Były maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu
Jeść, by żyć w zdrowiublendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku
Jeść, by żyć w zdrowiujednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż
Jeść, by żyć w zdrowiurodzynki * orzechy (21%) - migdały, orzechy nerkowca * proteiny (10%) - groch, ryż * nasiona dyni * kakao Do proteinowych batoników podchodzę z dystansem. Wiem, że często nie zadowalają smakiem - są suche, a wegańskie proteiny potrafią zepsuć smak :/ I tak też było w tym przypadku. Batonik jest suchy, choć nie to jest najgorsze. Gorszy jest smak - niestety nieco gorzkawy. Podobnie jak w większości wegańskich
Zdrowie na języku :PKoko Yogo to marka oferująca bezmleczne, roślinne produkty wegańskie zawierające bakterie probiotyczne. Dostępne są desery kokosowe oraz jaglane, a także mleko kokosowe i mus z mango. Do testów otrzymałam desery, także to ich recenzje będzie mogli wkrótce przeczytać. Desery Koko Yogo to doskonała alternatywa dla osób uczulonych na mleko i produkty mleczne, osób, które są diecie wegańskiej i bezglutenowej
Zdrowie na języku :Pbędą dodane. Tym też wpisem/przepisem chcę Ci powiedzieć, że już niedługo pojawi się sporo przepisów na sosy, którymi będziesz raczył swoje podniebienie. Na zdjęciach chciałem Ci pokazać nowobogackie podanie wegańskiego fastfoodu. Od frontu jak i na kotlecikach widać sos tatarski, na który niebawem dodam przepis. W tle, jak na dietetyka przystało, pepsi „diet” – mam nadzieję(...)sojowe w takiej formie Ci zasmakują. Na dwoje babka wróżyła – mi bardzo odpowiadają, ale dziewczyna nie może na nie patrzeć. Co kto lubi Artykuł Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmankanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak nie każdy ma dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza(...)jest bardzo ważny proces! Użyj jako masy serowej do sernika, zamiast twarogu na kanapki lub zrób swoje własne pasty, takie jak pasta bezrybna czy pasta z ziołami. Artykuł Wegański twaróg pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmansmaków. Jednymi z moich ulubionych, dostępnych na blogu, są tofu w sosie orzechowym , sos orzechowy (na mleczku kokosowym) czy bliskowschodnia kasza jaglana . Zachęcam do wypróbowania. Oczywiście sama nazwa „ wegańska wątróbka ” jest trochę na wyrost. Fani podrobów na pewno zaczną wytykać, że to nie jest to, że nic wątróbki nie zastąpi. Mają racje! Dlatego trzeba na to patrzeć(...)jabłkiem jest naprawdę pyszne. Wystarczy się przemóc raz, spróbować czegoś, co naprawdę jest dobrze zrobione i gwarantuję Ci, że się zakochasz. Artykuł Tofu z cebulą i jabłkiem, czyli wegańska wątróbka pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanpaździernikowych przepisów z dyni. Dzisiaj mam dla Was coś co będzie idealne na słodkie śniadanie, lunch czy deser, czyli słynne amerykańskie naleśniki w zdrowszej, wegańskiej wersji. Już dawno chciałam przygotować pankejki owsiane z dynią, ale zawsze kończyło się to tylko zamiarami, aż w końcu razem z moją przyjaciółką stwierdziłyśmy, że mamy niesamowitą ochotę(...)łyżka do sosu kasztanowego 1/2 szkl puree z dyni 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatałowej olej do smażenia krem kasztanowy wegańska bita śmietana * Mąkę owsianą można uzyskać blendując płatki owsiane :) Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę owsianą z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodaj mleko sojowe, puree z dyni i dokładnie wymieszaj
wegujemyciasto z dynią i jabłkiem Dyniowe pączki Piernikowe babeczki z dynią Dyniowy pudding z drożdżówki Dyniowa polenta (kaszka kukurydziana) Cynamonowe pancakes z dynią Piernikowy sernik z dynią Dynia w wegańskim cieście sezamowym Dyniowe donuty z kaszy jaglanej Omlet dyniowy z sosem z żurawiny Wegański budyń z dyni i quinoa Dyniowy mus z ricottą Omlet jaglany z dynią Budyń dyniowy
