Muhammara to aromatyczna, słodko-kwaśna, wegańska i bezglutenowa arabska pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Ze względu na swoją alergię orzechy włoskie musiałam zastąpić innymi. Nie użyłam też koncentratu czy przecieru pomidorowego. Uznałam, że latem, gdy mamy sezon na pomidory, lepiej użyć świeżych. Ta syryjska pasta idealnie pasuje do polskiego chleba na zakwasie 😋, który można piec równolegle z papryką
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi
Via Gustoinnych składników. Nie zabrakło również polewy, w wersji kakaowo-orzechowej oraz całych orzeszków. Ciasto wyszło przepyszne, mocno orzechowe i nawet nie tak mocno słodkie, jako mogłoby się wydawać. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru białego. Do przygotowania poniższego ciasta użyłam fantastycznych maseł orzechowych od marki Orzechownia ( TUTAJ profil na Facebooku). Na razie w ofercie występują dwie wersje tego
Zdrowie na języku :POstatnimi czasy tak wciągnęła mnie produkcja naturalnych kosmetyków, nalewek i innych specyfików, że ciut zaniedbałam pisanie. Wracam więc do formy i oto przepis na fantastyczne wegańskie curry z boczniakami. Jest w sam raz na lato, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu. O właściwościach tych super grzybów możecie poczytać TUTAJ , a tymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula
Kate's Kitchenstronę. Ja mam swój patent: zsuwam delikatnie omlet na drugą patelnię, po czym przykrywam całość ta pierwszą i odwracam. Smaż drugą stronę pod przykryciem 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Wegański omlet z kurkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfchociaż on, bo cała reszta była mocno słaba, no, deser się jeszcze bronił) dlatego spróbowaliśmy go powtórzyć i się udało. Mocno kremowy, aromatyczny i zdrowy. Dwie wersje wegetariańska i wegańska. Ja się zakochałam! Składniki : 300 g świeżych borowików 1/2 l wody lub bulionu warzywnego 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek Sól himalajska Pieprz czarny + Mascarpone/Mleczko kokosowe Pietruszka
Czarnawisienkagęstym, kremowym sosem kokosowym. Wyszło coś niebywale pysznego! Smak jest oryginalny, doprawiony różnymi przyprawami, w tym także pastą miso, o której pisałam TUTAJ . Jest to super opcja na wegański obiad. Składniki (3 porcje): 100 g makaronu orkiszowego (Edena) 1 średnia cukinia 3 marchewki 1 puszka białej fasolki 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka pasty miso
Zdrowie na języku :POstatnimi czasy tak wciągnęła mnie produkcja naturalnych kosmetyków, nalewek i innych specyfików, że ciut zaniedbałam pisanie. Wracam więc do formy i oto przepis na fantastyczne wegańskie curry z boczniakami. Jest w sam raz na lato, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu. O właściwościach tych super grzybów możecie poczytać TUTAJ , a tymczasem: Składniki: Opakowanie boczniaków 1 średnia cebula
Kate's Kitchenrobić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości. Bardzo polecam. Składniki (forma 24 x 13 cm) : 3 duże dojrzałe banany
Healthy food explorerświąteczny stół - to takie pierniczki last minute :) Ciastka zrobiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ale sprawdzi się też dobrze mąką pszenna pełnoziarnista. Pierniczki można też zrobić w wersji wegańskiej - nie zawierają one w końcu ani jajek ani masła, a miód można zastąpić np. syropem klonowym. Z przepisu wychodzi około 10 pierniczków, ale śmiało można podwoić ilość składników i zrobić
Healthy food explorerjest moim autorskim, choć zmieniłam nieco proporcje i składniki. Tutaj link do oryginalnego przepisu: running with spoons . Batoniki są zdrowe, nie zawierają cukru, ani tłuszczu, do tego są wegańskie. Krem czekoladowy to nic innego jak pyszne, słodkie daktyle zblendowane z kakao i wodą - to chyba jedna z najprostszych i najpyszniejszych fit nutelli. Taki zdrowy krem świetnie sprawdza się też
Healthy food explorerMuffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników. Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same dobre rzeczy na czele z masłem orzechowym :) Przepis nie jest skomplikowany i muffinki można wykonać bardzo szybko, ale musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż ładnie się zmrożą. Przed podaniem należy
Healthy food explorerwyszły kruche, bardzo pożywne, nie są bardzo słodkie, więc jak ktoś lubi słodsze wypieki to radzę dodać więcej ksylitolu lub np. miód czy syrop z agawy. Ciasteczka są też wegańskie oraz nie mają żadnych ulepszaczy. Po upieczeniu pachną bardzo kakaowo, najlepiej smakują z kubkiem kakao albo ciepłego mleka. Składniki (ok. 10 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki owsianej
Healthy food explorerRzadko robię ciasto tylko dla siebie, ale ostatnio chodziło za mną coś słodkiego. Zawsze w przypadku wegańskich i bezglutenowych wypieków jest to moja wielka improwizacja i modlenie się przy piekarniku żeby się udało :D O dziwo ciacho wyszło pyszne, zwłaszcza dodatkowo posmarowane dżemem malinowym ! SKŁADNIKI: 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 150 g mąki ziemniaczanej
Marcepanowa kuchniasię również całe dania, które oprócz wspomnianych papryczek doprawiane są zwykle wędzoną papryką, skórką i sokiem z cytryny, zieloną pietruszką oraz czosnkiem. Ta wyrazista mieszanka znakomicie sprawdzi się w wegańskich kotletach, nadając im ogrom smaku i żywy koloryt. Kasza jaglana posłuży tu za odżywczą bazę, bataty – naturalnie słodkie spoiwo. Całość jest niezwykle aromatyczna, delikatnie pikantna, pełna charakteru, a przy
Even Better Food