umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy i curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam
Kuchenne zapiski EdytyPekinka jest dla mnie jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw - można kupić ją wszędzie i o każdej porze roku, daje się dość długo przechowywać w lodówce i ma smak na tyle delikatny, że pasuje do niej wiele rozmaitych dodatków. Tym razem "popełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki
Kuchenne zapiski EdytySzparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu. Nie posiadam specjalnego garnka do gotowania tego warzywa, więc zagotowałam wodę w rondelku o takiej szerokości, żeby szparagi mogły się w nim swobodnie zmieścić na leżąco. Wrzątek posoliłam, dodałam szczyptę cukru, włożyłam szparagi i gotowałam na wolnym ogniu
Kuchenne zapiski Edytyselera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości
Kuchenne zapiski Edytypotrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej ulubione warzywa, dowolne przyprawy, a także wcześniej upieczone lub ugotowane mięso - pełna dowolność. Mimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień. Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 8 średnich pieczarek 2 duże cebule
Kuchenne zapiski Edytywolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mięso obrałam ze skóry
Kuchenne zapiski Edytywykonania jak ogórki małosolne. W tym sezonie przygotowałam je już po raz trzeci, robiąc tylko krótkie przerwy pomiędzy opróżnianiem i ponownym napełnianiem kamieniaka, aby móc nacieszyć się rónież innymi warzywami. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPapryka to warzywo bardzo uniwersalne, smakuje w każdej postaci i w towarzystwie wielu dodatków. Mój mąż uwielbia faszerowaną mięsem i ryżem, więc staram się dogodzić jego podniebieniu, póki jeszcze trwa sezon. Wiadomo, że teraz jest ona najsmaczniejsza i... najtańsza, chociaż i tak cena zwala z nóg, szczególnie na moim osiedlowym bazarku. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyMiała być kalafiorowa, ale kalafior zniknął z lodówki zanim wróciłam z pracy. Uratowała mnie mieszanina mrożonych warzyw, a zupa wyszła przepyszna :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydeser po tymiankowych żołądkach z warzywami proponuję zapiekankę z czerstwych bułek i jabłek. Przepis, genialny w swojej prostocie, wypatrzyła na Interii moja koleżanka - dzięki Stella :) Wprawdzie nie jest niskokaloryczny, ale smaczniutki. Ilość jaką wykonałam wystarczyła na cztery porcje, ale podałam ją pół godziny po sytym posiłku, więc nie mieliśmy za wiele miejsca na jej "zapakowanie" J Deser
Kuchenne zapiski Edytynamoczyć kajzerki (jeśli jest go za mało, uzupełnić wodą), osączyć na sicie, nie odciskać. Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut, dokładnie osączyć. Mięso, podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie
Kuchenne zapiski Edytysmaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant) łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy do pieczenia wlać wodę, sok warzywny
Domowa Cookierenka AgiPrze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni
breakfast of dreamsprzyszło mi na myśl żeby jednak zostać w Warszawie, na prawdę bardzo chciałam wrócić do domu, wyspać się, poleniuchować, zjeść normalny obiad (mam dość ryżu/ziemniaków z warzywami, w Novotelu, który ma cztery gwiazdki mają problem żeby zapewnić 3 osobom wegetariański posiłek - nie polecam). Na razie cieszę się wolną sobotą i połową niedzieli i nie chcę myśleć
breakfast of dreamsstania przy garach czy wymyślania skomplikowanych dań. Moje obiady też zazwyczaj są w 90% wegańskie :) Zacznę więc od jedynego tutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią
breakfast of dreams