kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam śliwkę. Całość
Mechanik grillujeSezon młodych pysznych warzyw już się rozpoczął, więc postanowiłam poeksperymentować z kapustą. Jak wiecie nareszcie udało mi się zrobić dobrą młodą kapustę zasmażaną. Dziś przygotowałam gotowaną kapustę z koperkiem. SKŁADNIKI: główka młodej kapusty 1 cebulka młoda z odrobiną szczypiorku mały pęczek koperku 2 łyżki masła 1-2 łyżki octu 2 łyżki mąki sól, pieprz, 1 liść laurowy
Kuchnia Beatykawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą
e-PrzepisyKulinarnekroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciony ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli
Kulinarne przygody GatityCzasami tak jest, że zostaje kawałek ryby, mięsa, gotowanych warzyw, kaszy itd.. Nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pasty na kanapki. Będzie to świetna odmiana dla Was i Waszych dzieci i taką "nowość" na pewno zjecie ze smakiem. Potrzebujemy: kawałek łososia, mi został taki wielkości 3x3 cm, miałam parowany łyżeczka łuskanych ziaren konopii, do nabycia TUTAJ 1 ugotowane
MamaOskarkadodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę razem z cukinią. Dodać do garnka, chwilę przesmażyć. Dodać czosnek, zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, wymieszać. Podawać z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego! Czy możecie uwierzyć, że to już niemal czerwiec, a ja wieczorami, wychodząc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeróż. Udało mi się zebrać 83 kwiaty- w sumie z kilkoma z weekendu ważyły 180g. Takich zbiorów jeszcze nie było. Trzeba zacząć to przerabiać, bo w lodówce szuflada na warzywa jest pełna różowości.A w ogrodzie kolekcja różowości jeszcze większa. Kto by pomyślał- przecież to zupełnie nie mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno
les mirabellesświąt… Lubię je, bo dzięki nim jest ciekawiej. Np. właśnie dzisiaj, czyli 30 maja przypada Światowy Dzień Soku. Jedna szklanka tego dobra odpowiada za 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia. Sok kojarzy mi się przede wszystkim ze śniadaniem – te wszystkie amerykańskie filmy i porcja pomarańczowego soku do omleta, tostów czy grzanek
Pasja Smakuduży talerz, przykryć patelnią i obrócić. Smażyć jeszcze chwilę aż omlet przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać. Omlet można podać z keczupem, lub np. z dodatkiem warzyw. Omlet podany na talerzu z kolekcji Daria Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujemaja to Światowy Dzień Soku a soki lubią przecież wszyscy, wszystkie smoki małe i duże! Jego smak i kolor zależy od tego z jakich owoców, warzyw czy innych roślin go wyciśniemy. Teoretycznie każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To on daje nam kopa żeby dobrze zacząć pracę czy naukę. Niestety, w praktyce wiele osób zapomina o nim albo
Smaczna Pyzaogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz
dom-agi.plczerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku chili tymianek pieprz sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały
Krakowskie smaki Anisię oprzeć. Odkąd zaczęłam studiować i powzięłam sobie za cel zdrowe odżywianie, dodatkowo wprowadzając teraz w życie nieco zmodyfikowaną dietę paleo, zmieniłam stosunek do warzyw i owoców sezonowych. Niegdyś służyły jako surowce do zapraw, teraz - rozkoszuję się nimi, pochłaniając garściami sezonowe propozycje. Albo na surowo, wyjadając z siatki to, co kupiłam na bazarze, albo wrzucając
W kuchni Karmel-itkiziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec
O kuchni z uczuciemmiodem, sosami, magii oraz solą i pieprzem, wszystko razem smażymy około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z mięsem i warzywami
Zainspirowana w kuchni