warzywa - 14856 przepisów (strona:428/991)

Sałatka z pieczonym kurczakiem, awokado i suszonymi pomidorami 386

Kolejna szybka i pyszna sałatka, którą można przygotować z tego, co nam zostało po obiedzie ;) Wystarczy kawałek pieczonego kurczaka, trochę warzyw, sos czosnkowy i gotowe! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 kawałki pieczonego kurczaka (u mnie dwa podudzia) 8 suszonych pomidorów 1 dojrzałe awokado 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka czarnuszki sos 2 łyżki jogurtu greckiego

DefinicjaSmaku
Pieczarki nadziewane suszonymi pomidorami, fetą i szczypiorkiem 276

Uwielbiam zapiekane warzywa, które w środku kryją pyszny farsz. A jeśli są tam suszone pomidory i ser feta to biorę w ciemno :) Jeśli macie w lodówce kilka dużych pieczarek koniecznie je nafaszerujcie! SKŁADNIKI (4 szt.) 4 duże pieczarki 4 suszone pomidory 4 łyżki sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 gałązki oregano 2 łyżki tartego parmezanu pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pieczarki

DefinicjaSmaku
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą 140

Wolimy spędzać czas na świeżym powietrzu, a w międzyczasie przekąsić coś lekkiego i orzeźwiającego, np. chłodnik czy sałatkę. Ja jestem osobą zdecydowanie sałatkożerną :) Zwłaszcza latem, gdy mamy tyle pysznych warzyw i owoców. Sałatka, którą dziś przedstawiam jest bardzo letnia w smaku, lekka i orzeźwiająca. Połączenie jest może zaskakujące, ale zadziwiająco smaczne i cieszące oko pięknymi kolorami :)  Porcja

Zawsze głodna!
Wegański paprykarz z marchewki 198

koncentrat czekamy. Jeżeli będzie taka potrzeba dolewamy co jakiś czas oliwę, bo marchewka szybko ją chłonie. 6. Kiedy ryż będzie gotowy wrzucamy go na patelnię, gdzie dusimy nasze warzywa. Jeżeli nasza "papka" jest dość sucha można podlać ją trochę wodą. Całość pryczymy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby smaki sobą przeszły. 7. Czekamy aż nasz paprykarz trochę przestygnie i już

Bananowe Pole
Zimna zupa. Z arbuzem 185

balsamicznego sól  pieprz dodatkowo: grzanki Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyziąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, wyciąć środek, pokroić w kostkę. Paprykę i dymkę pokroić. Warzywa razem z arbuzem, pokruszonym chlebem, oliwą i octem zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno schłodzić. Podawać zimne z grzankami. Smacznego! Przepis bierze udział

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z porem, pieczarkami i mięsem mielonym 194

umyć i pokroić w talarki. Pieczarki umyć, pokroić w grube plasterki. Mielone mięso umieścić do garnka z roztopionymi serkami. Na tej samej patelni przesmażyć pory wraz z pieczarkami. Gdy warzywa zmiękną to przesypać je do garnka. Całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Pod sam koniec zupę posmakować i ewentualnie doprawić ją solą oraz pieprzem

Ugotować
Grillowana pierś z kurczaka z sosem gorgonzola 403

wymieszałem ze szczyptą soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżką octu balsamicznego. Powstały sos wylałem na sałatkę bezpośrednio przez jej podaniem i całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby wszystkie warzywa były delikatnie obtoczone w przygotowanym sosie balsamicznym. Na patelnię wylałem łyżkę oliwy i 100 ml śmietany 18%. Śmietanę dodałem do zimnej oliwy, aby zapobiec jej zważeniu. Całość podgrzewałem na małym

Wyprawy kulinarne
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 168

Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy.  Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2 szklanki płynu. Schab myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić

Pyry na Gaz
Coś z grilla: buła z warzywami w 'vinegrecie'. Znowu prosto, a jakże smacznie 214

zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem. Ulubiony rodzaj bułki podpiekamy na rumiano i pół-chrupko na grillu. Na bułę nakładamy sałatkę. Przekąska gotowa. Wg mnie można

Kuchnia po mojemu
Arroz congri. Kubański przepis na ryż z fasolą. 266

oliwek mielony kmin rzymski, oregano, pieprz, sól Na początek należy pokroić cebulę, jalapeno i paprykę w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek w rondlu i przesmażamy warzywa, aż się zeszklą. Teraz dolewamy passatę i wsypujemy ryż. Dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jeśli płyn się wchłonie, dolewamy wody

vegetanie
MŁODA MARCHEWKA Z BOBEM 130

łupinek. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić z niego danie obiadowe i przygotowałam sałatkę. Idealna jako dodatek do ryb, ale równie smaczna sama w sobie :) Zdradzicie swoje sposoby na to warzywo? SKŁADNIKI: 500 g bobu 5-6 młodych marchewek  1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 2 gałązki tymianku cytrynowego sól pieprz

Kuchnia w opałach
Kotlety mielone po meksykańsku 246

kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią.  500g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy

Szefowa kuchni
MINI OMLETY ZAPIEKANE Z WARZYWAMI – idealne na śniadanie! 165

soczystymi pomidorkami koktajlowymi , mini kukurydzą i świeżym, pachnącym szczypiorkiem z własnego ogródka. Świetnym dodatkiem jest świeża roszponka i szklanka soku pomarańczowego, która to zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy dziennie spożywać. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na każdy dzień i gwarantuję , że każdy sięgnie po nie z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * jajko

Ostra na Słodko
Sos z cukinii, kurczaka i papryki w towarzystwie kaszy kuskus 360

rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka, dodajemy odrobinę soli, pieprzu. W tym czasie w bardzo małej ilości wody dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy kurczaka. Nadal dusimy, można pod przykryciem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.   Ja podawałam "sos" z kaszą kuskus, polecam!  Kuskus wsypać do miski, lekko

Kuchnia moimi oczami
Tarta szpinakowa z truskawkami 214

Dzisiaj słodkie ciasto, ale całkiem zdrowe. Trochę owoców i warzywo, którego wiele osób nie lubi. Jednak w takim wydaniu zjadł je nawet mój Żarłoczek dziwiąc się jednak bardzo kiedy powiedziałam co nadało taki piękny kolor ciastu. Skomentował nawet, że chyba koniec świata blisko skoro mu już szpinak zaczął smakować! Te zielone liście to u nad rzadki gość - używam szpinaku przeważnie

Smaczna Pyza