warzywa - 14856 przepisów (strona:441/991)

Zupa gulaszowa 91

przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Papirus pomysł na…..Medaliony wieprzowe z suszonymi owocami 193

robi się je naprawdę szybko. Można je podać zarówno na grzance jak i z ziemniakami purée albo tak jak ja z ryżem. Dowolnie także można skomponować garnitur z warzyw i owoców. U mnie są to suszone śliwki i morele oraz fasolka szparagowa.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Domowy rosół z kaczki 194

domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy łyk rozgrzewał

Wiem co jem
Wiosenne śniadanie 116

przeciwieństwie do moich synów ja wolę śniadanie wytrawne. Obowiązkowo jego podstawowym składnikiem musi być twarożek lub jogurt. Dodatki komponuję w zależności od pory roku. Dzisiejsze było z dodatkiem świeżych warzyw, które już pojawiają się w naszych sklepach, płatków owsianych, zarodków pszennych i pestek słonecznika. Było smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Krem z borowików 184

cebulę i czosnek zawsze mam w spiżarni. Krem borowikowy chodził za mną od dawna. Postanowiłam na przekór wszystkiego jednak go zrobić. Z pomocą przyszła mi mieszanka bulionowa z suszonych warzyw. Zostało mi jeszcze trochę z zimowych zapasów. Dodatek tego suszu nadał kremowi wyrazistego smaku, który nam bardzo odpowiada. Polecam. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Śniadanie z Tymbarkiem dla Niej 174

zawsze są przemyślane i starannie przygotowane zwłaszcza ten pierwszy najważniejszy, który ma dostarczyć energii na cały dzień. Stara się aby nie zabrakło w nim soku owocowego, węglowodanów złożonych, białka, warzyw i pestek. Łączy to wszystko w lekkich, dietetycznych sałatkach, które wprost uwielbia. I chociaż On śmieje się z niej, że odżywia się jak królik nic sobie z tego nie robi

Wiem co jem
Śniadanie z Tymbarkiem dla „Niego” 191

swojej racji tylko dorzuci do jego ulubionego śniadanka swoje przysłowiowe „trzy grosze” tak aby było i tradycyjnie i zdrowo. Zwykłą jajecznicę na bekonie zamieni w omlet, dorzuci trochę warzyw, pestek dyni i dziki ryż. Do tego doda jeszcze szklankę soku i poda z uśmiechem na ustach, mówiąc „dla mojego wyjątkowego mężczyzny przygotowałam dziś wyjątkowe śniadanie”. On będzie się czuł

Wiem co jem
Szuba – rosyjska sałatka śledziowa 363

śledź, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka i majonez, a także w zależności od upodobań niektórzy dodają gotowaną marchewkę lub kiszone ogórki. Ja zostałam przy wersji podstawowej. Nie ścieram też warzyw na tarce ale kroję je w drobną kostkę. Taka wersja bardziej nam odpowiada. Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca

Wiem co jem
Zimowe ragoût z wołowiny 166

Sekret wyśmienitego ragoût tkwi w powolnym duszeniu w gęstym sosie mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw, aż w rondlu dojdzie do harmonijnej zgody między wszystkimi ingrediencjami. Wymaga to trochę cierpliwości ale zapewniam, że warto. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w równej wielkości kawałki i w obsmażone na tłuszczu (oprócz ziemniaków). Mięso obtoczone w mące pozwala na uzyskanie później gęstego sosu

Wiem co jem
Babka makaronowa z prosciutto 173

Doskonałe danie na obiad lub ciepłą kolację. Makaron z dużą ilością warzyw i prosciutto. Można je komponować wg własnego gustu lub tego co akurat znajdziemy w lodówce. U mnie to były: cebule dymki, brokuł, papryka, groszek cukrowy, kukurydza i prosciuto. Dobrze aby składniki były różnokolorowe, wtedy nasze danie będzie się znacznie ciekawiej i apetyczniej prezentować. Przepis bierze udział w konkursie

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii 188

Lubię sałatki z dodatkiem grillowanych warzyw. Potrzeba trochę więcej czasu na ich przygotowanie, ale za to mają bogatszy smak i aromat. Dziś proponuję prostą sałatkę z rukoli i grillowanej cukinii. Znalazłam jeszcze jedną, niezbyt dużą cukinię w ogrodzie i byłoby żal gdyby się zmarnowała. Dodałam do niej jeszcze jajka, pomidorki koktajlowe, szynkę szwarcwaldzką i ser grana padano. Taka sałatkę możemy

Wiem co jem
Zupa rybna 140

otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości. Czytaj więcej

Wiem co jem
Wiosenna frittata ze szparagami i rzodkiewką 151

kuchni w dalszym ciągu królują szparagi. Sezon na nie jest tak krótki, że staram się go maksymalnie wykorzystać. Ale maj to nie tylko szparagi, to także mnóstwo innych świeżych warzyw. Młode ziemniaczki, koperek, rzodkiewka. Czytaj więcej

Wiem co jem
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 134

pokroiłam w kosteczkę. Zachowałam przy tym wypływający ze środka sosik i dodałam go wraz z papryką do rondla. Dosypałam troszkę czubrycy i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Zmiksowałam blenderem, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sporą ilością papryki w proszku, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną czubrycy. Ponownie podgrzałam. Zupę podałam przybraną wzorkiem ze śmietany. Jeśli zupa jest zbyt

Kuchenne zapiski Edyty
Kartoflanka z domowymi zacierkami 125

obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pietruszkę i selera, aż warzywa zmiękły. Dołożyłam pora i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamieszałam. Dołożyłam ziemniaki, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy i ziela angielskie, wsypałam czubatą łyżeczkę lubczyku. Doprawiłam do smaku solą

Kuchenne zapiski Edyty