gdybyśmy mieli taki zestaw noży czy byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni
Plate of Joyzastrzyk energii - zielony koktajl warzywno-owocowy. 2 szklanki szpinaku kiwi 100 ml soku jabłkowego mętnego sok z połowy cytryny Szpinak umyć, pokroić. Obrać kiwi i pokroić. Wycisnąć cytrynę. Warzywa, owoce i soki połączyć i zblendować
Humanistka w kuchnirobiłam już kilka razy. Mięso marynowane w jogurcie jest delikatne i soczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól
Czerwień i błękitdeser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki obiad w upalny dzień
Ostra na Słodkokuchniach świata i po tym czasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w ostatnim poście . Coraz bogatsze w warzywa i owoce stragany aż krzyczą do mnie, żebym przestała się wygłupiać i szukać wymyślnych składników tylko po to, żeby przygotować klasyczne danie z innej części świata, kiedy tuż pod nosem czekają
W kuchni wieczoremRisotto z młodą fasolką szparagową i szparagami! Zdrowy, smaczny i kolorowy obiad na słoneczny dzień. Wykorzystajmy sezonowe warzywa i ugotujmy coś pysznego. Polecam serdecznie tą potrawę, jest ona dość prosta w przygotowaniu a prezentuje się okazale! Zapraszam! Letni obiad! SKŁADNIKI: - szklanka suchego ryżu jaśminowego - 3 łyżki masła - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 2 garście fasolki szparagowej zielonej - 3 ząbki czosnku
SMYKWKUCHNIpół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być twarda, po czym kroimy ją w kostkę. Dodajemy szpinak i groszek, gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku i dodajemy świeży koperek oraz miętę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z przekrojonym na pół jajkiem na miękko
W poszukiwaniu inspiracjisoli. Podgrzewamy na małym ogniu nie dłużej niż 10 minut. Po ugotowaniu trzeba ją dobrze wystudzić. W tym czasie kroimy na ćwiartki rzodkiewkę, ogórka w sporą kostkę - w chłodniku warzywa powinny chrupać:) Do miski wykładamy zsiadłe mleko - warto je roztrzepać, dla uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy wystudzoną botwinkę, ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koper. Mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Najlepiej
Kulinarne Inspiracjemarynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem - I dodatkowo cała masa grillowanych warzyw Mięsa marynowane były w rozmaitych marynatach, ale sądzę, że i bez marynowania byłyby smaczne. Jakość tej wieprzowiny możemy docenić własnie przy takich prostych daniach - nie dosyć że ich przygotowanie
Stare Garymarchew, pietruszkę z natką i seler z natką myjecie pod bieżącą wodą, kroicie drobno i wrzucacie do garnka. Zalewacie wodą, solicie, dodajecie listki laurowe i ziele angielskie. Gotujecie, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotujcie!). Na koniec dodajecie posiekany szczypiorek i koperek, możecie zaprawić śmietaną, przyprawiacie pieprzem. Ziemniaki myjecie pod bieżącą wodą, gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu
GRUBY WAŁEKCukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków
DefinicjaSmakuwyjąć mięso z lodówki. Paprykę pokroić w kawałki na wielkość kawałków polędwiczki. Cebulę pokroić w plasterki. Nabijać na patyczki kolejno : papryka, mięso, cebula. Grillować do momentu aż warzywa zmiękną, a mięso się zarumieni. Smacznego
DefinicjaSmakuwyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 18-20 min w temperaturze 200 stopni. 6. Podawać z sosem tysiąca wysp oraz np. salsą pomidorową z dodatkiem mango i pieczonymi warzywami. Smacznego
DefinicjaSmakuNAKA MAKI Z ŁOSOSIEM łosoś wędzony ogórek zielony papryka czerwona ogórek awokado szczypiorek wasabi Na ryżu rozsmarować cienką warstwę majonezu i cienki paseczek wasabi, ułożyć kawałki łososia, oraz warzywa pokrojone w słupki. Zwinąć i pokroić na 8 części. UROMAKI Z ŁOSOSIEM łosoś wędzony halibut wędzony awokado ogórek szczypior majonez czarny sezam 1/2 łyżeczki kurkum zmieszana z 1 łyżką wody
DefinicjaSmakumisie blendera i miksować, aż do momemntu gdy bazylia zabarwi ciasto na zielono. Cebulkę, czosnek, paprykę oraz chilli pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego wrzucić pokrojone warzywa, dodać rozmaryn i tymianek, smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje, a papryka lekko zmięknie. Dodać
DefinicjaSmaku