warzywa - 14856 przepisów (strona:470/991)

Smażone, faszerowane kwiaty cukinii 113

Blueberry Corner by "jagodzianka" Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że cukinia i kabaczek to dwa zupełnie różne warzywa. Znałam zielone cukinie i żółte kabaczki. … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone, faszerowane kwiaty cukinii pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Fasolka szparagowa – mrożona 122

Blueberry Corner by "jagodzianka" Fasolka szparagowa to bardzo wdzięczne i smaczne warzywo dostępne przez sporą część roku. Najlepsza jest w lato gdy dojrzewa w … Przeczytaj cały artykuł Post Fasolka szparagowa – mrożona pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Sierpień w ogrodzie 130

Blueberry Corner by "jagodzianka" W sierpniowym ogrodzie jest wiele owoców i warzyw, które świetnie nadają się na zimowe zapasy. Sierpień w ogrodzie to czas … Przeczytaj cały artykuł Post Sierpień w ogrodzie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami 166

Blueberry Corner by "jagodzianka" Quiche (czyt. kisz) to placek z warzywami i/lub mięsem, zalany jajeczno-śmietanową (u mnie jajeczno-jogurtową) masą, która po upieczeniu zmienia się … Przeczytaj cały artykuł Post Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zapiekanka z porami 125

Blueberry Corner by "jagodzianka" Por niestety rzadko jest wykorzystywany w innych daniach niż zupy. A przecież to warzywo jest bardzo smaczne i można je … Przeczytaj cały artykuł Post Zapiekanka z porami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Makaron z serem po meksykańsku 374

Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczne i sycące danie kuchni amerykańskiej, znane jako „Mac and Cheese”. Dzięki dodatkowi kurczaka, warzyw i meksykańskich przypraw staje … Przeczytaj cały artykuł Post Makaron z serem po meksykańsku pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zakwas buraczany 116

Blueberry Corner by "jagodzianka" Buraki to jedne z moich ulubionych warzyw. Zakwas buraczany to prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Tak jak wszystkie kiszonki, … Przeczytaj cały artykuł Post Zakwas buraczany pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kapusta nie tylko wigilijna 122

Blueberry Corner by "jagodzianka" Wigilia – w ten dzień możemy delektować się tradycyjnymi, bezmięsnymi daniami. Na wigilię przygotowujemy potrawy z ryb, warzyw, grzybów i … Przeczytaj cały artykuł Post Kapusta nie tylko wigilijna pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Piersi kacze sous-vide 163

Blueberry Corner by "jagodzianka" Sous-vide (po francusku – w próżni ) to metoda przygotowywania mięs, owoców i warzyw. Polega na próżniowym zapakowaniu potrawy w … Przeczytaj cały artykuł Post Piersi kacze sous-vide pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Spaghetti z karczochem w pomidorowym sosie 180

Blueberry Corner by "jagodzianka" W zeszłym roku posadziłam na działce karczocha. Wyrósł pięknie i miał 3 kwiatostany. Karczoch jest mało wymagającym warzywem, łatwym w … Przeczytaj cały artykuł Post Spaghetti z karczochem w pomidorowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa krem z białych warzyw 148

dawna chodziła za mną lekka i sycąca zarazem zupa. Wybrałam zupę w kolorze białym, bo ten kolor nie często … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z białych warzyw pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Risotto ze szparagami i kurczakiem 195

kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię. Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe szparagi przesmażamy chwileczkę na tłuszczu ze smażenia pomidorów. Dekorujemy wierzch potrawy. Dodajemy kilka listków

Pyry na Gaz
Szparagi z pieczarkami 206

natrafiłam na ten przepis , od razu wiedziałam że nam zasmakuje i nie pomyliłam się.  Smaki doskonale się komponują, polecam zwolennikom szparagów i tym którzy nie są do tego warzywa przekonani.  Tak przygotowane szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym.   W oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;) 1 pęczek zielonych

Takie tam pichcenie
Hummus 115

całym świecie. Oczywiście występuje w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie wszystkiego.  Hummus  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Smażony kurczak z pak choi 156

obiad lub lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu.  Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula

Kulinarne przygody Gatity