się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna. Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz do lasagny. Idealnie nadaje się również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy. Składniki dla 4-5 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 większe cebule
Passion of Cookingłyżki mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w paski o grubości ok. 1 cm. Podsmażyć. Odstawić na bok. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas
Passion of CookingWykonanie: Kaszę przesypać do miski, zalać gorącą wodą 1cm ponad poziom kaszy, osolić. Odstawić na bok aż kasza spęcznieje i wchłonie całą wodę. Następnie dokładnie wymieszać widelcem. Warzywa kroimy i mieszamy z przestudzoną kaszą. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i fetę. Delikatnie mieszamy, tak aby feta za bardzo się nie rozpadła
Passion of CookingPowoli zaczynają się pojawiać sezonowe owoce i warzywa. Czekałam na to całą zimę ! Dziś postanowiłam wykorzystać maliny i zrobić z nich lemoniadę – idealną, orzeźwiającą na gorące dni. Przygotowanie napoju nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. W wersji dla dorosłych można dodać biały rum Składniki (2 porcje): 125 – 150 g malin + kilka do dekoracji 3 limonki (można zostawić plaster
Moja pasja smakumoże użyć go troszkę mniej. Jak mamy wszystko gotowe to nakładamy na talerz ziemniaczki, łososia polewamy sosem pieprzowym. Jeżeli chciałby ktoś bogatszą wersję tego dania to polecam dodanie pieczonych warzyw. Smacznego
Kuchenne WariacjeJedząc hummus pierwszy raz nie byliśmy do niego przekonani, dopiero za drugim razem zyskał nasze uznanie. Najbardziej smakuje nam z chlebem ale w wersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny
Kuchenne Wariacjedłużej w zależności od wołowiny i wtedy trzeba dolać jeszcze trochę wody). Jeżeli ktoś nie lubi wołowiny to może ją zastąpić innym ulubionym mięsem. Podczas duszenia mięsa przygotowujemy sobie warzywa – pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory i za kilka minut paprykę
Kuchenne Wariacjerazem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru
Kuchenne WariacjeDziś przedstawiamy kolejne danie z kuchni meksykańskiej, którym jest zupa z opiekanych pomidorów i papryki. Bardzo smaczna i aromatyczna dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu Składniki: - 500 g czerwonej papryki - 950 g czerwonych pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka bulionu warzywnego - oliwa - jogurt naturalny Porcja dla 2 osób Najpierw rozgrzewamy piekarnik
Kuchenne Wariacjekostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Jak cebula się zeszkli dodajemy obrane marchewkę i selera starte na tarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę
Kuchenne Wariacjestarty na tarce. Gdy wszystko nam się lekko zrumieni dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i dusimy. Następnie dodajemy chili drobno pokrojone, kalafiora i zielony groszek oraz przyprawiamy. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. W między czasie gotujemy ryż. Na talerzu kładziemy ryż i na wierzchu nasze kurczakowo-warzywne curry Smacznego
Kuchenne Wariacjesię za boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką
Kuchenne Wariacjejesteście zmęczeni i zapracowani i nie macie czasu na gotowanie – mamy dla Was super przepis na szybkie i smaczne danie Jest to makaron w zielonym sosie śmietanowym z warzywami Składniki: - 150 g makaronu spaghetti - 2 ząbki czosnku - 100 g mrożonego zielonego groszku - 140 g mrożonej brukselki - 240 g karczochów z puszki - 120 g mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła
Kuchenne WariacjeBardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - 6 łyżek mąki - sól, pieprz Dodatkowo olej do smażenia. Porcja dla 2 osób, ok. 8 sztuk Najpierw cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli cukinie są młode
Kuchenne Wariacje