warzywa - 14856 przepisów (strona:443/991)

Curd rabarbarowy vel słodka musztarda :D 172

taki cięty język :P Wracając dzisiaj z zakupów zaglądnęłam do pobliskiego warzywniaka z nadzieją znalezienia tam rabarbaru. I miałam dobre przeczucia - udało mi się dorwać małą siateczkę tego cudownego warzywa. Cały rok już czekałam na sezon rabarbarowy. Kiedyś średnio przeze mnie lubiany ale od kilku lat niezmiernie okrywany chwałą :D Ubzdurałam sobie, że pierwszy zdobyty przeze mnie rabarbar wykorzystam

My simple kitchen
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 193

Jestem szczęśliwa gdy... 6. Zdarza Ci się w czasie bezsennych nocy tworzyć coś w kuchni? 7. Masz jakieś plany na wakacje? 8. Co Cię najbardziej relaksuje? 9. Ulubione warzywo to? 10. Masz jakąś ulubioną książkę kucharską? 11. Co lubisz robić poza gotowaniem

My simple kitchen
Muffinki cukiniowo - czekoladowe 113

później pyszny sosik grzybowy :D Poniżej tylko co ładniejsze okazy z naszych łupów:) Ale przejdźmy w końcu do przepisu :) W sezonie cukiniowym byłoby grzechem nie upiec czegoś z tym warzywem :) U mnie padło tym razem na muffinki :) Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak nieznacznie go zmodyfikowałam:) Porcja na 12 muffinek Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao

My simple kitchen
Krem kalafiorowy 157

bulionie warzywnym wraz z selerem pokrojonym w kostkę i pietruszką pokrojoną w plasterki. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do gotujących się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową

My simple kitchen
Karkówka z piekarnika 149

solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy kilka minut. Podduszone pieczarki odkładamy na bok a na patelnię wrzucamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Smażymy dopóki warzywa nie będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około

My simple kitchen
Rubinowe smoothie - Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 154

wiedziałam, co by tu ze sobą połączyć. Specjalnie na tę okazję przytargałam nawet z domu starą, babciną sokowirówkę :) Miałam ochotę na truskawki, ale bardzo chciałam także przemycić trochę warzyw. Postawiłam na buraka ze względu na jego piękny kolor i moc witamin. No i przy okazji to był jedyny sposób aby wcisnąć M buraczka, za którym on nie przepada :P Jestem

My simple kitchen
Sałatka z kalafiorem, kurczakiem i curry 379

świątecznym obżarstwie pora na coś nieco lżejszego :) Zanim nasze stoły zawojują warzywa i sałata majowa, chciałam się z Wami jeszcze podzielić sałatką, która powstała przy okazji czyszczenia lodówki :) Składniki: 1/2 kalafiora 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka curry Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy

My simple kitchen
Zupa jarzynowa na bogato 221

już nie pamiętam jaka to była). Obawiałam się nieco dodatku śmietany kremówki ale okazała się on strzałem w dziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek

My simple kitchen
Faszerowane cukinie zapiekane w sosie pomidorowym 165

połowy, która zawierała mniej nasionek). Dodać kukurydzę, fasolę, szynkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią

My simple kitchen
Zupa ze świeżych ogórków 175

letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Zdjać z ognia

My simple kitchen
Spaghetti z cukinią i papryką 175

posiekany ząbek czosnku. Gdy cebula się zezłoci dodajemy żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę. Na samym końcu wrzucamy cukinię pokrojoną w talarki. Całość przykrywamy i dusimy aż warzywa zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać odrobinę wody.Następnie dosypujemy przyprawy i całość oprószamy mąką. Mieszamy aż potrawka się zagęści i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy śmietanę (możemy

My simple kitchen
Sok buraczano - owocowy 171

dodatkiem polskich jesiennych owoców smakuje wyśmienicie :) No i ten piękny kolor! Skusicie się?;) Składniki: 3 średnie buraki 2 duże marchewki 1 jabłko 1 soczysta gruszka sok z cytryny Warzywa i owoce obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Na końcu dodajemy sok z cytryny w takiej ilości, aby wyostrzyć smak (około 1 łyżeczki - zależy jak kto lubi). Najlepiej smakuje

My simple kitchen
Galareta w kształcie jajek 157

pozostawiamy do wysuszenia. Skrzydełka, włoszczyznę (bez kukurydzy) oraz liść laurowy i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy czterema szklankami wody. Gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso obieramy z kości i kroimy na małe kawałki

My simple kitchen
Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 462

naturalnego 2 ząbki czosnku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupki i pokroić na kawałki. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty aby warzywo było lekko twardawe. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić

My simple kitchen
Schab duszony z marchewką i groszkiem 218

miałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami.  Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki

My simple kitchen