lodówki szpinak i jarmuż. Teraz to ona króluje w daniach z zieleniną. Często decyduję się na zupę. Bardzo lubię zjeść na śniadanie taki talerz zielonej mikstury. Ostatnio była to wegańska zupa-krem: Czytaj więcej
Kasia SarnaCukinia to bardzo zdrowe warzywo, dlatego warto używać jej w wielu daniach. Postanowiłam zrobić pyszne ciasto z cukinią oraz wykorzystać ją do warzywnego nadzienia. Zapraszam //
Via Gustozestawem surówek, albo dodatek do pity czy arabskiego chlebka. Świetnym dodatkiem jest sos jogurtowy lub sos tahini na bazie pasty sezamowej – złagodzi on intensywny i ostry smak kotlecików. Wegańska alternatywa w krajach arabskich dla klasycznego kebaba. Smakuje genialnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 20 szt ) * sucha ciecierzyca – 400 g * sól – ok. 2 płaskie łyżeczki * duża cebula
Ostra na Słodkotaki podstawowy z dodatkiem liści szpinaku i ziaren chia . Ten koktajl uwielbiam i ogromnie go polecam . Do przepisu dołączam filmik , który jest dostępny na końcu przepisu. Ten koktajl jest wegański :-) * * * Składniki (około 1 litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 gruszka 1 pomarańcza 1 garść szpinaku pół łyżeczki ziaren chia 1 łyżka syropu klonowego ok. 1 szklanka wody Wykonanie
Kawa z mlekiemPotrzeba matką wynalazków... Tak, popełniłam dziś ten przepis bo chodziło za mną coś czekoladowego. Eksperyment przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, śmiem nawet twierdzić, że jest to najlepsze wegańskie brownie ever. Ciasto jest mega czekoladowe, nie jest ciężkie i śmiało można sięgnąć po kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia - słodzone jest daktylami i niewielką ilością ksylitolu. Spróbujcie i koniecznie podzielcie się opinią
Domowa Cookierenka AgiZnudziły się Wam zwykłe koktajle? Jeśli tak to smoothie bowl będzie dla Was idealne! Ten gęsty koktajl podany w misce z ulubionymi dodatkami to
wegujemyWegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem Składniki: makaron z czerwonej soczewicy świeży szpinak rukola prażony słonecznik oliwa z oliwek ocej jabłkowy sól Makaron ugotowałam, słonecznik uprażyłam (na suchej patelni). Danie szybkie, smaczne i zdrowe
nietadietaAromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą Jest to pomysł na zdrową, pożywną oraz wegańską sałatkę na wynos z zamiarem zadowolenia studenckiego i bardzo wymagającego podniebienia podczas lunchu. Czy zostanie ono uradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki
Wino Francja KuchniaKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki
Wino Francja KuchniaWegański deser bananowo - czekoladowy Składniki: zamrożone banany kakao daktyle wiórki kokosowe mleko kokosowe Wszystkie składniki zblendowałam, dodałam wiórki kakaowca
nietadietałyżki kakao (zależy jaką ilość lubisz) Ok. 5 łyżek dowolnego mleka lub więcej (do uzyskania pożądanej konsystencji, moja wyszła dość gęsta)* *w wersji bez laktozy i wegańskiej należy użyć odpowiedniego mleka/napoju roślinnego Przygotowanie: Orzechy upraż na patelni do lekkiego zbrązowienia, uważaj, aby ich nie przypalić. Następnie ostudź i obierz ze skórek. Będą z łatwością odchodziły w rękach. Daktyle namocz
Fabryka pomysłównieco przedłużonej przerwie wielkanocnej, wracam do gotowania i od razu zapraszam Was na pyszne wegańskie curry z ziemniaków i kalafiora . Curry ziemniaczane jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania i idealnie nadaje się do wykorzystania nadmiaru ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Jak każde danie kuchni indyjskiej jest niezwykle aromatyczne i lekko pikantne, ale wszystko to sprawia, że jest bardzo smaczne
Codzienne Gotowaniefasolę, ciecierzycę, soczewicę czy groszek i gotujcie smakowite posiłki. Ja proponuję krem z ekologicznej żółtej soczewicy od Bio Planet . Zupa wychodzi kremowa, średnio gęsta i niezwykle aromatyczna. Jest bezglutenowa, wegańska i nie powoduje przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, gazy), do czego mogą przyczyniać się niestety strączki. Aby uniknąć tych przykrych konsekwencji użyłam wodorostów KOMBU . Miałam
Zdrowie na języku :Pudały, a ponad to nie wyglądają zbyt apetycznie 😭 I jak ja bym tego później żałowała.... Po tytule już wiecie - poniżej znajduje się przepis na najpyszniejsze muffinki w wersji wegańskiej ! Smakują fenomenalnie! Może nie wyglądają pięknie, ale smak rekompensuje wszystko! Ponad to, pierwsza myśl dotycząca tego, że środek muffinek może być niewypieczony okazała się błędna, a ich niezwykle mięciutkie i puszyste
Zdrowie na języku :P