warzywa - 14856 przepisów (strona:417/991)

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 228

Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad.  Prezentowałam już  cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki!  W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko podsmażyłam

Kuchnia Ellie
Sałatka kalafiorowa z ogórkiem małosolnym 285

wykonania: 1. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą. 2. Ogórki pokroić w półplasterki, a pomidora i paprykę w kostkę. 3. Warzywa wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę. 4. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne fantazje Marioli

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z jarmużu i cukinii 101

Wyjątkowa potrawka z samych najzdrowszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Danie pełne witamin, mikroelementów i fitoskładników. Połączenie smakuje wyjątkowo dobrze. Przepis pochodzi z książki dr Joel Fuhrman "Super odporność

Milion Smaków
Zapiekanka z mięsem z indyka! 240

pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast masy ze śmietany... zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - makaron lasagne

SMYKWKUCHNI
Letnia sałatka z pomidorami malinowymi, truskawkami i serem typu włoskiego 145

Endywii 1/2 pomidora malinowego 1/4 czerwonej papryki 80 gram sera typu włoskiego garść truskawek kiełki rzodkiewki łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli oraz pieprzu Warzywa i truskawki myjemy, liście endywii rwiemy i wrzucamy na dno miski. Pomidora kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, truskawki na pół. Umieszczamy w misce. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem oraz

Mango Papaja
Sałatka z buraczkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi 282

Uwielbiam przygotowywać sałatki. Tym razem sięgnęłam po buraczki ćwikłowe. To bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Połączenie z ogórkiem konserwowym, groszkiem i majonezem dało wspaniały efekt końcowy. SKŁADNIKI: 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe, 1 puszka groszku konserwowego, 5 ogórków konserwowych, 1 cebula, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego SPOŁEM sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraczki gotuję do miękkości. Wyjmuję, studzę, obieram i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lemoniada ogórkowa 209

Mimo że oryginalną lemoniadę robi się z cytryn, orzeźwiające pyszne letnie napoje można zrobić z niemal każdego owocu. A nawet warzywa :) Dziś pomysł na lemoniadę ogórkową. Składniki (na dzbanek około 1,5 litra): 1 litr wody (może być gazowana) 2 cytryny 1 limonka 2 ogórki 2 łyżki brązowego cukru świeża bazylia lód Wyciskamy sok z cytryn i limonki zostawiając kilka

Ciastkozercy
Sałatka z makaronem i kabanosem 195

Sałatka którą zrobiłam powstała z tak zwanych resztek w lodówce. Do odmiany zrobiłam z makaronem nitki co naprawdę świetnie wygląda razem z kolorowymi warzywami i kabanosem. Sałatka jest szybka, zdrowa i bardzo smaczna. Śmiało można ją przygotować do pracy czy kolację. Składniki: 250 g makaronu nitki 200 g cienkich kabanosów puszka zielonego groszku 1 zielony ogórek 2 pomidory 10 rzodkiewek

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kaszą pęczak i fetą 139

zielony 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Do osolonej gotującej wody wrzucamy kaszę i gotujemy 15-20 minut. Studzimy. Rukolę oraz pozostałe warzywa myjemy. Ser,  pomidory,ogórek kroimy w  kostkę a cebulę w piórka. Drobno siekamy szczypiorek.  Kaszę wsypujemy do miski, wrzucamy rukolę, pokrojone pomidory, ogórka, fetę, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kuskusem 211

szklanki oliwy sok z 1 cytryny sól,pieprz Wykonanie   Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy pod przykryciem, gdy napęcznieje, dokładnie rozmieszać widelcem (kaszka powinna być sypka). Wszystkie warzywa umyć. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paseczki. Obraną cebule kroimy w półksiężyce a pomidorki na ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekać.  Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski, doprawić

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kiszonej kapusty 149

soku, a następnie pokroić.  Obrane jabłko i   marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w drobna kosteczkę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem, jeszcze raz wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Chłodnik 174

wody z cytryną i gotujemy 10 minut. Jajka gotujemy na twardo.  Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do zimnej botwinki  dodajemy warzywa i wlewamy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gotowy chłodnik podajemy z ćwiartkami jajka na twardo

magiczna kuchnia Kasi
Pasta mięsna 152

pastę do chleba. Składniki: mięso z rosołu 1 gotowana marchewka 1/2 piertruszi 1/2 selera 1 ząbek czosnku koperek 2 łyżki jogurtu (majonezu) sól, pieprz   Wykonanie: Mięso z warzywami zmiksować na gładką masę. Czosnek obrać przecisnać przez praskę, a koperek drobno posiekać, połączyć z mięsem. Dodać jogurtu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z pieczywem, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Zupa szczawiowa 174

garnka z co najmniej 2 litrami gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować z 10 minut.  Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut.  Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą do smaku. Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać śmietanę lub jogurt i ćwiartki jajka (ilość

Kuchcik gotuje
Najlepszy gulasz z papryką 139

kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie