taki cięty język :P Wracając dzisiaj z zakupów zaglądnęłam do pobliskiego warzywniaka z nadzieją znalezienia tam rabarbaru. I miałam dobre przeczucia - udało mi się dorwać małą siateczkę tego cudownego warzywa. Cały rok już czekałam na sezon rabarbarowy. Kiedyś średnio przeze mnie lubiany ale od kilku lat niezmiernie okrywany chwałą :D Ubzdurałam sobie, że pierwszy zdobyty przeze mnie rabarbar wykorzystam
My simple kitchenJestem szczęśliwa gdy... 6. Zdarza Ci się w czasie bezsennych nocy tworzyć coś w kuchni? 7. Masz jakieś plany na wakacje? 8. Co Cię najbardziej relaksuje? 9. Ulubione warzywo to? 10. Masz jakąś ulubioną książkę kucharską? 11. Co lubisz robić poza gotowaniem
My simple kitchenpóźniej pyszny sosik grzybowy :D Poniżej tylko co ładniejsze okazy z naszych łupów:) Ale przejdźmy w końcu do przepisu :) W sezonie cukiniowym byłoby grzechem nie upiec czegoś z tym warzywem :) U mnie padło tym razem na muffinki :) Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak nieznacznie go zmodyfikowałam:) Porcja na 12 muffinek Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao
My simple kitchenbulionie warzywnym wraz z selerem pokrojonym w kostkę i pietruszką pokrojoną w plasterki. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do gotujących się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową
My simple kitchensolą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy kilka minut. Podduszone pieczarki odkładamy na bok a na patelnię wrzucamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Smażymy dopóki warzywa nie będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około
My simple kitchenwiedziałam, co by tu ze sobą połączyć. Specjalnie na tę okazję przytargałam nawet z domu starą, babciną sokowirówkę :) Miałam ochotę na truskawki, ale bardzo chciałam także przemycić trochę warzyw. Postawiłam na buraka ze względu na jego piękny kolor i moc witamin. No i przy okazji to był jedyny sposób aby wcisnąć M buraczka, za którym on nie przepada :P Jestem
My simple kitchenświątecznym obżarstwie pora na coś nieco lżejszego :) Zanim nasze stoły zawojują warzywa i sałata majowa, chciałam się z Wami jeszcze podzielić sałatką, która powstała przy okazji czyszczenia lodówki :) Składniki: 1/2 kalafiora 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka curry Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy
My simple kitchenjuż nie pamiętam jaka to była). Obawiałam się nieco dodatku śmietany kremówki ale okazała się on strzałem w dziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek
My simple kitchenpołowy, która zawierała mniej nasionek). Dodać kukurydzę, fasolę, szynkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią
My simple kitchenletnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko do miękkości. Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Zdjać z ognia
My simple kitchenposiekany ząbek czosnku. Gdy cebula się zezłoci dodajemy żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę. Na samym końcu wrzucamy cukinię pokrojoną w talarki. Całość przykrywamy i dusimy aż warzywa zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać odrobinę wody.Następnie dosypujemy przyprawy i całość oprószamy mąką. Mieszamy aż potrawka się zagęści i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy śmietanę (możemy
My simple kitchendodatkiem polskich jesiennych owoców smakuje wyśmienicie :) No i ten piękny kolor! Skusicie się?;) Składniki: 3 średnie buraki 2 duże marchewki 1 jabłko 1 soczysta gruszka sok z cytryny Warzywa i owoce obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Na końcu dodajemy sok z cytryny w takiej ilości, aby wyostrzyć smak (około 1 łyżeczki - zależy jak kto lubi). Najlepiej smakuje
My simple kitchenpozostawiamy do wysuszenia. Skrzydełka, włoszczyznę (bez kukurydzy) oraz liść laurowy i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy czterema szklankami wody. Gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso obieramy z kości i kroimy na małe kawałki
My simple kitchennaturalnego 2 ząbki czosnku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupki i pokroić na kawałki. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty aby warzywo było lekko twardawe. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić
My simple kitchenmiałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami. Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki
My simple kitchen