mniejsze części. Do dużego garnka przekładamy umyte skrzydełka, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę a także seler i czosnek. Obraną cebulę opalamy nad ogniem i przekładamy do garnka z warzywami i mięsem. Wrzucamy również przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka czarnego pieprzu, wlewamy 2 litry zimnej wody i całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie umytego brokuła dzielimy na mniejsze
Smakowite Daniajeden ze składników jarzynówki. Nigdy nie jadłam jej w innej postaci i tak na dobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek
Przysmaki KarolkiDzisiaj w kuchni pachną zioła prowansalskie i oregano, a głównymi bohaterami są makaron tagliatelle, cukinia, marchewka i cebula. Składniki: (Jest to duża porcja dla 4 osób
Smak mojego domuróżyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut. W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki. Dodaj do zupy jarzynowej, kiedy warzywa będą miękkie.Zagotuj. Dodaj masło oraz posiekany świeży koperek. Gotową zupę jarzynową przypraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem wg. uznania (Ja użyłam 1 płaską łyżeczkę soli morskiej na taką
Moja DelicjaSmoothie to najzwyczajniej w świecie koktajl ze zmiksowanych owoców (bądź warzyw). Czasem z dodatkiem mleka czy jogurtu naturalnego, w sezonie letnim schładzany kostkami lodu ... S kondensowane witaminy w pysznej postaci :) Przygotowanie go nie jest ani czaso, ani pracochłonne, a nadają się do niego praktycznie każde owoce, które mamy pod ręką :) Składniki: 1/2 szklanki d ojrzałych truskawek 1/2 szklanki
Walijskie Pichceniekopa na cały poranek! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * pieczywo pelnoziarniste – 1 kromka * kozi ser ( do smarowania ) 1 czubata łyżka * pomidory koktajlowe – 3 szt * szczypiorek
Ostra na Słodkosmaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem
Anioły w kuchnispacery i na grillowanie. Kilka propozycji pojawi się teraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Czerwień i błękitżadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł a do tego do wyboru kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe czyli na bogato :-) Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno od ludzi.W rogu stoi
pieprzny smaczekCebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą do zup, przyprawą
VioletoweKucharzenieświeżego rozmarynu * 3 łyżki oleju rzepakowego * esencja do sosu cebulowego Przygotowanie : Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, oraz plasterki czosnku. Przyprawić papryką. Dodać rozmaryn i chwilkę smażyć aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodać mięso wcześniej obtoczone w mące. Przesmażyć, podlać szklanką zimnej wody. Zagotować, dodać esencję o sosu cebulowego i dusić mięso o miękkości
Magiczne Życie MartyPyszna sałatka z jarmużem, który niedawno pojawił mi się mojej kuchni i już w niej pozostanie. To wspaniałe warzywo ma właściwości przeciwzapalne, antyrakowe, jest źródłem witamin C i K więc nic tylko go jeść...ja preferuje go w postaci surowej :) Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia " Składniki: 150 g jarmużu (waga bez łodygi) 1 jabłko 70 g płatków migdałowych Dresing
Delicious TitbitsGotowe kotlety grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera. Bierzemy jeden wafel ryżowy, na który kładziemy roszpunkę, dwa plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Potem kładziemy kotlet na warzywa i znowu kładziemy dwa plasterki pomidora, ogórka, rzodkiewki i roszpunkę. Na górę hamburgera kładziemy drugi wafel ryżowy. Gotowy hamburger posypujemy cebulką i startym serem. Ugotowaną fasolkę podsmażamy, kładziemy
Projekty ze smakiemBotwinkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 minuty, przełożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć. Cukinię umyć pokroić w cieniutkie słupki - ja zrobiłam to przy pomocy specjalnej "temperówki" do warzyw. Cukinię zblanszować tak jak botwinkę, ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić solą. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, cebulę, botwinkę, zalać masą, na wierzchu można ułożyć kratkę
Stare GarySkładniki: 10 - 12 białych szparagów, 1 opakowanie ciasta francuskiego, pieprz czarny świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Szparagi ze względu na lekko zdrewnienie skórki obieramy obieraczką do warzyw, pomijając główki. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno związane szparagi. Ich główki powinny wystawać ponad
Moniki Smakołyki