truskawki, smakują czereśnie, dobrze, że przetwory już częściowo za mną bo trafiłam na truskawy te słodkie i pełne słońca. Dojrzewam tez do myśli o zakupie suszarki do owoców i warzyw. Tak jak zmienna jest pogoda tak i ochoty na jedzenie w domu panują zmienne. Raz coś lekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj
Dzieje kuchennej Wiewiórytakie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula
W kuchennym oknie Ewyciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne, że znika bardzo szybko, jeszcze zanim dobrze wystygnie. Nikt z domowników nie domyślił się, że przemyciłam w nim warzywo a smakiem byli zachwyceni. Zobacz też przepis na Placek jogurtowy z owocami - przygotowuje się go równie szybko! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzażałowało, że już koniec. Paszko wziął danie dnia, ryż z warzywnym curry z dipem ostrym z chilli i drugim z kawałkami cytryn. Danie było przeciętnie, a o ile warzywa w curry były dość smaczne, o tyle było ich mało, a sosy nie rekompensowały smaku. Ostry całkiem całkiem, ale cytrynowy, to już wyłącznie ciekawostka i trochę żalu było, że w ramach
Bananowe PoleWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna
pyszne zdrowościróżyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy 2 litry wody i na średnim ogniu gotujemy najpierw kalafior a potem brokuły. Ugotowane warzywa przekładamy na sito i osączamy. Przekładamy do miski , przykrywamy i utrzymujemy w cieple. Żółtka z solą i startą skórką z połowy cytryny ubijamy na parze , dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Wówczas
Bazylia kontra Rozmarynsól Na farsz: 0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Jeżeli kupujemy mięso już zmielone to cebulę ścieramy na tarce do warzyw, a jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie wyrabiamy masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i około
Marder&Marder ManufactureOstatnio w kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki
Kraina Miodem Płynącagotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza) gdyż jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy
Kuchenne Wariacjedolewamy świeżego. Gotowe! Jak widzicie, z takimi schabowymi jest o wiele mniej roboty niż z klasyczną panierką, wyglądają one wspaniale i jeszcze lepiej smakują :) Podawać możemy je z ziemniakami, warzywami , frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaidealnym pomysłem dla dwojga ;) A dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. CIEKAWOSTKA! ORZECHY WŁOSKIE Orzechy włoskie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie
Ostra na Słodkosól, pieprz 1. Kalarepkę i marchew obieramy. Jabłko również obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. 2. Kalarepkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. 3. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniBorówki wzmacniają odporność i pomagają w walce z bakteriami. W 100 g borówek jest taka ilość przeciwutleniaczy, jaką mają pięć razy większe porcje innych owoców i warzyw. Lubicie przetwory owocowe? polecam ten przepis! Składniki: 3 kg borówek, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 2 kg cukru. Wykonanie: Borówki przelać wrzątkiem, odcedzić, przełożyć do dużego rondla razem z cukrem
Tradycyjna Kuchniadniach pełnych słodkości... pora na zdrowe, pożywne śniadanie. A cóż jest lepszego niż domowe pasty kanapkowe. Na straganach mamy teraz tak wiele zdrowych warzyw, że nie sposób z nich nie skorzystać. A dodając do tego nutkę lubczyku, stworzymy zdrową, serową pastę kanapkową o niebanalnym smaku i aromacie, która doskonale się sprawdzi na śniadanie dla całej rodziny, zwłaszcza dla najmłodszych. Spróbujcie
Słodkie okruszkimasła orzechowego, ryż jaśminowy Lubicie kurczaka w takiej wersji? Spróbujcie wersji bezmięsnej, nie pożałujecie, równie pyszna. No i na koniec stary dobry klasyk Makaron noodle z kurczakiem i warzywami; w sosie sojowym
More food, love and dreams