pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przełukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy po czym przenosimy do miski. Wszystkie warzywa mieszamy, polewamy olejem lnianym i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na minimum 1h do lodówki. Dajcie znać czy Wam też smakuje
Szybko Tanio SmacznieObraną włoszczyznę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować - Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. 2. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i jeszcze chwilę smażyć. 3. Podsmażone warzywa dodać do 500 ml wywaru. Dodać pokrojone mięso, połowę kukurydzy i zagotować. 4. Zupę zmixować blenderem. dodać sól i pieprz do smaku (i np. chilli) 5. Dodać resztę kukurydzy
Matka ŻywicielkaPsianka podłużna ( Solanum melongena), czyli bakłażan lub oberżyna. Warzywo, które w środowisku naturalnym występuje w klimacie tropikalnym Północnej Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indyjskiego, a w Polsce uprawiane jest jedynie w warunkach szklarniowych. Z bakłażana w kuchni można wyczarować wyśmienite i cieszące oczy cuda. Nasza przygodę z bakłażanem rozpoczynamy od połączenia go z serem pleśniowym i orzechami - idealna propozycja na bardziej
W kuchni KatieOstatnio polubiłam faszerowane warzywa i coraz więcej ich robię :) tym razem na patelni :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaPlastry łososia pokroić na mniejsze kawałki, dodać do szparagów i krótko podsmażyć. Dodać pomidorki pokrojone na połówki. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wszystko wymieszać. Danie podawać posypane wiórkami parmezanu lub grana padano
Kulinarne Inspiracjeramach Food Revolution Day przełamywałam własne bariery. Przyznaję otwarcie, że mam problem z surówkami, w ogóle z warzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła... W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem
Dzieje kuchennej WiewióryMojego uwielbiania dla rabarbaru ciąg dalszy i pewnie to nie ostatni przepis na jego wykorzystanie. Postanowiłam sobie że w tym roku owoce czy warzywa sezonowe wykorzystam do ostatniego owocka. Pudding czyli trochę wspomnienień z dzieciństa a więc dobre wspomnienia i do tego ukochany rabarbar, czego chcieć więcej. Dodam że deser zjedzony w najlepszym towarzystwie, rozkosz. Zapraszam gorąco i polecam. Pudding
Moje Małe CzarowanieMłode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw
Kuchnia Beatyrozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki w cienkie plasterki - do garnka nalewamy wodę i czekamy chwilę aż zrobi się ciepła następnie wrzucamy bulion i pokrojone warzywa - dorzucamy przyprawy, zostawiamy garnek na średnim ogniu i czekamy ok 10 -15 aż makaron zrobi się miękki co jakiś czas mieszając - na koniec cała woda powinna zostać wsiąknięta przez makaron
Pora na pora i pomidoraminutce zalewamy około 1,5 l wody (zawsze zalewam wrzątkiem, co znacznie przyśpiesza czas przygotowania). Gotujemy po przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie. Odkładamy z 2 nabierki warzyw a resztę zupy blendujemy. Do zupy dodajemy poszatkowaną pietruszkę i szpinak (może być w całości. Gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Smacznego
greenscarfSezon na szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę . Pizza z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityWitajcie , ostatnio nazbierało mi się trochę przepisów i nadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariańskie danie czyli : Strogonow sojowy z warzywami firmy Primavika i kluseczkami . Dania firmy Primavika są pyszne , zdrowe i bez konserwantów
Sama słodycz i szczypta chiliznakomitym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą. Szczypta soli sosnowej odmieni p opularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita do marynowania mięs i warzyw na grilla. Możecie ją też dodać do kąpieli relaksacyjnej lub użyć jako piling do ciała :) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 szklanki soli gruboziarnista, igły sosny, 3 męskie
SzczyptaSmaQJako ostatnie dodajemy masło, mieszamy. Zupkę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków (do uzyskania pożądanej konsystencji - odpowiedniej do wieku Maluszka). Lekko studzimy. Z tych proporcji (w zależności od wielkości warzyw) otrzymamy 2 porcje zupki dla Dziecka. Jedną należy jeszcze gorącą włożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na następny dzień. (UWAGA - nie do słoiczka po gotowym obiadku
Kolorowy PrzepisownikMarchew i pietruszkę pokroić w słupki, ugotować w lekko osolonym wrzątku. 3. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku, ewentualnie z dodatkiem suszonych grzybków. 4. Kaszę połączyć z mięsem i warzywami. Można podawać samodzielnie lub z sosem, np. pieczarkowym. Smacznego
Kuchnia domowa Ani