warzywa - 14856 przepisów (strona:472/991)

Muffiny z rabarbarem i kruszonką. 207

Rabarbar to warzywo a nie owoc , ale w deserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie. Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz przygotować coś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg. Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką. Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki. Można z niego też upiec jedno większe ciasto .  Składniki : 3 jajka 1 szklanka maślanki pół

Malinowa Kawiarenka
Kotlety selerowe i coleslaw, konkurs na Vegespot 242

łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego sól, pieprz Drobno pokrój kapustę, marchewkę i cebulę (np. za pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Konkurs na Vegespot.pl Przypominam o konkursie na najlepsze danie z wykorzystaniem polskiej superżywności. Konkurs trwa równolegle na Vegespot.pl . Do wygrania 3 egzemplarze książki

Qlinarnie i Qlinarnie
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 261

odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Ponownie chwilkę smażymy i dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu

W kuchni Katie
Barszcz z botwinki z ziemniakami 168

marchewka 1/2 pietruszki 100 g śmietanki 18% sól pieprz do smaku 1,5 łyżki octu winnego 5-6 młodych ziemniaków WYKONANIE Marchewkę i pietruszkę obgotowujemy razem z wywarem mięsnym. Warzywa płuczemy, Z botwinki  (korzenia) obieramy skórkę. Kroimy w kostkę. Siekamy wszystko do końca- łodygi, listki. Cebulkę razem ze szczypiorkiem również siekamy To samo robimy z koperkiem. Wszystko łączymy razem

W kuchennym oknie Ewy
Schab zapiekany z marchewką i cebulą 164

smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia

Kto ugości moich gości?
Soczysty kurczak pod kruszonką. 577

bardzo soczyste, rozpływające się w ustach. Kruszonka z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i skórki z cytryny jest bardzo orzeźwiająca. W sam raz na wiosenno - letni obiad w towarzystwie świeżych warzyw. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, sok z połowy limonki, 2-3 łyżki oliwy/oleju, sól, pieprz Na "kruszonkę": 3-4 łyżki bułki tartej

Plate of Joy
Kurczak, pesto i szparagi 279

zeszłego roku jest to nasza pozycja obowiązkowa. Uwielbiam pesto i z chęcią jadłabym je ciągle ;)  Przepis pochodzi z  Kwestii Smaku . Możemy dowolnie zmieniać warzywa - bób, groszek, fasolka szparagowa, młoda marchewka, kalarepka, świeży szpinak - na co tylko mamy ochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki.  Uwaga : uzależnia ;) Składniki

Plate of Joy
Tajska przyjemność. 178

Patrzenie na takie gotowanie mnie wycisza, uspokaja i wprowadza w błogi stan. Pod tym względem moim mistrzem jest Nigel Slater! Uwielbiam go oglądać. Z takim pietyzmem podchodzi do każdego warzywa, również zebranego z własnego ogrodu. Uwielbiam kiedy podczas gotowania wychodzi do ogrodu i zrywa zioła, które ubarwią smak dania. Dania są proste i szybkie, ale najważniejsze są składniki - one mają

Plate of Joy
Zupa dyniowa 166

przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut.  Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i  dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy

Plate of Joy
Domowy ketchup 173

zwykłą czerwoną - należy wypestkować i pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Dodać je do przetartych pomidorów, doprawiając zmielonymi przyprawami. Ponownie ustawić na średnim ogniu i mieszać regularnie. Kiedy warzywa będą miękkie należy je zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup powinien być gęsty, zredukowanie zajmuje ok. 2 godzin. Autorka przepisu ketchupu

Plate of Joy
Tarta z cukinią 160

przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut. Smacznego :) Uwagi : Do tarty możemy dodać świeżych bądź suszonych ziół, większą bądź mniejszą ilość chilli, dodać inne warzywa - wspaniale sprawują się w tartach brokuły. Wszystko zależy od tego co aktualnie mamy w lodówce i na co mamy ochotę

Plate of Joy
Schabowy w wiosennym wydaniu 147

Znam wielu przedstawicieli męskiej części społeczeństwa, dla których tradycyjny schabowy chyba zawsze będzie rarytasem. Dziś mam dla Was propozycję na troszkę inną wersję typowego schabowego. Z pewnością lżejszy, z warzywami i kolorowy. Prosty i szybki obiad. Pomysł na dodatek papryki i cebuli zaczerpnięty od Nigela Slatera.  Składniki: 2 kotlety schabowe, 2 czerwone papryki szpiczaste, 1 mniejsza czerwona cebula

Plate of Joy
Puszyste placuszki 175

Zaczyna się wiosna, już lada moment zacznie się targ. W końcu będzie można kupić pyszne nowalijki! Później zaczną się wspaniałe owoce i warzywa! Teraz trzeba zacząć konkretnie oczyszczać zamrażalnik i robić miejsce na nowy sezon ;) Dzisiejsza propozycja to pyszne, puchate placuszki podane z lekkim kisielkiem owocowym. Pyszne! Składniki: 165 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku

Plate of Joy
Sałatka z łososiem, szparagami i jajkami przepiórczymi 222

Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Obrać i przekroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki i rozdzielić razem z warzywami pomiędzy dwa talerze, posypać ziołami i podawać z pesto bazyliowym rozcieńczonym oliwą z oliwą do konsystencji sosu. Smacznego

Plate of Joy
Pulpeciki w sosie pomidorowym 157

wyższej patelni lub rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia i dodajemy łyżkę octu balsamicznego oraz klopsiki. Gotujemy na małym, średnim ogniu przez około

Plate of Joy