warzywa - 14856 przepisów (strona:444/991)

Herbaciane naleśniki z warzywami - pogromca tłuszczu i cholesterolu 145

zrobieniem, że w końcu Angie mnie ubiegła. Trzeba było pomyśleć nad czymś innym. I tak wpadł mi do głowy pomysł na danie proste, małokaloryczne i zdrowe: herbaciane naleśniki z warzywami. Prawdziwy pogromca tłuszczu i cholesterolu za sprawą użytych składników. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i sera 451

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Uwielbiam lekkie nieobciążające zanadto żołądka kolacje z mnóstwem świeżych warzyw. Doskonale się w nie wpisują wszelkiego rodzaju sałatki. Ich skład staram się zazwyczaj dopasować do tego na co akurat jest sezon. Taką sałatkę prezentowała w swoim programie Pani Ewa Wachowicz

Wiem co jem
Tarta malinowo-rabarbarowa 109

Rabarbar to warzywo, które doskonale się komponuje z malinami. Niestety trudno razem połączyć te smaki bo gdy mamy sezon na rabarbar to malin jeszcze nie ma w sprzedaży. Można co prawda użyć mrożonych, ale to nie to samo. Ja w dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą

Wiem co jem
Pasztet z oliwą i natką pietruszki 177

charakteru byłaby oliwa Monini Flavoured Ekstra Virgine Four Peppers. Niestety w moim niezbyt dużym mieście wybór był dość ograniczony. Pozostałe składniki to chude gotowane mięso (wołowina i indyk), gotowane warzywa, białka jaj oraz przyprawy. Dodałam też sporo suszonej natki pietruszki. Pasztet ma dość luźną konsystencję, nadaje się do smarowania, ale też z powodzeniem można go kroić w plastry.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Naleśniki ala tortilla z kurczakiem i rukolą 168

ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie. Robię z reguły coś prostego ale zdrowego. Z dodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie

Wiem co jem
Sorbet melonowy z limonką 142

pieczonym drobiem. Później serwowany był jako desery, ale przegrał konkurencję z lodami. Obecnie, gdy wszyscy się odchudzają, znowu wraca do łask. Pojawiają się także jego wytrawne wersje na bazie warzyw. Zazwyczaj podaje się je po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Moja propozycja to mocno orzeźwiający sorbet z melona, limonki i białego wytrawnego wina. Co prawda upały trochę nam odpuściły

Wiem co jem
Deser brzoskwiniowy 93

Sobota w moim mieście jest dniem targowym, a to oznacza mnóstwo pysznych, świeżych warzyw i owoców. Dziś szczególnie urzekły mnie brzoskwinie. Słodziutkie i soczyste zachęcały do kupna. Większość została od razu zjedzona na surowo, ale udało mi się część zachować i przygotować z nich lekki, zdrowy deser, który z powodzeniem może też zastąpić drugie śniadanie. Do jego przygotowania wykorzystałam miedzy

Wiem co jem
Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową 147

naszych obiadach staram się zazwyczaj maksymalnie wykorzystać produkty sezonowe, aby jak najwięcej świeżych warzyw i owoców trafiało na nasz stół. Propozycja dzisiejszego obiadu jest jednocześnie zgłoszeniem konkursowym w akcji „Kuchnia 24/7” . W moim domu obiad zazwyczaj wypada między 13 a 14 kiedy chłopcy wracają mocno wygłodniali ze szkoły. Musi być więc zupa, danie główne i deser. Na dzisiejszy przygotowałam zupę

Wiem co jem
Zupa gulaszowa 76

przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Papirus pomysł na…..Medaliony wieprzowe z suszonymi owocami 171

robi się je naprawdę szybko. Można je podać zarówno na grzance jak i z ziemniakami purée albo tak jak ja z ryżem. Dowolnie także można skomponować garnitur z warzyw i owoców. U mnie są to suszone śliwki i morele oraz fasolka szparagowa.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Domowy rosół z kaczki 174

domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy łyk rozgrzewał

Wiem co jem
Wiosenne śniadanie 97

przeciwieństwie do moich synów ja wolę śniadanie wytrawne. Obowiązkowo jego podstawowym składnikiem musi być twarożek lub jogurt. Dodatki komponuję w zależności od pory roku. Dzisiejsze było z dodatkiem świeżych warzyw, które już pojawiają się w naszych sklepach, płatków owsianych, zarodków pszennych i pestek słonecznika. Było smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Krem z borowików 165

cebulę i czosnek zawsze mam w spiżarni. Krem borowikowy chodził za mną od dawna. Postanowiłam na przekór wszystkiego jednak go zrobić. Z pomocą przyszła mi mieszanka bulionowa z suszonych warzyw. Zostało mi jeszcze trochę z zimowych zapasów. Dodatek tego suszu nadał kremowi wyrazistego smaku, który nam bardzo odpowiada. Polecam. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Śniadanie z Tymbarkiem dla Niej 160

zawsze są przemyślane i starannie przygotowane zwłaszcza ten pierwszy najważniejszy, który ma dostarczyć energii na cały dzień. Stara się aby nie zabrakło w nim soku owocowego, węglowodanów złożonych, białka, warzyw i pestek. Łączy to wszystko w lekkich, dietetycznych sałatkach, które wprost uwielbia. I chociaż On śmieje się z niej, że odżywia się jak królik nic sobie z tego nie robi

Wiem co jem
Śniadanie z Tymbarkiem dla „Niego” 168

swojej racji tylko dorzuci do jego ulubionego śniadanka swoje przysłowiowe „trzy grosze” tak aby było i tradycyjnie i zdrowo. Zwykłą jajecznicę na bekonie zamieni w omlet, dorzuci trochę warzyw, pestek dyni i dziki ryż. Do tego doda jeszcze szklankę soku i poda z uśmiechem na ustach, mówiąc „dla mojego wyjątkowego mężczyzny przygotowałam dziś wyjątkowe śniadanie”. On będzie się czuł

Wiem co jem