warzywa - 14856 przepisów (strona:435/991)

Zimowe ragoût z wołowiny 176

Sekret wyśmienitego ragoût tkwi w powolnym duszeniu w gęstym sosie mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw, aż w rondlu dojdzie do harmonijnej zgody między wszystkimi ingrediencjami. Wymaga to trochę cierpliwości ale zapewniam, że warto. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w równej wielkości kawałki i w obsmażone na tłuszczu (oprócz ziemniaków). Mięso obtoczone w mące pozwala na uzyskanie później gęstego sosu

Wiem co jem
Babka makaronowa z prosciutto 181

Doskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację. Makaron z dużą ilością warzyw i prosciutto. Można je komponować wg własnego gustu lub tego co akurat znajdziemy w lodówce. U mnie to były: cebule dymki, brokuł, papryka, groszek cukrowy, kukurydza i prosciuto. Dobrze aby składniki były różnokolorowe, wtedy nasze danie będzie się znacznie ciekawiej i apetyczniej prezentować. Przepis bierze udział w konkursie

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii 194

Lubię sałatki z dodatkiem grillowanych warzyw. Potrzeba trochę więcej czasu na ich przygotowanie, ale za to mają bogatszy smak i aromat. Dziś proponuję prostą sałatkę z rukoli i grillowanej cukinii. Znalazłam jeszcze jedną, niezbyt dużą cukinię w ogrodzie i byłoby żal gdyby się zmarnowała. Dodałam do niej jeszcze jajka, pomidorki koktajlowe, szynkę szwarcwaldzką i ser grana padano. Taka sałatkę możemy

Wiem co jem
Zupa rybna 148

otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości. Czytaj więcej

Wiem co jem
Wiosenna frittata ze szparagami i rzodkiewką 157

kuchni w dalszym ciągu królują szparagi. Sezon na nie jest tak krótki, że staram się go maksymalnie wykorzystać. Ale maj to nie tylko szparagi, to także mnóstwo innych świeżych warzyw. Młode ziemniaczki, koperek, rzodkiewka. Czytaj więcej

Wiem co jem
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 141

pokroiłam w kosteczkę. Zachowałam przy tym wypływający ze środka sosik i dodałam go wraz z papryką do rondla. Dosypałam troszkę czubrycy i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Zmiksowałam blenderem, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sporą ilością papryki w proszku, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną czubrycy. Ponownie podgrzałam. Zupę podałam przybraną wzorkiem ze śmietany. Jeśli zupa jest zbyt

Kuchenne zapiski Edyty
Kartoflanka z domowymi zacierkami 134

obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pietruszkę i selera, aż warzywa zmiękły. Dołożyłam pora i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamieszałam. Dołożyłam ziemniaki, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy i ziela angielskie, wsypałam czubatą łyżeczkę lubczyku. Doprawiłam do smaku solą

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 176

sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi  Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i czerwonej czubrycy (plus kilku jeszcze składników). Oczywiście nie byłabym sobą, gdym nie doprawiła go według własnego gustu. Przyprawiłam go sobie nieco delikatniej, rezygnując z ostrej papryczki, czerwoną czubrycę zastępując częściowo słodką i ostrą suszoną papryką

Kuchenne zapiski Edyty
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie 269

Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i dużą ilością majeranku. Zupę gotowałam powoli do miękkości warzyw

Kuchenne zapiski Edyty
Gulasz z indyczych serc z papryką i selerem naciowym 217

razem podsmażyłam i zalałam dwoma szklankami wywaru z gotowania. Jeśli wywaru jest za mało, można dodać wody. Wsypałam płatki papryki i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowałam do miękkości warzyw – około 15 minut. Mąkę pszenną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gulasz podałam z makaronem mini lasagne

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 200

Kiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek

Kuchenne zapiski Edyty
Roszponka na różne sposoby 148

roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce do sałaty. Rzodkiew i cukinię opłukałam i osuszyłam. Rzodkiew obrałam ze skórki, razem z cukinią pokroiłam w plasterki. Sos roztrzepałam z olejem. Polałam warzywa i wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Podałam od razu z przecierakami  KLIK A to druga suróweczka, skonsumowana dzisiaj ze smażonymi paluszkami rybnymi: PEKINKA Z ROSZPONKĄ I PAPRYKĄ MARYNOWANĄ

Kuchenne zapiski Edyty
Pierś indycza w bardzo paprykowym sosie 170

szybkie i smaczne, o czym świadczy prędkość, z jaką znika z talerzy :) Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 165

związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna :) Zupa fasolowa

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 225

kurczaka umyłam, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam

Kuchenne zapiski Edyty