kółeczka. Układamy je na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub mieszance oleju i smalcu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć tłuszcz. Kiedy ostygną wypełniamy je konfiturą i wierzch ozdabiamy wg. upodobań
Apetyczna babeczkastartej w wiórki dyni 150 ml wody 50 dag mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniego mleka 100 ml oleju płaska łyżeczka soli tłuszcz do posmarowania formy Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki dyni. Wyrób starannie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe
Apetyczna babeczkałyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanką wody. Zrób zagłębienie w mące, wlej rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu
Apetyczna babeczkalodowata wodą, dokładnie mieszamy. 2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne
Apetyczna babeczkaminut w wodzie z kostką rosołową, lub w bulionie. Gdy ryż wchłonie wodę, przykrywamy i odstawiamy do wolnego przestygnięcia. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy drobno pokrojony boczek. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowy boczek do miseczki, tak samo postępujemy z cebulą. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę i kroimy
Apetyczna babeczkamąki 1/2 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 2 jaja szklanka jogurtu naturalnego pół łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia, dostępny na stronie www.Skworcu.com.pl papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania formy 1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodawać na zmianę olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i esencje waniliową, ciągle mieszając
Apetyczna babeczkapiekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez 1 godzinę i 40 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni na dodatkowe 20 minut (w sumie około 2 godziny). Wytopiony tłuszcz i sos z kaczki przelewamy do garnuszka, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne i gotujemy 5-6 minut na średnim ogniu aż odparuje 1/3 płynu. Puree kalafiorowo-ziemniaczane Ziemniaki
Mango Papajaogródka Teściowej) znów w towarzystwie makaronu, tym razem jednak w wersji dla mięsożerców - z boczkiem. I chociaż u mnie wersja z boczkiem szynkowym (czyli prawie bez tłuszczu) - oczywiście każdy mniej dietetyczny się nada ;) SKŁADNIKI 300g makaronu spaghetti 200g boczku 3 ząbki czosnku 2 małe cukinie sól, pieprz oliwa z oliwek 50g parmezanu PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni - jeśli kanapkowy - na niewielkiej ilości tłuszczu. Zrumieniony boczek zdejmujemy z patelni. Siekamy drobno czosnek. Wraz z cukinią pokrojoną w półplasterki podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy podsmażony boczek. Smażymy razem kilka minut. Zdejmujemy całość z patelni i przesmażamy na niej chwilę odcedzony
Moje Kuchenne Rewelacjeosączyć. Przekroić truskawki wzdłuż. Układać na piersi z kurczaka truskawki, zwijać piersi w roladkę. Obtoczyć dobrze roladki w samej mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym
Kuchnia Danusiubić pianę na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i cukier,dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszać do piany. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. BEZA WIÓRKOWA: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę(...)ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. KREM ANANASOWY Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować budyń waniliowy,ostudzić. Margarynę rozetrzeć,dodając stopniowo żółtka i cukier
Kuchnia Danusiniedzielnej kawki zrobię,przepyszne ciasto Tarta z winogronami SKŁADNIKI: Ciasto mąka -2 szkl jajko -1 szt cukier -2 łyżki śmietana 18% -2 łyżki masło 200 g szczypta soli tłuszcz do formy bułka tarta. KREM: śmietana-18 %-1,5 szkl galaretka cytrynowa -1 opak woda gotowana -1 szkl winogrona białe-150 g winogrona czerwone-150 g winogrona ciemne
Kuchnia DanusiKotlety mielone z brokułami mięso mielone wieprzowe -0,5 kg jajko -1 szt bułka czerstwa -1 szt cebula 1 szt mała tłuszcz sól i pieprz różyczki brokuła -6 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę, jajko,sól i pieprz. Bułkę czerstwą
Kuchnia DanusiKotlety mielone z parówką i sałatą Składniki bułka czerstwa -2 małe szt mięso mielone -0,5 kg jajko -1 szt cebula -1szt parówki cienkie -3 szt sól pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta sałata zielona - 6 liści SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. 2. Cebulę obrać,pokroić w drobną kosteczkę. 3. Mięso mielone wymieszać z jajkiem
Kuchnia Danusi