warzywa - 14856 przepisów (strona:424/991)

Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową 166

Sałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego

Tradycyjna Kuchnia
Tarta rabarbarowa z sosem jogurtowym 155

Rabarbar. Pyszne sezonowe warzywo, jedno z naszych ulubionych. Ale nie należy go jeść zbyt dużo. Bo z jednej strony zawiera duże ilości witaminy A, C, E, potasu, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, fosforu, magnezu, sodu i sam nie wiem co jeszcze, ale z drugiej strony zawiera również szkodliwy kwas szczawiowy. Dlatego też raczej nie jest wskazany dla osób chorych na nerki

Marder&Marder Manufacture
Porzeczka smakuje- produkty firmy SYS 180

byłam zbyt przychylnie nastawiona. Jak tylko dostałam paczkę, pierwsze na co spojrzałam to skład. I tu pierwsze pozytywne zaskoczenie, bo znalazłam tam same naturalne produkty! ;) Przede wszystkim suszone warzywa, kasza, soczewica czy ryż- wszystko w zależności od rodzaju dania, ale bez substancji poprawiających smak czy zapach. Na każdym opakowaniu znajdziecie też sposób przygotowania oraz propozycję podania i wiecie

Czerwona Porzeczka
Kapuśniak z młodymi ziemniakami 173

marchewką i selerem. Dodać  kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka wraz z kapustą. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać przyprawę do dań z kapusty (ilość według uznania). SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 203

zioła  Sposób przygotowania:  Mięso pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, ziołami, a następnie podsmażyć je na oliwie wraz z posiekaną cebulą. Ziemniaki obrać, szparagi umyć, odciąć końce. Warzywa ugotować w wodzie lub na parze. Paprykę pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę

Fit-amina
Sałatka z kaczką, wędzonym tofu i sosem hoisin 144

potrzeby odgrzewania. Dodatkowo do sałatek zawsze przemycam bogactwo różnych smaków i składników odżywczych. Bazą tej sałatki jest mięso z piersi kaczki i wędzone tofu. Do tego szeroka gama warzyw, orzechy i pyszne azjatyckie sosu - hoisin i słodki chilli. Pycha

Milion Smaków
Jarsko i ekologicznie 154

Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Wrzuć nasiona przypraw na rozgrzaną, suchą patelnię i zrumień, a następnie zgnieć w moździerzu. Podsmaż warzywa na oliwie z dodatkiem przypraw. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i część posiekanej kolendry. Gotuj sos przez 20 minut po czym dodaj soję i doprowadź sos do wrzenia. Podaj

codojedzenia
Niskokaloryczna dwukolorowa zupa krem 194

garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem. 4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 5. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie zblenduj. Przecedź przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji. 6. Przelej do talerza - najlepiej lej ze szklanki lub dzbanka

Powiedz dietom nie
SZNYCLE SCHABOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 177

Wizyta na rynku, zakończyła się zakupem sporej ilości młodych warzyw. Uwielbiam ich kolor, zapach i smak. Dodatkowo, ich obróbka termiczna zajmuje niewiele czasu, co ułatwia nam przygotowanie pysznego obiadu w krótkim czasie. Dziś zapraszam na schab w młodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem

Kuchnia w opałach
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 192

truskawki, smakują czereśnie, dobrze, że przetwory już częściowo za mną bo trafiłam na truskawy te słodkie i pełne słońca. Dojrzewam tez do myśli o zakupie suszarki do owoców i warzyw. Tak jak zmienna jest pogoda tak i ochoty na jedzenie w domu panują zmienne. Raz coś lekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karkówka duszona z młodą kapustą 201

takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto czekoladowo-buraczane z owocami leśnymi 214

ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne, że znika bardzo szybko, jeszcze zanim dobrze wystygnie. Nikt z domowników nie domyślił się, że przemyciłam w nim warzywo a smakiem byli zachwyceni. Zobacz też przepis na Placek jogurtowy z owocami - przygotowuje się go równie szybko! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
WEGAŃSKI KRAKÓW: Momo - bar wegetariański 196

żałowało, że już koniec. Paszko wziął danie dnia, ryż z warzywnym curry z dipem ostrym z chilli i drugim z kawałkami cytryn. Danie było przeciętnie, a o ile warzywa w curry były dość smaczne, o tyle było ich mało, a sosy nie rekompensowały smaku. Ostry całkiem całkiem, ale cytrynowy, to już wyłącznie ciekawostka i trochę żalu było, że w ramach

Bananowe Pole
Dlaczego jem inaczej... 202

Wiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna

pyszne zdrowości
KALAFIOR W TOWARZYSTWIE Z SOSEM CYTRYNOWYM 332

różyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy 2 litry wody i na średnim ogniu gotujemy najpierw kalafior a potem brokuły. Ugotowane warzywa przekładamy na sito i osączamy. Przekładamy do miski , przykrywamy i utrzymujemy w cieple. Żółtka z solą i startą skórką z połowy cytryny ubijamy na parze , dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Wówczas

Bazylia kontra Rozmaryn