dłużej w zależności od wołowiny i wtedy trzeba dolać jeszcze trochę wody). Jeżeli ktoś nie lubi wołowiny to może ją zastąpić innym ulubionym mięsem. Podczas duszenia mięsa przygotowujemy sobie warzywa – pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory i za kilka minut paprykę
Kuchenne Wariacjerazem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru
Kuchenne WariacjeDziś przedstawiamy kolejne danie z kuchni meksykańskiej, którym jest zupa z opiekanych pomidorów i papryki. Bardzo smaczna i aromatyczna dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu Składniki: - 500 g czerwonej papryki - 950 g czerwonych pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka bulionu warzywnego - oliwa - jogurt naturalny Porcja dla 2 osób Najpierw rozgrzewamy piekarnik
Kuchenne Wariacjekostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę
Kuchenne Wariacjestarty na tarce. Gdy wszystko nam się lekko zrumieni dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i dusimy. Następnie dodajemy chili drobno pokrojone, kalafiora i zielony groszek oraz przyprawiamy. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. W między czasie gotujemy ryż. Na talerzu kładziemy ryż i na wierzchu nasze kurczakowo-warzywne curry Smacznego
Kuchenne Wariacjesię za boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką
Kuchenne Wariacjejesteście zmęczeni i zapracowani i nie macie czasu na gotowanie – mamy dla Was super przepis na szybkie i smaczne danie Jest to makaron w zielonym sosie śmietanowym z warzywami Składniki: - 150 g makaronu spaghetti - 2 ząbki czosnku - 100 g mrożonego zielonego groszku - 140 g mrożonej brukselki - 240 g karczochów z puszki - 120 g mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła
Kuchenne WariacjeBardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - 6 łyżek mąki - sól, pieprz Dodatkowo olej do smażenia. Porcja dla 2 osób, ok. 8 sztuk Najpierw cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli cukinie są młode
Kuchenne Wariacjemuszkatołowej - sól, pieprz - 1 żółtko Składniki na 4 osoby. Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni z obu stron albo wrzucamy na blachę do piekarnika. Przygotowane warzywa przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek
Kuchenne Wariacjevegeta , pieprz, do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego Makaron nitki z Makaronów polskich Wykonanie : Kurczaka umyć i poporcjować, włożyć do garnka i zalać wodą. Marchew obrać i umyć. Wszystkie warzywa obrać , umyć i włożyć do garnka Wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje dodać sól lub vegetę oraz pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu około
Sama słodycz i szczypta chiliPropozycja na dobrego śledzia w towarzystwie warzyw. Składniki: 50-60 dag solonych płatów śledziowych 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 1 pęczek szczypiorku 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu pieprz sól 1. Płaty śledziowe namaczany przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzamy i kroimy w 5 mm kawałki. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko
Apetyczna babeczkasoków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi 27,4%, winogron, cytryn, substancje wzbogacające - witamina C i witamina E 40 kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki: przeciery i soki z zagęszczonych soków (91%) z: marchwi, pomidorów (30%), jabłek (17%), pietruszki, brokułów, papryki (1%), cebuli, oliwek (0,5%), woda
Powiedz dietom niejeść. A przecież nie samą wodą człowiek żyje. Doskonałym pomysłem na taki czas jest chłodnik . Najbardziej popularny jest chyba buraczkowy, ale nie warto poprzestawać tylko na nim. Wykorzystajcie inne warzywa i owoce do przygotowania pysznych, zimnych zup, które doskonale orzeźwiają dostarczając jednocześnie sporo witamin i energii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSałatka na grilla lub party w ogrodzie! Sezon na imprezy w ogródkach w pełni, dzisiaj dziele się z Wami bardzo smaczną sałatką, z dodatkiem świeżych warzyw i jajka na wpół miękko. Sałatka trafia w gusta wszystkich gości i znika szybko ze stołu. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - główka sałaty masłowej - 6 rzodkiewek - pomidorki koktajlowe - ogórek zielony - 3 jajka ugotowane na wpół
SMYKWKUCHNIzarówno twarde wędliny jak i miękkie dojrzałe pomidory, nie tracąc przy tym kształtu plastrów. Nóż zachowuje się dosłownie niczym piła mechaniczna. Doskonale sprawdza się też podczas obierania lub skrobania warzyw i krojenia ziół. Pikutek świetnie poradził sobie podczas przekrawania świeżych bułek nie pozostawiając sterty okruszków, jak to się zazwyczaj zdarza, kiedy kroimy bardzo świeże pieczywo. Poddał się dopiero przy próbie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata