dniach często przygotowuję posiłki z jego udziałem. Jednym z nich jest makaron z jarmużem, suszonymi pomidorami, szynką szwarcwaldzką i serem. Danie smakuje rewelacyjnie. Jarmuż jest warzywem zawierającym dużo witamin i minerałów, m.in chlorofil, witaminę K i C, karotenoidy, kwas foliowy, wapń, żelazo i fosfor. Chroni przed nowotworami i chorobami układu pokarmowego
Marta GotujeKaszę przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Kurczaka pokroić w sporą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i chilli. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Warzywa z puszki odsączyć. Dodać do kaszy. 4. Pomidory, ogórki i rzodkiewki pokroić w dowolny sposób. 5. Marchew ugotować tj. do sałatki jarzynowej. Obrać i pokroić w grubą kostkę 6. Wszystkie składniki
A Ty Smakuj Mniekoktajl z owocami goji i figami - Iwona Chmiel , która dodała przepisy na: 1. Babeczki marchewkowo - cukiniowe z orzechową kruszonką 2. Komosianka z owocami 3. Placuszki z quinoa i zielonymi warzywami 4. Sałata z batatami, komosą ryżową i karmelizowanymi migdałami Wszystkie przepisy znajdziecie we wpisie konkursowym we wpisie konkursowym . Przez kolejne 7 dni czekam na dane teleadresowe zwycięzców, które
Kulinarne przygody GatityBatat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty
Kulinarne przygody GatityProsta potrawka z sezonowymi warzywami, kurczakiem i serem gotowa w 30 minut. Całość jest bardzo lekka i aromatyczna. Wyrazisty smak sera z dodatkiem czerwonej papryki i chili świetnie podkręca smak naszej potrawy. Dzięki temu potrawa jest zbilansowana i świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty
Mango Papajaczasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Wywar odcedzamy. Z warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe blendujemy. Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz
W kuchennym oknie Ewyczym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus i gotowe :) Na dodatek jakieś owoce i super lunch jest gotowy :) Jak Wam się podoba ? Napiszcie
vegetanieCię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych w swoim domu produktów, polecam Ci ręcznie przygotowaną Domową Vegetę z ekologicznych warzyw i przypraw. Skorzystaj z aktualnej promocji 10 zł zamiast 14 zł na ograniczoną ilość przyprawy! Zajrzyj do Naszego Sklepu Organic Farm
IzaGotujeDobrodziejstwo maja polega na tym że świeże warzywa na straganach są i żal byłoby z nich nie skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw jest w czym wybierać. Moja propozycja na dodatek do obiadu to zasmażana botwinka z chrupiącymi listkami i kremowymi małymi bulwami, miód dla ciała, polecam serdecznie. Botwina zasmażana pod beszamelem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki : garść rukoli pęczek rzodkiewek zielony ogórek czerwona cebula oliwa Przygotowanie : Umyte warzywa pokroić w kostkę, cebule ewentualnie drobniej Składniki połączyć, posypać lekko solą i pieprzem, polać olejem
Proste PotrawyZostał mi jakiś litr z zamrożonego wcześniej bulionu, po przygotowaniu fioletowego risotta . Myślę sobie - zrobię na dziś jakąś zupę. Szukam warzyw w lodówce. Pomidory, pieczarki, grzybki, włoszczyzna...eee, znowu, nie. Otwieram szafkę, a tam ciecierzyca brunatna w puszcze. Ok - myślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek
BaRepaswraz z masłem i gotuję około 10 minut. Po tym czasie do garnka wkładam pokrojoną w półplastry marchew, w paski suszone pomidory i przykrywam na kolejne 10 minut. Kiedy warzywa będą miękkie wrzucam puszkę pomidorów i trzymam na ogniu jakieś 6 do 7 minut. Następnie wyłączam gaz i doprawiam natką pietruszki drobno posiekaną, szczypiorem, czosnkiem oraz papryką chili
Życie na widelcuryżowy jest 3%, a winny chyba 6%) 1 płaska łyżeczka soli Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować i zalać nimi warzywa, wymieszać i ostawić na przynajmniej jedną godzinę. Na tym etapie można też ewentualnie dodać więcej octu, soli lub pieprzu jeżeli lubicie. Surówka idealna
Jadło i czytadłoobrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą. Ser feta również pokroić w kosteczkę. Koperek posiekać dość drobno. Wszystkie warzywa oraz ser feta przełożyć do większego naczynia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać
VioletoweKucharzeniekreteńskiej. Zobaczyłam godne polecenia miejsca. Miałam już wydrukowane rozkłady jazdy autobusów. Mniej więcej wiedziałam gdzie i kiedy spodziewać się lokalnych targów warzywnych gdzie można kupić wyśmienite greckie sery i warzywa. KRETA 2015 wakacje INKA to sieć supermarketów i są one dosłownie wszędzie w Chanii i ogólnie na Krecie, do tego Carrefour i inne sklepy typu market. Od razu napiszę
ClauditteMissCooking