warzywa - 14856 przepisów (strona:442/991)

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 175

kroimy w niezbyt duże kwadraty, kapustę kroimy w krótkie paski lub nie za drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułgarska kjufteta 197

kubek jogurtu greckiego (300ml) 3 duże ząbki czosnku sól olej rzepakowy/ oliwa z oliwek 0,5 pęczka świeżego koperku Paprykę kroimy w małe cząstki, to samo robimy z cebulą. Warzywa (również pietruszkę) umieszczamy w blenderze i miksujemy na w miarę jednolitą masę. Następnie dorzucamy do nich po trosze mięso i dolewamy kilka łyżek wody. Obydwa rodzaje mięsa mielonego powinny być

Kuchenna Kontrrewolucya
Rosół nieco egzotycznie (z selerem naciowym i bakłażanem) 204

garnku i wlewamy do niego półtora litra wody. Wsypujemy 2 łyżeczki soli do smaku. Cebulę i natkę siekamy, pietruszkę, bakłażana, marchew i selera kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucamy do wody z kurczakiem i zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki

Kuchenna Kontrrewolucya
FASZEROWANE NALEŚNIKI ORKISZOWE – idealne śniadanie! 194

chili bardzo korzystnie wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi ). Idealnym dodatkiem do całości jest porcja soku pomarańczowego ( jedna z 5 porcji warzyw, owoców lub soku, jaką powinniśmy spożyć w ciągu dnia ), który jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Jest to śniadanie idealne zarówno dla kobiet

Ostra na Słodko
Gołąbki z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem - podwójnie pomidorowe 230

dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki

Kto ugości moich gości?
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 208

cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy.  Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą.  Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką.  Najlepiej odłożyć

Pyry na Gaz
Dżem truskawkowy, Trattoria Al Forno 230

smak, a przygotowanie dżemu zajmie naprawdę mało czasu. O Trattori kiedyś pisałam tutaj. Na zdjęciach: olbrzymie calzone, a właściwie jego połowa (pieróg z ciasta drożdżowego w wersji wegetariańskiej: nadziewany warzywami i mozzarellą), penne w sosie pomidorowym i smażone banany. Bardzo smacznie i duże porcje. Strawberry jam If you use gelling sugar, all the vitamins and taste will have been preserved

Qlinarnie i Qlinarnie
MŁODE ZIEMNIACZKI Z ROZMARYNEM 223

mundurkach) z poprzedniego dnia. Niekiedy warto ugotować ich więcej (celowo) by na drugi dzień mieć błyskawiczny obiad. Do tego wystarczy np. jajko sadzone, gzik z cebulką lub same warzywa, co kto lubi, co kto woli... Można również zaserwować do ziemniaczków kefir, maślankę, koktajl owocowy, itp. To taka uproszczona, wakacyjna wersja młodych ziemniaczków z piekarnika, które również polecam ;-) Składniki: - młode ziemniaki

Smaczne Zdrowe
Zupa gulaszowa 186

patelni podsmażam pokrojoną w kostkę paprykę i wrzucam do cały czas, delikatnie gotującej się zupy. Kroję w kostkę resztę włoszczyzny (marchew, pietruszkę, seler – korzeń) oraz ziemniaki. Dodaję warzywa (ziemniaki nieco później), łyżeczkę mielonej papryki, troszkę pikantnej przyprawy (ostra papryka, lub pastę chilli) majeranek i gotuję ostatnie 30 min. , doprawiamy całość do smaku. Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Śródziemnomorska sałatka z grillowaną ośmiornicą! 265

rozgrzaną patelnię grillową wlej oliwę, usmaż ośmiornicę. Rukolę umyj i osusz. Na suchej patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę. Na duży półmisek, wyłóż wszystkie składniki. Na wierzchu wyeksponuj ser feta jak i gorące kawałki ośmiornicy.  W wysokim kubku umieść zioła i oliwę z oliwek, dodaj sól

SMYKWKUCHNI
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 151

niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak pora na kulinarne ekscesy pod znakiem tegoż warzywa i zapraszam dzisiaj na szybki, lekki obiad  lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień. Szparagi na masle z jajkiem i chipsami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ogórkowa 152

nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki a ziemniaki w małą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera zalać w garnku ok 1,5 litra wody. Posolić

My simple kitchen
Prosta zupa dyniowa 193

kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna gładki krem. Dodać śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zupę posypać skwarkami i pestkami dyni lub słonecznika

My simple kitchen
Zimowa surówka z selerem na słodko. I bajka o miłości. 175

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejną surówkę z selerem w roli głównej. Akurat tak się składa, że ostatnio bardzo polubiłam to warzywo i kombinuję z nim dużo surówek, zmieniając mu tylko towarzystwo. Zanim jednak podam przepis na surówkę zachęcam Was do przeczytania poniższej notki. Porządkując pliki na komputerze natrafiłam tę oto bajkę o miłości. Znalazłam ją kiedyś w internecie, zapisałam i... zapomniałam

My simple kitchen