warzywa - 14856 przepisów (strona:460/991)

Kolorowa sałatka z kuskus 102

Pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i pomarańczą. Doskonała na kolację jak również jako przekąska do pracy. Pomysł zaczerpnięty z książki "Kuchnia włoska krok po kroku" wydawnictwa Jedność

Milion Smaków
Pierś z indyka gotowana na parze z serem kozim 112

Nikogo nie trzeba przekonywać, że produkty gotowane na parze nie tylko zachowują więcej wartości odżywczych ale również smakują jakby... pełniej. Do gotowania na parze nadają się nie tylko warzywa ale również mięso. Polecam pierś z indyka gotowaną na parze z kozim serem podawaną z brukselką

Milion Smaków
Sałatka gyros 98

Niezawodny i prosty przepis na kolorową, letnią sałatkę - mieszanina świeżych warzyw z delikatnym mięsem z piersi indyka a'la gyros. Świetna propozycja na letni lunch

Milion Smaków
Penne z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami 104

letnie, upalne dni doskonale sprawdzają się szybkie dania na bazie makaronu. W połączeniu z świeżymi, sezonowymi warzywami tworzą zdrowy i pożywny obiad. Poniżej przepis na bazie pełnoziarnistego penne z dodatkiem grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

Milion Smaków
Letnia sałatka z fasolką, cukinią i sosem cezara 107

Sałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami

Milion Smaków
Makaron z zielonymi warzywami 96

wersji na zielono. Lubię gdy w takim daniu są różne rodzaje makaronów: u mnie są to orkiszowe świderki i dyniowo-marchewkowe kokardki. Potrawa ze względu na zdrowe zielone warzywa idealnie nadaje się dla osób dbających o swoją dietę

Milion Smaków
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 149

Pulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson

Milion Smaków
Gulasz wołowy z pomidorami 121

Klasyczny intensywnie pomidorowy gulasz z wołowiny i warzyw. Doskonały w połączeniu z świeżym pieczywem. Warto przygotować większą porcję na kilka

Milion Smaków
Zupa krem z pieczarek 100

bardzo pasuje do zupy, że w zasadzie można kupić jej wersję w proszku prawie każdej firmy. Zdecydowanie lepsza jest zrobiona samemu, bez sztucznych dodatków, z prawdziwych pieczarek i świeżych warzyw

Milion Smaków
Botwinka 102

Botwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze

Milion Smaków
Potrawka z kurczaka 157

Bardzo lubię połączenia mięsa z piersi kurczaka z różnymi warzywami. W tej kategorii potrawka z kurczaka jest moim faworytem. Pierś z kurczaka w połączeniu z kolorowymi paprykami i cebulą z dodatkiem boczku podaję z naturalnym, brązowym ryżem i koperkowym sosem

Milion Smaków
Ryby po grecku 97

Kolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko

Milion Smaków
Karnawałowa zupa z grochu 91

poranki :) Na inspirację natrafiłam w książce Nigelli Lawson "Nigella ucztuje". Autorka proponuje właśnie grochówkę z frankfurterkami na noworoczny obiad. Postanowiłam przetestować. Zupę robi się dość łatwo - blendujemy warzywa, dodajemy groch, doprawiamy i gotujemy. Na koniec dodajemy frankfurterki. Ja zupę przygotowałam dzień przed zjedzeniem i szczerze polecam zrobić to samo. Jednocześnie z czystym sumieniem mogę potwierdzić jej lecznicze działanie

Milion Smaków
Sałatka śledziowa z warzywami 112

rybą. Próbując pierwszy raz tę sałatkę podeszłam do niej dość sceptycznie. Jednak już po pierwszym kęsie moje wątpliwości zostały rozwiane. Połączenie słonych filetów śledziowych idealnie współgra z gotowanymi warzywami (szczególnie z buraczkiem), jajkiem i majonezem. Dziękuję Agnieszko za przepis

Milion Smaków
Grillowane tortille na dwa smaki 206

przygotować wcześniej - smakują dobrze tak na ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw. Drugie - z kozim serem, szynką i pomidorkami koktajlowymi. Do podania przyda się dobry sos, np. curry lub salsa

Milion Smaków