warzywa - 14856 przepisów (strona:418/991)

Domowy soczek, kompocik 209

buteleczkach czytając skład zorientowałam się, że nie cukier, a inny słodzik jest dodawany. Więc rano nastawiam kompocik, który popijamy przez cały dzień. I wiem, że jest teoria, że gotowane warzywa czy owoce tracą swoje wartości odżywcze, jednak po pierwsze wolę taki soczek niż z butelki ze sklepu, a po drugie kompocik gotuję krótko, więc liczę, że jeszcze jakieś witaminki

NA MOIM TALERZU
Rolada jagodowa 297

Teraz mamy najlepszy czas bo świeżych owoców i warzyw pełne stragany i nie wiadomo co wybrać. Ja wybrałam jagody ale nie ze straganów. Byłam w lesie i sobie nazbierałam. W czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao

Ala piecze i gotuje
Salatka z szynką dojrzewającą i soczystymi kulkami 242

jest kuzynem melona pochodzącym także z rodziny dyniowatych. W Afryce nadal rośnie w niektórych miejscach dziko. W wielu krajach, o ciepłym klimacie, uprawia się arbuzy bo to bardzo lubiane warzywo. Jego soczysty, słodki miąższ jest bardzo orzeźwiający i tak jak melon zawiera mało kalorii. Jedzenie arbuza poprawia przemianę materii i reguluje pracę nerek dzięki działaniu moczopędnemu. Zawiera też likopen wspomagający

Smaczna Pyza
Kotleciki z kalafiora, soczewicy i batata 208

różyczki, skrop oliwą i upiecz w piekarniku al dente (180ºC 20 minut). Nakłuj batata widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut. Możesz zacząć piec razem z kalafiorem. Ostudzone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w “migdałowej mące” i smaż na złoty

codojedzenia
Dżem truskawkowo-porzeczkowy 194

czyli np. kwaśne jabłka, porzeczki, agrest żurawina) z tymi, które pektyn mają mniej (np. truskawki, jagody, maliny, morele). Pektyny występują głównie w skórce i nasionach owoców, a także niektórych warzyw. Gdy połączą się z cukrem i kwaśną substancją (np.sok cytrynowy, ocet) tworzą żelowatą strukturę dżemu. Dzięki temu dżem jest szybciej gotowy niż z samych truskawek. Składniki na 3-4 słoiczki

Pełny talerz
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 277

pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać w 190 o C aż warzywa zmiękną, a wierzch zapiekanki przyrumieni się

Czerwień i błękit
Bób z boczkiem 114

spolszczona" - szynkę zastąpiłam boczkiem, który akurat miałam w lodówce. Idealnym dopełnieniem jest nieco przysmażona, czerwona cebula. Przekąską jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bób jest warzywem bardzo zdrowym a nie często gości na naszych talerzach dlatego warto wykorzystać każdą okazję do przemycenia go na swój talerz

Milion Smaków
Sałatka z bobem i kuskusem 290

sezonie letnim na naszych talerzach nie powinno zabraknąć bobu. Jego nasiona znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki (niestety) sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami lub okraszony masłem, boczkiem czy zrumienioną bułką tartą. Warto włączyć go do diety nie tylko

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ogórkowa 130

następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi

R'n'G Kitchen
Zupa z selera naciowego 144

ziemniaki Sól ,pieprz Odrobina vegety 1/2 natki pietruszki 2 łyżki zacierek babuni Przygotowanie Z włoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy

R'n'G Kitchen
Barszcz ukraiński 147

wodzie ,w której ją moczyłem. Osączyłem i przełożyłem do garnka. Upieczone buraki pokroiłem w słupki. Kapustę pokroiłem w duże kawałki ,zalałem bulionem warzywnym i gotowałem do miękkości. Pozostałe warzywa pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki  (pieczone przez

R'n'G Kitchen
Zupa z brukselki 189

wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy

R'n'G Kitchen
Ryż z mango 209

kumin szczypta cynamonu kolendra po szczypcie kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli 2 łyżki posiekanych migdałów sól łyżka masła sok z cytryny natka pietruszki 300 g ryżu basmati Przygotowanie   Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki. Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę. Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem

R'n'G Kitchen
Zapiekane roladki 147

śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem. Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut

R'n'G Kitchen
Zupa czosnkowa 117

wolnym ogniu około godziny ,co jakiś czas zbierając szumowiny. Marchew ,pietruszkę , seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Mięso wyciągamy ,a do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pora pokrojonego w piórka. Gotujemy jeszcze 25 min. W tym czasie posiekaną cebulę ,czosnek i imbir podsmażamy na oliwie ,dodajemy do bulionu. Do smaku doprawiamy solą i mielonym pieprzem

R'n'G Kitchen