Poranek na słodkoOmlet na bazie kalafiora Według ilości odsłon, to te właśnie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem :) Wegańskie drożdżówki z bananem Deser owsiany z ricotty Naleśniki z serem Naleśniki z kokosowym twarożkiem Świąteczne dekoracje do ciast Wegańskie pączki dyniowe Placki marchewkowe
Poranek na słodkośrodku skrywające niespodziankę... ... i oczywiście bardzo zdrowe! W sam raz na początek dnia pełnego wyzwań! Sernikowe ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej nadziane czekoladą podane z bazylia i wegańską, surową czekoladą z rodzynkami i rumem SERNIKOWE CIASTO Z KOMOSY RYŻOWEJ Z CZEKOLADĄ /przepis własny/ 40 g pełnoziarnistej komosy ryżowej (Quinola Mothergrain) 15 g mąki z komosy ryżowej (j.w.) szczypta soli(...)łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny) łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki syropu klonowego jajko ok. 30 g wegańskiej czekolady 200 g twarogu sernikowego Komosę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować z mąką, twarogiem, jajkiem, solą, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp
Poranek na słodkotego bloga :)), a także tych, którzy zamiast niezdrowych słodyczy, wolą zjeść w ramach przekąski dobrej jakości bakalie. W ofercie firmy możemy znaleźć zarówno organiczne, bezglutenowe jak i wegańskie produkty. Ponadto wiele z nich posiada certyfikat Fairtrade, który m.in. gwarantuje farmerom i pracownikom należyte wynagrodzenie za ich trud włożony w produkcję. Firma oferuje szeroki wybór organicznych orzechów (naturalnych, prażonych(...)posiadają certyfikat koszerności - wyłącznie najlepszej jakości - bez dodatku GMO - bogate w błonnik, witaminy i minerały - owoce nie są siarkowane (!) - bez tłuszczów trans, cholesterolu - odpowiednie dla wegan (opakowania też są wegańskie :)) - w ofercie znajdują się również produkty bezglutenowe - bez sztucznych barwników i konserwantów - brak sztucznych wzmacniaczy smaku Z bogatej oferty firmy skusiłam się na produkty z rożnych serii: - chipsy kokosowe - dzikie
Poranek na słodkoistnieniu dopiero jakiś czas temu. Przeglądając sklepy internetowe w poszukiwaniu produktowych nowinek, natknęłam się na mąkę z tapioki i maranty (ta druga podobno świetnie nadaje się do przyrządzania wegańskich lodów :)) Sama marka powstała w 1930 roku w Szwajcarii i zajmuje się produkcją zdrowej, ekologicznej żywności. Firma ma w swojej ofercie również produkty nadające się do spożycia w szczególności przez osoby(...)Falafele to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Ich bazę stanowi ciecierzyca. Po przygotowaniu mają ciekawy, orientalny i pikantny (!) smak. Mieszanka zawiera sporo białka i błonnika, a do tego jest wegańska i bezglutenowa. Kotleciki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a więc świetnie sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciepłego i jednocześnie zdrowego posiłku. * Miks tapioki
Poranek na słodkoIndii, Malezji, Pakistanu, Indonezji, Singapuru czy Wielkiej Brytanii. Wszystkie serwowane dania powstają na podstawie autorskich przepisów lub przepisów przywiezionych z podróży do Azji. W Restauracji serwowane są również dania wegańskie i bezglutenowe. Mieliśmy przyjemność spróbować wszystkich 6 dań, które będą do wyboru podczas festiwalu Restaurant Week. Na pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Samosa wegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli(...)Pikantny krem z pomidorów. Obie zupy bardzo fajnie kremowe, sycące, idealnie gorące ( wspaniałe na jesień ). Marchewkowa delikatniejsza, natomiast krem z pomidorów zdecydowanie bardziej ostra. DANIA GŁÓWNE: Dhall Tadka – wegańskie curry na bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą
Ostra na Słodko