Bób, to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Składniki: 50 dag młodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać ugotowany
Tradycyjna Kuchnianatka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć i odstawić. Mięso opłukać, pokroić na większe kawałki, zalać osoloną wodą , wrzucić namoczone z wywarem grzyby i gotować na wolnym ogniu z ziołami. Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Ugotować do miękkości, doprawić obficie pieprzem ziołowym i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniaprzygotowania: Ugotować kaszę w osolonej wodzie i odstawić. Grzyby oczyścić z piasku, umyć i razem z masłem podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie włożyć pokrojone warzywa, wlać około 3 szklanki wrzącej wody, mąkę wymieszaną z mlekiem i gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku, wlać śmietanę, posypać natką pietruszki i włożyć wcześniej ugotowaną
Tradycyjna Kuchniałyżki oliwy 10 dag żółtego sera 4 łyżki kaszy jaglanej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki Wykonanie: Do wrzącego bulionu wrzucić mrożone warzywa i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować przez 10 minut, następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować powoli przez następne 10 minut. Przyprawić zupę do smaku, dodać koncentrat, wsypać starty żółty ser i posypać
Tradycyjna Kuchniaczym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć, ostudzić i pokroić. Pieczarki również pokroić z cebulą i usmażyć z 1 łyżką tłuszczu . Warzywa połączyć z pieczarkami i włożyć do wywaru, a z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Zagotować, doprawić do smaku, wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podawać
Tradycyjna Kuchniałyżka masła, ½ szklanki śmietanki 18 %, sól do smaku, cukier do smaku, natka pietruszki, koperek, 1 ½ litra wody. Wykonanie: Włoszczyznę opłukać, zalać zimną wodą, ugotować z dodatkiem soli i przecedzić (warzywa użyć do sałatki) Kalarepki obrać, pokroić poddusić na maśle, zalać wywarem i gotować a pod koniec gotowanie wrzucić pokrojone ziemniaki i ugotować do miękkości, następnie zupę zmiksować. Śmietankę rozprowadzić
Tradycyjna Kuchniasmaku, sok z cytryny do smaku, 1 liść laurowy. Wykonanie: Buraki, ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować z kminkiem i liściem laurowym, włożyć warzywa i gotować przez 15 minut, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojony boczek i gotować jeszcze 10 minut. Jogurt posolić, wymieszać sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Eintopf rozlać
Tradycyjna KuchniaRabarbar obrać, pokroić na kawałki. Zmieszać z miodem. Oczyścić marchew, pokroić w plasterki, obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy, krótko poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać
Tradycyjna Kuchniadodajemy do tego sól, pieprz, paprykę ostrą i wstawiamy na około godzinę do lodówki w tym czasie myjemy i kroimy paprykę i cebulę w kostkę do pokrojonych warzyw dodajemy drugi koncentrat oraz sól, pieprz i paprykę ostrą rybę wykładamy do żaroodpornego naczynia na wierch ryby wykładamy mieszankę papryki, cebuli i koncentratu pieczemy pod przykryciem przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkurczaka) dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek przyprawiamy ewentualnie dodając kostkę rosołową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną rozpuszczamy skrobię w 1/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do zupy mieszając przed podaniem możemy wrzucić kilka kostek sojowych jako grzanki ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoja pierwsza sałatka dodana na blog ;) miałam straszną ochotę na świeże warzywa (jakiekolwiek;) ), nawet mi się śniły;p w mojej lodówce nie było, ani jednego, więc dopiero na obiad (po zakupach) mogłam sobie przygotować pyszną sałatkę ;) dużo w niej białka i witamin więc myślę, że każdy bez wyrzutów sumienia może sobie na nią pozwolić ;) Składniki: 1 serek wiejski lekki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatnio sporo czasu (który powinnam poświęcić na pisanie pracy mgr;p) spędzam buszując w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów;) kto nie lubi bułki pity wypchanej po brzegi pysznymi warzywami i mięskiem? ;) to danie głownie kojarzy mi się z wakacjami, bo chyba poza tym okresem nie zdarzyło mi się jej jeść, teraz oczywiście unikam pszennych bułek, dlatego bardzo się ucieszyłam kiedy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćQuinoa, przyznam się szczerze, że wcześniej o niej nie słyszałam, co mnie tym bardziej zaciekawiło ;) od razu sprawdziłam wszystko na jej temat w internecie Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcebulę i czosnek kiedy kurczak jest już podsmażony ze wszystkich stron dodajemy mieszankę chińską, mieszamy przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość