wywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę posiekać. Wywar podgrzać, dodać mięso, warzywa oraz zieleninę. Gotować do miękkości około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
Tradycyjna Kuchnianaturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami
Tradycyjna Kuchniamąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na ok. godziny minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Polecam także: Pizza ziemniaczana Pizzerinki- mini pizza
Tradycyjna Kuchniacytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Salsę wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut
Tradycyjna Kuchniawystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoja i zalać gorącą, osoloną wodą. Położyć w ciepłe miejsce, przykryć i zostawić przynajmniej na tydzień. Podczas kiszenia zbieramy szumowiny, następnie przelewamy do butelek
Tradycyjna KuchniaChłodnik litewski jest to orzeźwiająca buraczkowa zupa z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przypraw, spożywana na chłodno. Dla zaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej rzodkiewki. Składniki: 1 ½ litra kefiru lub maślanki, 250 ml śmietany, 1 pęczek botwinki, 10 dag pieczonego mięsa z kury, 2 świeże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, koperek lub szczypiorek, jaja na twardo, sól do smaku
Tradycyjna KuchniaSałatki ziemniaczane znane są praktycznie na całym starym kontynencie, a dodatkami mogą być zarówno różne rodzaje mięs, ryb, warzyw, grzybów, orzechów jak również owoców. Sałatki ziemniaczane mogą być podawane na zimno jak również na ciepło (źródło: http://www.wikikuchnia.org) Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka białego wytrawnego wina , sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki
Tradycyjna KuchniaUwielbiam warzywa faszerowane, ale przyznam szczerze że to mój debiut z faszerowanymi ogórkami. Wyszły pyszne! Składniki: 3 szklarniowe ogórki, 20 dag mięsa mielonego, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, ½ szklanki śmietany, sól do smaku, pieprz, koperek, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka masła. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Mięso mielone zmieszać z namoczoną
Tradycyjna Kuchniacebulę w piórka, marchewkę zetrzeć i smażyć na maśle przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu (stale mieszając). Włożyć filety rybne i poddusić przez następne 5 minut. Rybę z warzywami przełożyć do zupy, doprawić i gotować powoli przez 15-20 minut, następnie zmiksować. Posypać koperkiem i podawać ze śmietaną
Tradycyjna KuchniaPrzetwory przetwory przetwory! Uwielbiam sezon gromadzenia zimowych zapasów! Kiedy dookoła jest pełno pysznych i zdrowych owoców i warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny
Tradycyjna Kuchniapęczek włoszczyzny 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka masła 1 pęczek zielonego kopru 1 szklanka zakwasu buraczkowego lub kwaszonych ogórków ½ szklanki słodkiej śmietany sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, drobno pokroić, osolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy
Tradycyjna KuchniaChutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta
Tradycyjna KuchniaBób, to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Składniki: 50 dag młodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać ugotowany
Tradycyjna Kuchnianatka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć i odstawić. Mięso opłukać, pokroić na większe kawałki, zalać osoloną wodą , wrzucić namoczone z wywarem grzyby i gotować na wolnym ogniu z ziołami. Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Ugotować do miękkości, doprawić obficie pieprzem ziołowym i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniaprzygotowania: Ugotować kaszę w osolonej wodzie i odstawić. Grzyby oczyścić z piasku, umyć i razem z masłem podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie włożyć pokrojone warzywa, wlać około 3 szklanki wrzącej wody, mąkę wymieszaną z mlekiem i gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku, wlać śmietanę, posypać natką pietruszki i włożyć wcześniej ugotowaną
Tradycyjna Kuchnia