warzywa - 14856 przepisów (strona:423/991)

Sałatka wiosenna 238

papryka czerwona 1/3 opakowania sera feta 1 łyżka majonezu   pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pokrojony ser feta. Dodajemy posiekany koperek I majonez. Mieszamy delikatnie i doprawiamy do smaku. Smacznego

Apetyt na Zielone
Wegańska grochowa 163

małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i  ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem lub bez niczego

Apetyt na Zielone
Pęczotto z pomidorami. 216

drobno czosnek. Pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i teraz kolej na odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy ok 5minut

Apetyt na Zielone
Koktajl szpinak+truskawki+banany 129

Koktajl jest posiłkiem, dlatego staram się, aby był bogaty w warzywa, najchętniej zielone. Lubię też dodać orzechy, siemię lniane, nasiona chia, aby ten posiłek był wartościowy. Taki koktajl to nie tylko energia, ale także wysoka wartość odżywcza. Zachęcam pijcie jeden koktajl dziennie, a cera, włosy, paznokcie będą odżywione i nie będą potrzebne suplementy diety. porcja : 2 osoby  Składniki

Apetyt na Zielone
Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi. 211

Kocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo...  Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie

Apetyt na Zielone
Flaczki z boczniaka 222

seler Łyżka masła Przyprawa do flaków Sposób przygotowania Boczniaki umyć, odkroić stwardniałą nóżkę, a kapelusze pokroić na cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami na paseczki i wrzucić na patelnię. Na koniec dorzucić pokrojonego boczniaka. Dusić około pięciu minut. Wrzucić wszystko do wcześniej przygotowanego wywaru. Doprawić

Mr. Taste
SZYBKA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ W ROLI GŁÓWNEJ 234

Prosta i szybka sałatka z dodatkiem sporej ilość pikantnej rzodkiewki. Szczególnie w sezonie, kiedy rzodkiewka ma słodko-pikantny smak sałatka smakuje rewelacyjnie. Możemy oczywiście dodać do niej ulubione warzywa i skomponować smak, który lubimy, bo jak to bywa z sałatkami - dowolność w tej kwestii jest ogromna! :)  Ja dodałam do niej ser żółty, szynkę drobiową oraz dla lepszego aromatu - mój

Walijskie Pichcenie
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 2 198

pewnością z oferty śniadaniowej. Tom&John położony bardzo blisko plaży, zwabił mnie podczas leżakowania głodnym brzuchem. Ze względu na porę lunchową wybór padł na TUNA SALAD. Świeże warzywa, rybka, oliwa z oliwek - niby proste ale jakie dobre. Byłam zachwycona :) Polecam sałatki w tym miejscu bo porcje są naprawdę duże. W porównaniu z Cesar Salad z Restauracji Yum Yum Greek

Mój Smak na Życie
Risotto z bobem i świeżym groszkiem 250

popisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie. Tym razem użyłam również bobu i świeżego groszku. Takie świeże, sezonowe warzywa mają najwięcej cennych dla nas witamin i minerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu do Risotto marki Kupiec 3/4 litra bulionu

Mango Papaja
Botwinka 163

Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem z liśćmi na paski. Botwinę dodajemy do wywaru. Do wywaru dodajemy również obranego i pokrojonego w plastry buraka. Całość gotujemy około 30 minut i doprawiamy

paapilotkaa
Burger po grecku 184

grecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)  1 bułka do hamburgera 125g mięsa

Szefowa kuchni
Cukiniowe placuszki z dodatkiem serem feta 205

kolacyjną przekąskę polecamy wspaniałe, delikatne placuszki z cukinii, to warzywo bardzo atrakcyjne z uwagi na walory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki: Składniki: 1 kg cukinii 2 cebule czerwone 20 dag sera typu feta 10 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku

kgwjanczewo
Chłodnik błyskawiczny i aromatyczny 213

napój chłodzący z dużą zawartością witamin i soli mineralnych. Dodając pokrojony koperek, rzodkiewki, ogórki itp. mamy zupę na zimno. Składniki: kwas z buraka, jogurt, kefir i/lub zsiadłe mleko, posiekane warzywa i zioła (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki, podać w formie chłodzącego napoju lub zupy

SzczyptaSmaQ
Zupa warzywna 213

kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa) 3 kopiaste łyżeczki vegety pieprz do smaku, nieco lubczyku WYKONANIE Kalafior umyć i obrać w małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w krążki lub kostkę, kalarepę obrać z twardej skórki

Passions hobbies life
Surówka z fenkułu Badylarki 152

Fenkuł (koper włoski) należy do tych warzyw, które albo się uwielbia, albo nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i dlatego w moim warzywniku nie brakuje go przez cały sezon. Składniki : bulwa fenkułu z młodziutką natką 2 młode maechewki kilka truskawek jogurt naturalny ewentualnie jakieś słodziwo Fenkuł pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wyciąć głąb. Resztę pokroić na piórka szerokości

Weekendy w domu i ogrodzie