można sobie mocno zaszkodzić. Minimum to 10 dni, maksimum to 6-7 tygodni, ale to już raczej pod kontrolą lekarza. Podczas postu warzywno-owocowego jemy tylko określone warzywa i owoce (niskoskrobiowe i niskotłuszczowe) w postaci dowolnej, zaleca sie jednak by jeść jak najwięcej surowego, pijemy dużo wody i herbatki ziołowe. Gdy organizm zaczyna sie oczyszczać może wystąpić tzw. kryzys
pyszne zdrowościwrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (po 1 łyżeczce), odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z serkiem kremowym, świeżym tymiankiem
Moniki Smakołykiczają się tam miedzy warstwami tony piasku. Następnie pokroić w talarki,przełożyć do garnka. Dodać masło i chwilę podsmażyć. Dołożyć ziemniaki i marchewkę, podlać rosołem. Gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać serek topiony, przyprawy. Kiedy serek się rozpuści zaprawić śmietaną i ewentualnie zmiksować na krem. Podawać posypanym serem i grzankami. Smacznego
pieprzny smaczekpomarańczą możemy postąpić identycznie, pamiętając, aby wcześniej wyciągnąć z niej pestki. Drugim sposobem jest wyciśnięcie soku i dodaniu go po zmiksowaniu całości. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i owoce. Gotujemy, aż marchewka dostatecznie zmięknie, 25-30 minut powinno w zupełności wystarczyć. Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty
Bananowe PoleRównież dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo
Bananowe Polesmaku jest bardzo dobra i nie jest zbyt sucha, jak to czasami się zdarza. Zdecydowaliśmy się tez na burgery Warzywex i Quinoex (burger tygodnia). Jednogłośnie ten z warzywami bardziej przypadł nam do gustu ze względu na bardziej charakterystyczne i wyraziste sosy, zaś ten z komosą ryżową był bardziej delikatny w smaku. Ceny wynoszą
Bananowe Poleszparagi myjemy i odcinamy grube końce. Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na chwilę do garnka z oliwą. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i dodajmy łyżkę brązowego cukru. Gotujemy, aż szparagi będę miękkie, 15-20 minut powinno w zupełności wystarczyć. Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest
Bananowe Polefiletu i zawijam w roladkę której kształt utrzymuje wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw
Mechanik grillujeMłoda kapusta to jedno z warzyw, za które kocham wiosnę i zawsze nie mogę się go doczekać. Uwielbiam tą przyrządzaną przez moją teściową na słodko-kwaśno. Jest smaczna, wyrazista, doskonała. Składniki Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Biały pieprz 2 łyżki cukru 2 łyżki octu winnego białego Pól pęczka koperku Sposób przygotowania Kapustę myjemy
Pyry na Gazbrokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek
My Chcemy JeśćRękami formujemy kulki wielkości mandarynek i umieszczamy w silikonowych formach do muffinek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczone klopsiki można podawać z gotowanymi warzywami, np. z fasolką szparagową. Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem. Jest soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia
My Chcemy Jeśćdużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę. Chwilę dusimy i dorzucamy skrojoną dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut. Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli. O dobroczynnym właściwościach dyni można przeczytać
My Chcemy Jeśćjogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i chrzanu. Mieszamy i doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem. Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa odporność organizmu. Chrzan zawiera witaminy z grupy B oraz
My Chcemy Jeśćprzekładamy do dużej miski. Dodajemy kurczaka, pomidora, fetę, a następnie jogurt grecki i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że rukola jest wartościowym warzywem. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę
My Chcemy Jeśćnaturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odcedzamy na sicie z zalewy i płuczemy zimną wodą. Kilka sztuk fasoli odkładamy na później do ozdobienia. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Całość blendujemy i doprawiamy solą ziołową, pieprzem i octem balsamicznym. Nakładamy
My Chcemy Jeść