tłuszcz - 4436 przepisów (strona:80/296)

Łosoś z awokado 208

pyszny i dietetyczny obiad. O walorach łososia pisałam już nie raz, jeżeli nie mamy łososia- możemy wykorzystać inną naszą ulubioną rybę. A co o awokado ? za wikipedią : "Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów

Smaki Edyty
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 200

świeżej papryki 0,5 szklanki bulionu Przygotowanie: 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i upiec w piekarniku (mocno przypiec), następnie pokroić w mniejsze cząstki według uznania. (Jak komuś nie przeszkadza tłuszcz może pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni). 2. Na maśle w garnuszku podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę

Malowane smakiem
Antonówka i węgierka w solonym karmelu 235

tego nasze polskie najlepsze owoce: jabłuszko i śliwka - delektujcie się!  Będzie szybko, tanio i słodko!  Solony karmel:  - 200g cukru kryształu - 130ml śmietany kremówki 30% tłuszczu do ubijania - 100g masła prawdziwego 82% tłuszczu - łyżeczka soli z Wieliczki Dodatkowo: - 1 jabłko odmiany antonówka - 1 śliwka węgierka  - maliny, świeża mięta 1. Do garnuszka wsypujemy cukier, po czym mieszamy powoli

Sajkofanka smaku
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 411

każdej strony. Na koniec smażenia dodajemy na patelnię masło. W tym samym czasie smażymy kaczkę na suchej patelni na małym ogniu. Kaczkę smażymy skórą do dołu pozwalając by tłuszcz się wytopił a skóra przyrumieniła. Po mniej więcej 8 minutach zdejmujemy patelnie z kaczką z kuchenki i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 C na 7 minut. Razem

OstryKęs
Makaron z kurkami 253

oliwie, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minutę. Boczek kroimy w kostkę dorzucamy do cebuli i czosnku, smażymy jakieś 5 minut aż do wytopienia boczku, tłuszcz ze smażenia odlewamy, aby całość nie była za tłusta. Kurki oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy je na patelnię i razem z pozostałymi składnikami smażymy około 5 minut

zjem to blog kulinarny
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 152

albo roztrzepać trzepaczką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie:  W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do warzyw włożyć sos z mięsem do spaghetti, wkropić tabasco, wymieszać

Blondynka Gotuje
Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym 204

minut. W tym czasie w misce łączymy ser mascarpone z sokiem z limonki i z chrzanem. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącym tłuszczu smażymy rosti mniej więcej 5 minut z każdej strony, by były zrumienione i chrupiące. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Gorące rosti wykładamy na talerze

Gorący kąsek
Drodzy Państwo magia się dzieje! 263

Lidlu, ostrość medium bardzo polecam) POZOSTAŁE: ser żółty tacos 1/2 limonki dla chętnych tequila z cytryną i solą do popijania - polecam!  Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, gdy tłuszcz będzie już ciepły wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż tłuszczyk się wytopi (poczekajmy aż się wytopi ale niech też będzie ciągle miękki, nie wysmażajmy na skwarę). Dodajemy mięso

Brzuszki Łakomczuszki
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 217

Każdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Usmażone jabłka należy  położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Kiełkujemy!!! 129

pora na kiełki. Kiełkować można zboża, nasiona strączkowych oraz nasiona warzyw. Podczas kiełkowania gwałtownie wzrasta zawartość witamin i enzymów, cukier zostaje przekształcony w cukry proste, białka w aminokwasy, a tłuszcz rozkładany do wolnych kwasów tłuszczowych, co czyni kiełki pokarmem nie tylko niezwykle bogatym w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekko strawnym. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Risotto z boczniakami 140

KAMIS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę  pokroić  w drobną kostkę, grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę - usmażyć na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni, pozostawiając oliwę.  Na tej samem patelni podsmażyć boczniaki. Grzyby smażyć około 5-7 minut. Usmażone zdjąć z patelni

kolorowotorcikowo
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 225

być 2,3 rodzaje) - 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy bezwonny ( daję trochę oleju i trochę oliwy). Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy lekko się przyrumieni dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się

Smaczne Zdrowe
RYBA W ŁAGODNEJ ZALEWIE OCTOWEJ 369

różnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy  ( bezwonny) nie wyobrażam sobie smażenia ryby na innym tłuszczu. Nawet

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe z cynamonem 268

żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę, pozostałe letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn, składniki wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać pozostałe 20g mąki), pod koniec dodać roztopiony tłuszcz - wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie - ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować

Smakołyki Bereniki
Ruskie pierogi, czy na pewno? 178

ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi o to, by tłuszcz dobrze nasączył farsz. Wyrabiamy dodając sól i pieprz do smaku.  Nie przyprawiamy żadną inna przyprawą. Zapewniam ,że pierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania