warzywa - 14856 przepisów (strona:471/991)

Rosół z gęsi 112

Rosół z gęsi będzie smakował nie tylko tym, którzy generalnie uwielbiają rosół. To delikatna zupa z silnym aromatem warzyw i posmakiem gęsiny, która jest dość charakterystyczna. Mięso z gęsi nie jest tłuste, więc zupa jest dość lekka a jednocześnie pożywna. Warto ją przygotować zwłaszcza jeśli wcześniej kupiliście całą gęś i chcecie wykorzystać jej wszystkie części

Milion Smaków
Cykoria zapiekana z szynką i serem 160

słono", więc tutaj też musiało się sprawdzić. Jedyny dylemat jaki został na koniec to czy podawać danie z surówką, czy bez, skoro składa się głównie z warzywa

Milion Smaków
Cannelloni z soczewicą, kaszą gryczaną i sosem beszamelowym 108

soczewica ostatnio gości coraz częściej na moim stole. Szukając do czego jeszcze może pasować soczewica poza daniami kuchni azjatyckiej trafiłem na cannelloni. Danie wyszło lepiej niż się spodziewałem - połączenie warzyw i makaronu, oraz sosu beszamelowego daje naprawdę ciekawy efekt

Milion Smaków
Marchewka w ziołach 90

sezonie zimowym marchewka często gości na moim stole. Po części to dlatego, że nie mamy teraz dużego wyboru wśród świeżych, polskich warzyw, a po drugie - bo po prostu ją lubię. Marchewka jest bardzo wartościowym składnikiem zimowego menu dlatego warto włączyć ją do jadłospisu. A żeby nie było nudno - trochę pokombinować. Dziś proponuję marchewką pokrojoną w słupki, duszoną z ziołami

Milion Smaków
Warzywna zapiekanka z kaszy jaglanej i polędwiczki wieprzowej 92

Zapiekanki często zaskakują smakiem, bo niepozorne połączenie składników daje w nich nieoczekiwany rezultat. Tak też jest w przypadku połączenia delikatnej polędwiczki wieprzowej z kaszą jaglaną i warzywami

Milion Smaków
Zapiekanka a'la Savoyard 112

Odkąd pamiętam zawsze lubiłam wyrazisty, nieco cebulowy smak pora. To niezwykle zdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu

Milion Smaków
Pie z wołowiną i ciemnym piwem 92

Wołowina jest bardzo wdzięcznym materiałem do wszelkich gulaszy. Podduszona z warzywami i alkoholem staje się cudownie miękka i soczysta. W tym przepisie zamiast standardowego wina wykorzystałam ciemne piwo co okazało się być udanym wyborem. Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam naprawdę

Milion Smaków
McFalafel 89

fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach w naszej części świata

Milion Smaków
Brukselka zapiekana z kaszą jaglaną 71

Brukselka może i nie ma wielu wielbicieli ale ja zdecydowanie do nich należę. Zwłaszcza w sezonie gdy brakuje świeżych warzyw warto pokusić się o przygotowanie czegoś smacznego z jej wykorzystaniem bo dostarczy nam wielu cennych fitoskładników. Poniżej znajdziecie przepis na brukselkę zapiekaną z kaszą jaglaną i żółtym serem, którego dodatek przyjemnie urozmaica surowy warzywno-kaszowy smak

Milion Smaków
Grecki sos ogórkowo-koperkowy 117

bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw

Milion Smaków
Sałatka z gruszką nashi i ricottą 92

Szybka i bardzo pożywna sałatka, która może posłużyć nam za lunch albo lekki obiad. Kremowy ser ricotta dobrze komponuje się tutaj z warzywami i orzeźwiającym smakiem nashi, który podkreśla niewielki dodatek mięty

Milion Smaków
Krem z zielonych szparagów 81

Bardzo delikatny krem z zielonych szparagów, bez dodatku innych warzyw. Porywający smak i interesujący kolor - żywy zielony z ciemniejszymi odcieniami. Idealnie komponuje się z grzankami i dodatkiem sera żółtego

Milion Smaków
Kurczak z kuskusem i warzywami po grecku 154

daniami w promieniach słońca. To danie idealnie wpasowuje się w klimat ciesząc oko feerią kolorów. Piersi z kurczaka krótko smażymy na patelni i łączymy z ugotowaną kaszą kuskus i warzywami. Całość posypujemy greckim serem sałatkowym i podajemy z ziołowym sosem, np. greckim sosem ogórkowo-koperkowym. Do tego koniecznie kieliszek białego, schłodzonego wina

Milion Smaków
Wiosenna surówka z sosem miodowo - musztardowym 92

Surówka, która jest symbolem wiosny. Świeże warzywa, które pojawiają się o tej porze roku i których brakowało nam przez całą zimę oraz delikatny słodko-ostry sos, który podkreśla ich smak. Świetnie się sprawdza jako dodatek do wielu dań

Milion Smaków
Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie grzyby 200

polskie grzyby w rezultacie tego misz maszu międynarodowego powstało pyszne i sycące danie obiadowe. Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni. Makaron tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią. Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku. Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie grzyby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie