warzywa - 14856 przepisów (strona:448/991)

Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami 209

tłuszcz do smażenia sól Bulion warzywny zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy siekamy i szklimy na patelni, następnie również łączymy z bulionem. Warzywa gotujemy do miękkości. Gdy seler będzie już miękki, zmniejszamy płomień do minimum i całość dobrze miksujemy na gładką masę. Do garnka dokładamy serek topiony oraz pieprz cytrynowy/sok z cytryny

Kuchenna Kontrrewolucya
Marchwiowo-pomarańczowa zupa krem 199

naciowego do ozdoby Marchew obieramy i kroimy na nieduże cząstki. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem tak, by była przykryta z 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i kurkumą (na czubku noża). Pomarańcze chwilę wałkujemy po stole, lekko dociskając. Następnie z obydwu dokładnie wyciskamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Na I rocznicę bloga - Gulasz z kurzych serduszek 210

czasie dodajemy do niego pokrojone w paski marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w piórka i również dorzucamy do gulaszu. Gotujemy następne pół godziny na niewielkim ogniu. Gdy serca z warzywami będą prawie gotowe, na suchej patelni podprażamy dwie łyżki mąki. Powinna mieć lekko brązowy kolor. Z gulaszu odlewamy szklankę płynu i dolewamy ją do mąki na patelni. Wszystko razem dobrze

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 166

już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach. Polecam

Kuchenna Kontrrewolucya
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 191

Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim. Pomidory, papryka, kukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 187

kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot, bez dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje to wyjątkową ziemistość potrawy. Tym bardziej, że to przecież danie plenerowe. ;) Następnie ryby obkładamy liśćmi klonu tak, by całe

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki z bakłażana z mozarellą i pomidorami zapiekana w passacie 168

lekko przyprawą uniwersalną/kostką rosołową oraz pieprzem. Jeśli odparowało zbyt dużo wody, można odrobinę dolać, po czym zagotować ponownie. Sos wylewamy do formy, w której będziemy zapiekać warzywa. Po upływie pół godziny, na plastry bakłażana nakładamy dość sporą ilość zmiażdżonego czosnku, po czym posypujemy go równomiernie ziołami. Na to układamy, w ilości według uznania, mozarellę oraz pomidora. Plastry bakłażana

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 366

imbiru. Cebulę z przyprawami dobrze ze sobą łączymy. Obrane ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i umieszczamy na patelni z aromatyczną cebulą. Podsmażamy w małej temperaturze do uzyskania rumianego koloru warzyw. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy je w niedużą kostkę i, gdy ziemniaki będą już dobrze podsmażone, również dorzucamy je do patelni, gdzie przyprawiamy je według uznania

Kuchenna Kontrrewolucya
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 166

kroimy w niezbyt duże kwadraty, kapustę kroimy w krótkie paski lub nie za drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułgarska kjufteta 189

kubek jogurtu greckiego (300ml) 3 duże ząbki czosnku sól olej rzepakowy/ oliwa z oliwek 0,5 pęczka świeżego koperku Paprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Następnie dorzucamy do nich po trosze mięso i dolewamy kilka łyżek wody. Obydwa rodzaje mięsa mielonego powinny być

Kuchenna Kontrrewolucya
Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem) 197

garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli do smaku. Cebulę i natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki

Kuchenna Kontrrewolucya
Śniadanie w wersji light - pełne smaku, koloru i zdrowia 240

biegu. Tym razem jednak było inaczej. Zapraszam Was na moją zdrową, lekką i kolorową propozycję śniadaniową. Jest lato, a więc najlepsza pora, aby wykorzystać dary natury (owoce, warzywa) i wprowadzać je do naszego jadłospisu. ... takie śniadanie od razu poprawia nastrój - cieszy nie tylko smak, ale i kolory ... Składniki: naturalny serek homogenizowany 0% tłuszczu 150 g 3 łyżki płatków kukurydzianych

Słodkie okruszki
FASZEROWANE NALEŚNIKI ORKISZOWE – idealne śniadanie! 180

chili bardzo korzystnie wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi ). Idealnym dodatkiem do całości jest porcja soku pomarańczowego ( jedna z 5 porcji warzyw, owoców lub soku, jaką powinniśmy spożyć w ciągu dnia ), który jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Jest to śniadanie idealne zarówno dla kobiet

Ostra na Słodko
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 219

dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki

Kto ugości moich gości?