warzywa - 14856 przepisów (strona:468/991)

Grillowane tortille na dwa smaki 193

przygotować wcześniej - smakują dobrze tak na ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw. Drugie - z kozim serem, szynką i pomidorkami koktajlowymi. Do podania przyda się dobry sos, np. curry lub salsa

Milion Smaków
Wołowina curry z woka 90

woka charakteryzują się tym, że ich składniki smaży się krótko w wysokiej temperaturze i przy bardzo małej ilości tłuszczu. Dzięki temu w tym daniu wołowina jest miękka a warzywa dla kontrastu są chrupiące ale nie surowe. Smak podkreśla sos sojowy na bazie curry

Milion Smaków
Dip czosnkowy 87

Gęsty sos na bazie sera feta oraz jogurtu i śmietany z dodatkiem czosnku. Idealny do gotowanych lub pieczonych ziemniaczków czy maczania innych warzyw

Milion Smaków
Zapiekanka warzywna z ryżem 134

zapiekanka bardzo często gości na moim stole, przede wszystkim ze względu na uniwersalność. Połączenie ryżu z warzywami zapieczonymi pod warstewką sera może być zarówno pełnowartościowym obiadem, energetycznym podwieczorkiem czy też pomysłową kolacją

Milion Smaków
Zielone risotto 91

zamrożonego zielonego groszku, szpinaku i ziół. Całość wydaje się początkowo nieco mdła ale nie dajcie się zwieść - po dodaniu startego parmezanu niczego już nie brakuje. Dzięki wykorzystaniu mrożonych warzyw możecie cieszyć się smakiem tego dania przez cały

Milion Smaków
Pierś kaczki z żurawiną 136

sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu

Milion Smaków
Sałatka z indykiem i roszponką 113

Idzie wiosna więc z każdym kolejnym dniem mam większą ochotę na sałatki. Wprawdzie nie mamy jeszcze zbyt dużego wyboru lokalnych warzyw ale jak się trochę pokombinuje to można przygotować naprawdę zdrową i smaczną sałatkę. Do sałatki warto zawsze przemycić trochę orzechów, które wzbogacą jej wartości odżywcze. Podstawą tego dnia jest pierś z indyka ugotowana na parze - żeby było jeszcze zdrowiej

Milion Smaków
Placki marchewkowe 93

Uwielbiam placki - nie tylko ziemniaczane, ale także z innych warzyw lub różnych ich kompozycji. Placki z marchewki mają ten plus, że akurat marchewka smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. Tak więc tą wersją placków można się delektować również wtedy kiedy nie są dostępne dynie czy kabaczki. Jeśli lubicie placki ziemniaczane to te na pewno też przypadną

Milion Smaków
Zielone kanapki 119

naszych ograniczeń czasowych. Idealnym przykładem takiego posiłku mogą być przedstawione poniżej pełnoziarniste kanapki z awokado, bazylią, rukolą, rzeżuchą i zieloną papryką wraz ze szklanką soku pomarańczowego 100% Tymbark. Zielone warzywa i liście dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów oraz zapewniają nam codzienną porcję zdrowia. Dopełnienie stanowi tu świeży sok pomarańczowy. Całość smakuje tak pysznie jak wygląda

Milion Smaków
Pieczona faszerowana papryka 109

Faszerowane warzywa są nie tylko daniem smacznym ale również bardzo efektownym. Świetnie się sprawdzą gdy chcemy mile zaskoczyć naszych gości i jednocześnie się nie przepracować ;) Dziś pora na czerwoną paprykę, która przez swój kształt aż się prosi o nafaszerowanie czymś apetycznym :) Ja skusiłam się na mielone mięso z indyka, cebulę, jajko i zioła. Całość upiekłam w piekarniku. Efekt był naprawdę

Milion Smaków
Fritatta ze szpinakiem 72

Fritatta to danie dobre zarówno na śniadanie jak i na kolację. Ten jajeczny przysmak najbardziej smakuje mi z sezonowymi warzywami, np. z pomidorami i bazylią. W oczekiwaniu na rozpoczęcie warzywnego sezonu na szczęście mamy mrożonki :) Poniżej przepis na pyszną fritattę z mrożonym szpinakiem - pikanterii temu daniu dodaje ser brie i podsmażona cebulka

Milion Smaków
Tradycyjna sałatka jarzynowa 102

Typowa sałatka warzywna z majonezem, która gości na polskich stołach nie tylko w święta wielkanocne ale też na większości imprez imieninowych. W mojej wersji warzywa są gotowane na parze, a ilość majonezu jest ograniczona do niezbędnego minimum

Milion Smaków
Terrina szpinakowa 155

Terrina to danie przypominające pasztet na bazie mięsa, ryb lub warzyw. Moja terrina jest nieco oszukana bo jej nie piekłam - potraktujcie ją jako wersję uproszczoną dla początkujących :) Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam jajka przepiórcze, które są drobne przez co łatwo je zanurzyć w masie, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Masę przygotowałam na bazie liściastego mrożonego szpinaku i śmietany

Milion Smaków
Szejk warzywno-owocowy 80

Szybki i prosty sposób na doskonały początek dnia. Superzdrowy szejk z warzyw i owoców sprawdzi się jako dodające energii drugie śniadanie lub pobudzająca przekąska w ciągu dnia

Milion Smaków
Jajka z szparagami w kokilkach 113

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej

Milion Smaków