Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie macie czasu, ale gdy przyjdzie co do czego, to nie potraficie powiedzieć co Was tak zajmuje
Gotuj z Blue Ravenpasożytami. Dzięki zawartości kwasów omega-3 w siemieniu lnianym poprawimy pracę naszego mózgu i serca oraz ukoimy przewód pokarmowy a dynia pozwoli utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Wegański słoik śniadaniowy z jogurtem i borówkami Drukuj Porcje: 1 porcja, słoik ok. 350ml Czas przygotowania: 10 - 15 minut Składniki: 2 łyżeczki jagód goji 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
Book of spellsdzisiaj przedstawiamy bardzo podstawową wersję, bez zabielania, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Może być "kołem ratunkowym" w dni, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu/ochoty na gotowanie. Wegański sos pieczarkowy Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 10-12 średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka
Bananowe PoleRyż z dodatkiem czarnej fasoli można spotkać w kuchniach Kuby, Jamajki i Karaibów. Dodatki smakowe mogą być różne. Podstawą jest jednak ryż i fasoli, zwykle czarna. Ja podaję wersję wegańską, ale ryż można ugotować na bulionie drobiowym. Tak przygotowany ryż może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do dania głównego. Składniki (na 3-4 porcje): 200 ml ryżu kora cynamonu
Weekendy w domu i ogrodzieFaworytem męża są kotleciki ryżowe, a moim - selerowe. Po falafelach to chyba najpopularniejsze danie wegańskie. Częściej nazywane selerybą (mnie ta nazwa nie przekonuje) i smażone z użyciem dużej ilości tłuszczu (to mi również nie odpowiada). W mojej kuchni tę potrawę nazywam kotletami z selera i przyrządzam w pieczonej formie. Uwielbiam je nie tylko za smak, ale i za prostotę(...)wykonania i cenę :-). To danie udowadnia, że kuchnia wegańska nie musi być droga i skomplikowana. Dwa takie kotlety plus ulubiona surówka to dla mnie obiad idealny. Nawet córeczka się przekonała do smaku selera w takiej postaci. O właściwościach odżywczo-zdrowotnych selera bulwowego pisałam już przy okazji przepisu na frytki z tegoż warzywa (dla zainteresowanych tymi faktami - KLIK
Jeść, by żyć w zdrowiuWitam w kolejnej „ Zdrowej Środzie ”, jak Wam się podoba ta kategoria? Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę cytrynową z chia, wegańską, bez cukru, bez glutenu. Same zdrowe i pyszne składniki. Deser jest sycący, mocno cytrynowy i krem rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, do ozdoby możemy użyć dowolnych świeżych, miękkich owoców, bardzo polecam… (inspiracja ze strony(...)bojongourmet.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g migdałów 50g wiórków kokosowych szczypta soli 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego Nadzienie: 230g orzechów nerkowca 2 łyżki nasion chia 140ml syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego skórka starta
Mała Cukierenkazapraszam do mnie. Na pewno mam tam zapasy na kilka miesięcy. Niestety będą to głównie dodatki do dań. Ale za to większość będzie bardzo zdrowa. A część nawet wegańska i zgodna z filozofią 5 przemian. Jednym z ulubionych sklepów, które pamiętam z Biobazaru jest Biobrain. Teraz oprócz targów typu Biobazar, które są tylko w określone dni, mają też sklep stacjonarny(...)typowym sklepie ekologicznym. Na stronie możemy sortować produkty pod względem diety na której jesteśmy. Do wyboru jest dieta bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru, makrobiotyczna, 5 przemian, raw food i wegańska. Jest sporo ekoproduktów z zagranicy dla fanów kuchni świata. W sklepie możemy też kupić flagowe produkty, których Biobrain jest dystrybutorem. Osobiście lubię eko herbaty z Hiszpanii Alma. Mój faworyt
Ugotowane pozamiataneBardzo prosty wegański PUDDING Z MANGO I NASIONAMI CHIA to... Artykuł Pudding z mango i nasionami chia pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmojego bloga, od których dostaję wiadomości z prośbami o porady na temat zbilansowania diety roślinnej dzieci. Nie czytaj dalej, jeśli należysz do tej drugiej grupy: przerażonych czy zaniepokojonych żywieniem wegańskich dzieci. Zapewniam, że nie musicie się obawiać o ich zdrowie. Odpowiednio zrównoważona dieta wegańska została uznana przez światowe organizacje zdrowa jako odpowiednia dla ludzi w każdym wieku i o każdej
Jeść, by żyć w zdrowiułyżki masła kokosowego Jabłko starłam na małych oczkach. Dodałam banany, mąki, mleko, masło i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Na rozgrzanej patelni smażyłam placuszki. Wspaniale smakują z czekoladą wegańską czekolada wegańska , tym razem do czekolady dodałam połówkę avocado. Opcja istne szaleństwo! placuszki z jogurtem kokosowym i czekoladą, trochę mnie poniosło
nietadietakonsystencję niż te wszystkim znane, są lżejsze i były smażone na małej ilości tłuszczu. Gwarantuję Wam jednak, że są wyśmienite! Falafel to danie bardzo popularne wśród osób na diecie wegańskiej i moja wersja również taka jest. Pełna wartościowego białka i tłuszczy. Do kotlecików dodałam masło orzechowe (dla smaku i pożywności). Oczywiście poniższy przepis nie jest przepisem tradycyjnym. To moja wariacja
rabarbarowowszechstronny strączek i choć wszyscy kojarzymy go głównie z hummusem czy falafelami to można z niego wyczarować wiele innych wspaniałych dań. Dziś przyszedł czas na kolejny przepis na wegańskie burgery. Tym razem głównym składnikiem będzie właśnie ciecierzyca. Wegańskie burgery z ciecierzycy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szkl. bułki tartej 1 ząbek czosnku
wegujemypory spróbować. Mogą to być nasiona chia, awokado, mango czy mleko kokosowe. Eksperymenty i nowe smaki pozwalają uniknąć rutyny i zaprzyjaźnić się ze zdrową kuchnią. 5. Spróbuj wegańskich przepisów Nie wiem ile razy już pisałam na blogu, jak bardzo lubię wegańskie przepisy (choć weganką nie jestem). To kopalnia inspiracji, które niesamowicie motywują do porzucenia fast-foodów i sklepowych słodyczy. Moje
Powiedz dietom niefanów szybkich rozwiązań kulinarnych proponujemy dzisiaj roślinny zamiennik popularnego kebaba/gyrosa. Danie to powinno przypaść do gustu nie tylko roślinożercom! :) Wegański kebab / gyros Przepis na 1 porcję Potrzebujemy: 1 placek dużej tortilli 5 kotlecików sojowych pół pomidora 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat) 1/8 papryki czerwonej kilka plasterków cebuli(...)sojowy kebab/gyros. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu bbq. Placek dokładnie zawijamy i podsmażamy na patelni z obu stron (najlepiej na patelni grillowej). Zdejmujemy i możemy zajadać się tym pysznym wegańskim fast foodem! :D Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleoryginalne w smaku, często spotykają się z kulinarnym uznaniem nawet największych miłośników wołowiny. Warsztaty Vege Power to świetna okazja, by zgłębić tajemnice ich przyrządzania. Artykuł 12 stycznia – Vegan Power: Wegańskie burgery – Poznań pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE