warzywa - 14856 przepisów (strona:449/991)

Sałartka grillowa - do grilla i nie tylko 345

Sezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości.  Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu.  1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory

Szefowa kuchni
PIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA   449

kawałki masła. Z butelki z piwem ściągamy etykietę i nadziewamy na nią kurczaka, ustawiamy na blasz. Na około kurczaka układamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki , cebule i połówki marchwi, posypujemy warzywa sola, pieprzem i polewamy je delikatnie oliwa. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika na około 1-1,5 godz. ,nagrzanego do 180 stopni C. Smacznego J Kochani ! Ja sama

PychaDania
kapuśniak z młodej kapusty – wegetariański 146

młode ziemniaki 3 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 4 ząbki czosnku 2 łyzki wegety 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu sól 3 łyżki śmietany Wykonanie; Warzywa obieramy i wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody dodajemy wegetę ,ziele angielskie,pieprz,liść laurowy

Ugotujmy Coś
Chłodnik Litewski 172

zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo

Pyry na Gaz
Omlet ze szparagami i fetą 196

jajka 4-5 szt. szparagów 50 g fety 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy  sól pieprz PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Przekrawamy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi

Moje Kuchenne Rewelacje
Grill- soczysty kurczak z warzywami. 157

tacce aluminiowej na grillu. Kurczaka zamarynuj przez min. 10 minut w przyprawach z kapką oleju. Czas grillowania zależy od rodzaju grilla. Danie będzie gotowe, gdy kurczak będzie złoty a warzywa miękkie. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem lub bez. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Risotto ze szparagami 279

główek) i gotujemy przez 5 minut – szparagi się ugotują, a bulion uzyska szparagowy posmak. Po tym czasie dodajemy delikatniejsze główki oraz groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Warzywa wyławiamy. W rondlu lub w szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista dodajemy ryż. Podsmażamy, często mieszając, aż wszystkie

Poezja smaku
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 180

wkładamy do nagrzanego na 160 piekarnika, by ryba „doszła”. Z marchwi i cukinii wycinamy wstążki, blanszujemy, odrobinę solimy. Tak przygotowaną polewamy sosem i podajemy z różyczkami z warzyw i odrobiną pokruszonej gorgonzoli. Smacznego

Ostra na Słodko
Wiosenna salatka z zielonymi szparagami 181

którym miejscu powinien się złamać :-). Następnie szparag algo gotujemy na parze, albo podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Ich obróbka termiczna powinna trwać dosłownie 4 minuty, żeby warzywa pozostały chrupkie. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki, pomidorki również kroimy na pół, rukolę płuczemy. Na talerzu układamy listki rukoli, kładziemy na nich szparagi, pomidorki i jajka. Posypujemy solą

Kulinarne przygody Gatity
Kapusta zasmażana na soku buraczanym 126

Jako dodatek do obiadu zazwyczaj przyrządzam surówkę ze świeżych warzyw (głównie w okresie letnim), a w zimie oczywiście korzystam ze swoich zapasów zimowych w postaci przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 1 mała główka kapusty ½ szklanki soku buraczanego ½ szklanki śmietany

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z cykorii i porów 149

Cykoria to warzywo, które nie jest jeszcze tak popularne. Choć szczerze mówiąc dziwi mnie to- przede wszystkim ze względu na jej pyszny smak, wiele wartości odżywczych i niską cenę. Przedstawiam zatem ekspresową, smaczną i bardzo zdrową zupkę. Składniki: ½ kg cyrkonii 2 pory 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego (bez glutenu) Sól Pieprz Wykonanie: Cykorię

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z karotek 123

płatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami, wystudzić i zmiksować. Przyprawić do smaku i posypać startym serem migdałami

Tradycyjna Kuchnia
Cd. sałatek marchewkowych 146

pieczarek Sól, pieprz Majonez, szczypiorek Wykonanie: Marchewkę umyć, obrać zalać osolonym wrzątkiem z mlekiem i ugotować. Pieczarki oczyścić , opłukać, pokroić w plastry i również ugotować. Następnie ugotowane i ostudzone warzywa dowolnie posiekać, połączyć z kaparami i doprawić do smaku. Całość polać majonezem, posypać szczypiorkiem. Sałatka marchewkowa w majonezie z szynką Składniki: ½ kg marchewki 1/3 szklanki mleka 10 dag szynki drobiowej

Tradycyjna Kuchnia
Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna 140

Sól do smaku Natka pietruszki Cytryna Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. W tym czasie również namoczyć śliwki w odrobinie wody. Następnie opłukać warzywa obrać, pokroić, połączyć ze śliwkami i ugotować z przyprawami. Pod koniec gotowania włożyć rybę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki i można podać

Tradycyjna Kuchnia
Grochówka wigilijna ze śledziem 142

łuskanego grochu 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 5 suszonych grzybów Sól Pieprz Majeranek Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa, w razie potrzeby doprawić i ugotować do miękkości w 3 l wody. Do ugotowanej zupy włożyć pokrojone śledzie i po 10 minutach, gdy zupa się „przegryzie smakiem” podać na stół

Tradycyjna Kuchnia