warzywa - 14856 przepisów (strona:470/991)

Gulasz z boczniaków 95

roku wybrać ale do sklepu po boczniaki - owszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg innych pysznych warzyw. Całość dusimy w pomidorowym przecierze z domieszką czerwonego wina

Milion Smaków
Kotleciki z grochu z zieloną fasolką 93

Kotleciki są ciekawą opcją na wykorzystanie nie tylko sezonowych warzyw ale również roślin strączkowych. Rośliny te, jak np. groch, są bardzo ważnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Groch jest ceniony za swoje właściwości lecznicze jak również źródło wielu witamin i składników mineralnych. W Polsce najczęściej spotykanym sposobem jego przyrządzenia jest grochówka. Warto jednak poznać również inne metody, np. usmażenie pysznych, delikatnych

Milion Smaków
Słodki kurczak po chińsku 107

Wariacja na temat dania z kuchni chińskiej - kurczak z warzywami i pędami bambusa z orientalnymi przyprawami na słodko. Nietypowe połączenia smaku daje ciekawy efekt i z każdym kolejnym kęsem smakuje lepiej

Milion Smaków
Kurczak w papilotach 144

Kurczak w papilotach to prosty i szybki obiad z diety South Beach. Dobre połączenie chudej piersi z kurczaka i warzyw, które mają niski indeks glikemiczny, mało kalorii a dużo wartości odżywczych. Smaczne, lekkie i zdrowe

Milion Smaków
Barszcz ukraiński z ciecierzycą 166

Jest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy

Milion Smaków
Kotleciki jagnięce z smażonymi ziemniaczkami 121

także witaminy B1. Przygotowanie tego pysznego mięska nie nastręczy Wam trudności. W najprostszym wariancie, opisanym poniżej, jagnięcinę marynujemy a następnie smażymy na patelni. Podajemy ze smażonymi ziemniaczkami i warzywami, np. z brukselką lub inną kapustą. Uwaga: czas nie uwzględnia marynowania mięsa, zróbcie to 1,5 h przed smażeniem

Milion Smaków
Krewetki w pikantnej soczewicy 140

Krewetki do doskonałe źródło białka. Nadają się też świetnie do wielu dań, ponieważ łatwo przejmują smak przypraw i jedzenia z którym są przygotowywane. Kompozycja złożona z soczewicy, warzyw i dodatków takich jak sok z jabłek i przyprawa 5 smaków daje ciekawy połączenie smaków pełne wartości odżywczych

Milion Smaków
Ciasto dyniowo-jabłkowe 109

Sezon na dynię w pełni. To już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi

Milion Smaków
Leczo z jarmużem i cukinią 132

problemu, gdyż możemy łączyć paprykę z różnymi dodatkami w zależności od sezonu. Jesienią dostępna jest duża różnorodność składników, które możemy dodać do dania. Ja postawiłam na jarmuż i cukinię. Warzywa te wspaniale komponują się z papryką, pomidorami i kiełbaską tworząc apetyczną całość

Milion Smaków
Fasola z warzywami 89

Sycące i pełnowartościowe danie idealne na zbliżające się chłodniejsze dni. Fasola jako źródło roślinnego białka wraz z towarzyszącą jej tu całą serią zdrowych warzyw, począwszy od kalarepy, poprzez seler, por, paprykę czy jarmuż, zapewni codzienną dawkę witamin i mikroelementów. Danie jest uniwersalne i można je podjadać w ciągu dnia niezależnie od pory: czy to śniadanie, obiad, przekąska czy też kolacja

Milion Smaków
Crostini z musem z kaczej wątróbki 112

którego początki sięgają jeszcze średniowiecza - a crostino po włosku znaczy po prostu "mały tost". Podaje się je z różnymi dodatkami od zwykłej oliwy do mieszanek mięs i warzyw. Crostini z delikatnym musem z kaczej wątróbki i zielonym ogórkiem to coś co dobrze się sprawdzi nie tylko na codzień ale także na wyjątkowe okazje

Milion Smaków
Ryba z warzywami w galarecie 130

zarówno jako uzupełnienie świątecznego stołu jak również jako przekąska na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Moją rybę ugotowałam na parze a galaretę przygotowałam na bazie bulionu, w którym gotowały się warzywa. Dodatek gotowanego jajka i zielonego groszku jest ciekawym urozmaiceniem dla tego dania

Milion Smaków
Marchewka z groszkiem 103

Marchewka z groszkiem to tradycyjny, polski dodatek do wszelkich dań mięsnych. Sprawdza się zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy nie mamy do wyboru dużej ilości świeżych warzyw. Mój przepis na przestrzeni lat ulegał coraz większemu uproszczeniu po to by w końcu ewoluować do poniższej wersji - bardzo prostej, bez zawiesistej zasmażki, której nie lubię. Warto zrobić więcej na zapas - w lodówce spokojnie

Milion Smaków
Zupa krem z zielonego groszku 106

Następna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii

Milion Smaków
Deser marchewkowy 96

Deser nie koniecznie musi oznaczać pochłonięcie dużej (lub co najmniej średniej) dawki cukru z małą ilością wartości odżywczych. Deser można przecież przygotować w wersji super-zdrowej - na bazie warzyw. Idealnie nadaje się do tego marchewka, która skrywa w sobie naturalną, subtelną słodycz. Ugotowana krótko na parze nie straci wiele z tak potrzebnych nam zimą witamin

Milion Smaków