maja 2013 na dietetyczne rewolucje przygotowane przez Oleofarm dla miłośników kuchni w restauracji Cucina w Poznaniu. Podczas spotkania otrzymaliśmy dawkę informacji na temat prawidłowego odżywiania opartego na zdrowych tłuszczach, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. Mieliśmy również okazję poznać produkty Oleofarm oraz stworzyć autorskie sałatki z udostępnionych nam składników. Mogliśmy również skosztować 100% soków bez dodatku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrillujemy po 3 minuty, gdy roladki odwrócimy układamy dodatkowo pomidory koktajlowe i podsmażamy kolejne 3 minuty. Roladki nie wymagają doprawiania sola, gdyż podczas grillowania wytapia się lekko słony tłuszcz. Wykładamy roladki ze szparagi na talerz, obok układamy podsmażone pomidory koktajlowe i mini kulki sera mozzarella, doprawiamy pieprzem Smacznego! The post Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchili Winiary 1 łyżka oleju pieprz czarny sól do smaku kilka łyżek wody Wątróbki drobiowe płuczemy, czyścimy z błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy mąką. Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron kilka minut, wątróbka nie powinna być spieczona tylko kremowa w środku. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli. Dodajemy do wątróbki 4 łyżki sosu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinternetowym redcoon.pl . Naleśniki z jagodami i serem kozim okazały się super przepisem, najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia naleśników wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Czyli nadaje się dla tych co liczą kalorie, a zawartość tłuszczu w daniu staje się dla nich barierą nie do przejścia. Naleśnikarka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu Kroimy 3 kiełbasy chorizo w dość grube plasterki i szklimy na patelni aż wytopi się z niej tłuszcz. Gotujemy 300 g makaroun Pappardelle wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie (ok. 7 minut). Makaron odcedzamy na durszlaku, nie przelewamy zimną wodą i błyskawicznie wrzucamy na patelnię z chorizo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędoskonała lekka, soczysta sałatka – pieczony kurczak, świeży ananas i bakalie na mixie sałat. Ta sałatka jest doskonałą propozycją na lekkie danie po rybno-mięsnym świątecznym maratonie. Kalorie i tłuszcz są w zasadzie znikome i w tej ilości nikomu nie zaszkodzą. Świeży ananas jest bogaty w cenne składniki odżywcze, a przy tym bardzo mało kaloryczny, dostarcza sporo błonnika, który pęczniejąc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmalczyk zdobyłam w niepozornej, małej sieciówce, kupiłam dwa rodzaje. Wracając do domu już wiedziałam co przygotuję na konkurs u Majany, moje wystrzałowe rustykalne bagietki, do których zawsze dodawałam inny tłuszcz, tym razem bagietki będą mieć posmak prażonej cebulki i ziół ogrodowych (tymianku, natki pietruszki, szczypiorku). A jeśli posmarujemy bagietki smalczykiem, to będziemy zajadać podwójnie smakowitą pajdę Smakowita pajda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwy smażymy na małym ogniu w żeliwym naczyniu. Mięso oraz warzywa odcedzamy z wina (wina nie wylewamy!!!). Gdy boczek się zrumieni i wytopi się z niego tłuszcz, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej na papier kuchenny. Do garnka wrzucamy mięso i smażymy do momentu aż lekko się zbrązowi. Wyjmujemy wołowinę a do garnka wrzucamy cebulę, czosnek oraz
W mojej holenderskiej kuchnikostkę - 4 kromki bagietki (około 5 centymetrowe) - sól, pieprz - oliwę z oliwek Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kroimy szynkę w kosteczkę, po czym wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy do momentu aż wędlina będzie lekko chrupiąca. W miedzy czasie z każdej kromki bagietki wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach
W mojej holenderskiej kuchnidochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów
sama złodyczsposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni do przyrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Na wytopionym tłuszczu po boczku, podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną wcześniej w półtalarki. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Umyte
Grunt to przepis!Wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła *2 żółtka 4 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE
RAROSSAoliwy z oliwek 5 łyżek mąki pszennej przyprawy: sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie: bazylia Przygotowanie: Szpinak (mrożony lub świeży) podgrzewamy na patelni (wedle uznania z tłuszczem lub bez, przyprawiony lub nie, ja nie dodawałam ani tłuszczu, ani przypraw). Do rondelka/garnuszka wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek i umieszczamy ją na niewielkim ogniu. W trakcie podgrzewania dosypujemy
Weganizm infantylnyszczypior - sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy 200C ( góra i dół). Formę wykładamy boczkiem następnie kładziemy plaster pomidora, szczypiorek i jajko. Formy niczym nie sparujemy, boczek wytopi naturalny tłuszcz. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po wyjęciu delikatnie nożykiem należy okroić koszyczek i wyciągnąć jajka. Smacznego
Niezły Młynek