sięgnęłam po nie na własne, nie najlepsze samopoczucie i pomyślałam, by połączyć przyjemne z pożytecznym i wypić sobie
Kolorowy PrzepisownikSmaczny pasztet z warzyw z zupy z kaszą gryczną Dzisiaj mam dla was kolejny przepis z serii : Aby nic się w kuchni nie zmarnowało. :) Miały być
Mój pomysł naczarnego pieprzu. dodatki: 5 liści jarmużu (u mnie typ nero), 1/2 białej cebuli, 4 ząbki czosnku, 3/4 małej cukinii, 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych, ewentualnie: starty na drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto: Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. sos: Wszystkie składniki na sos blendujemy. Smarujemy sosem lekko podpieczone ciasto na pizzę. Wykładamy na sos cukinię i, ewentualnie, wegański ser żółty. Wkładamy do piekarnika na następne 25 minut. W międzyczasie podsmażamy cebulę. Dodajemy do niej posiekane liście jarmużu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy przez 1-2 minuty. Zależy
Jeść, by żyć w zdrowiupokrojone suszone jabłka i cynamon. To wszystko! Jest to szybki i pożywny pomysł na rozpoczęcie dnia. Wystarczy zalać płatki mlekiem/napojem roślinnym, troszkę pogotować i już :) MIKS DO PRZYGOTOWANIA WEGAŃSKICH BURGERÓW Składniki: płatki ryżowe, płatki prosa, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, ekstrudat kukurydziany (pełnoziarnista mąka ryżowa, mąka kukurydziana, tłuszcz palmowy w proszku, sól morska), suszone kawałki pomidora (4%), płatki pomidorowe(...)lubczyk), skrobia ziemniaczana, wyciąg z drożdży W środku opakowania znajduje się sypki miks, który po wymieszaniu z wrzącą wodą i pozostawieniu na 15 minut tworzy masę służącą do przygotowania wegańskich, bezglutenowych i ekologicznych burgerów. Następnie uformowane burgery należy usmażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Opakowanie wystarcza na przygotowanie 6-12 burgerów, więc jest ich sporo :) Szkoda
Zdrowie na języku :P